Gepubliceerd op 22 februari 2021

Sotheby’s veilt collectie van Lady Mountbatten

Delen op

LADY PATRICIA WERD GEBOREN ALS DE OUDSTE DOCHTER VAN LORD LOUIS MOUNTBATTEN (1900-1979) EN EDWINA ASHLEY (1900-1960), DE LAATSTE ONDERKONING EN ONDERKONINGIN VAN INDIË, OP 24 FEBRUARI 1924.

Nadat ze schoolliep in Malta en in Groot-Brittannië werd ze naar New York gestuurd, waar ze verbleef bij de Vanderbilts. In 1943, op 19-jarige leeftijd, kwam ze terug en sloot ze zich aan bij het vrouwelijk segment van de Marine. Daar leerde ze haar toekomstige man kennen: John Knatchbull, de 7debaron Brabourne. Tot haar bruidsmeisjes rekende ze haar zus, Lady Pamela, de toekomstige Koningin Elisabeth ll, Prinses Margaret en Prinses Alexandra van Kent.

Als trouwe vriendin van de koninklijke familie werd ze gekozen als peettante van Prins Charles. Patricia en John kregen samen twee meisjes en zes jongens, waaronder één doodgeboren zoon, Anthony, in 1952. Een andere zoon, Nicholas, kwam in 1979 om samen met zijn grootvader, een vriend en Lady Brabourne, zijn grootmoeder, bij een aanslag van het IRA op de Ierse zee. Lady Patricia was zwaargewond maar overleefde de aanslag, waarop ze zich volop stortte in liefdadigheidswerk en steun voor het vredesproces in Noord-Ierland.

Haar man, een bekende filmproducent die onder andere de Agatha Christie-romans Death on the Nile en Murder on the Orient Express verfilmde, overleed in 2005. Zij besloot om in Newhouse te blijven wonen, waar ze overleed op 13 juni 2017. Die villa staat in Mersham, Kent, waar de Brabournes al gevestigd zijn sinds het midden van de 15deeeuw. Ze hebben er ook een residentie die in de 18deeeuw werd gedecoreerd door Robert Adam. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt deze echter voor andere doeleinden gebruikt wegens te groot.

Om de opvolging af te ronden, besloten de zes overlevende kinderen van Lady Patricia om afscheid te nemen van 350 objecten die stuk voor stuk het verhaal vertellen van hun dubbele afstamming. Meubels, schilderijen, beeldhouwwerken, zilver, porselein, kunstwerken, juwelen en historische souvenirs zullen ongetwijfeld heel wat verwonderde blikken oogsten bij Sotheby’s, in Londen, 24 maart aanstaande.

Onder de toploten zijn een Keizerlijke Orde van de Kroon van Indië bezet met parels, turkooizen en diamanten speciaal voor dames die werd uitgereikt aan Lady Doreen Brabourne, dochter van de 6deMarkies van Sligo en echtgenote van Michael Knatchbull, de gouverneur van Bengalen en Onderkoning van Indië; een bonheur du jour in Lodewijk XVI-stijl door de Franse houtbewerker Charles Topino (1742-1803); meubelstukken van Thomas Chippendale (1718-1779) gemaakt voor de residentie Mersham Le Hatch van Sir Edward Knatchbull; een avondtasje in de vorm van een varkentje door de Gebroeders Lacloche; een paar olifanten uit goud-email die Lord Mounbatten vanuit Jaipur naar zijn vrouw Edina stuurde voor hun 24stehuwelijksverjaardag; een prachtige hanger bezet met een gele diamant van de plantkundige Joseph Banks, die James Cook vergezelde tijdens zijn eerste expeditie; maar ook een inktpot van Fabergé, een cadeau van John aan zijn vrouw Patricia voor hun 20stehuwelijksverjaardag.

De veiling luidt een nieuw begin in: Norton Knatchbull, de oudste zoon van Lady Patricia, kreeg de titel van Graaf Mountbatten van Birma, net als Baron Brabourne. Hij woont in Broadlands, dat hij erfde van zijn grootouders, Louis en Edwina. Als petekind van de Hertog van Edinburgh is hij zelf de peetvader van Prins William, de Hertog van Cambridge. Hij is getrouwd met Penelope Meredith Eastwood, waarmee hij drie kinderen heeft: Nicholas, Alexandra en Leonora.

Artikel geschreven door Christophe Vachaudez, verschenen op Eventail.be. Ontdek meer artikels over royalty, maar ook over cultuur, kunst, gastronomie, mode, gezondheid, decoratie, erfgoed en ondernemerschap op www.eventail.be.