Gepubliceerd op 9 november 2023

Château La Peyruche : Tussen traditie en vernieuwing...

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

Tussen Cadillac en Bordeaux, op de hellingen langs de Garonne, tegenover de Graves, ligt het Domaine La Peyruche, een historisch landgoed dat dateert uit de 17e eeuw en lange tijd toebehoorde aan de familie Montesquieu. Het landgoed is nu eigendom van de familie Weisgerber. Dit charmante domein van 50 hectare, waarvan 20 hectare wijngaarden in één enkel blok, zet al enkele jaren resoluut in op biologische landbouw. Na het verkrijgen van het HVE-label in 2019, mikt het domein op een biologische certificering voor de oogst van 2021.

DE AUTHENTIEKE TERROIRS VAN CHÂTEAU LA PEYRUCHE

Het Château ontleent zijn naam aan het terroir waarin het zich bevindt, want "Peyre Ruche" betekent ruwe steen in het Gascon. Het kasteel is gebouwd op voormalige steengroeven die in de kalkrotsen zijn uitgegraven. De wijngaard wordt gekenmerkt door drie belangrijke terroirs. De lagere delen van de hellingen zijn kleiachtig en diep, wat fruitige en soepele wijnen oplevert. Op de hoger gelegen hellingen geeft de rode kiezel meer gestructureerde wijnen, met tonen van jammig fruit. Tenslotte geven de klei-kalksteen hellingen wijnen van grote finesse en frisheid.

"Ik kocht La Peyruche in 2017 nadat ik verliefd was geworden op deze groene omgeving, zijn geschiedenis en zijn gevarieerde en hoogwaardige terroir" (Bertrand Weisgerber)

De wijnstokken zijn beplant met Merlot, Caber-net-Sauvignon, Malbec, Semillon en Sauvignon. Deze verscheidenheid aan druivensoorten, in combinatie met de diversiteit van de bodems, maakt het mogelijk wijnen te produceren met unieke persoonlijkheden.

EEN VERSCHEIDENHEID AAN WIJNEN

Het team van het domein besteedt de grootste zorg aan het beheer van de wijngaarden, het behoud van de biodiversiteit in de omgeving en de productie van de wijnen. Château La Peyruche produceert voornamelijk rode wijnen, maar ook een rosé, een droge witte en een zoete wijn. De Côtes de Bordeaux "Fûts de Chêne" is een blend van Merlot en Cabernet Sauvignon. Deze wijn rijpt twaalf maanden in vaten.

De neus roept zwart fruit op (braam, kers...) en specerijen. In de mond zijn de tannines krachtig en de lengte opmerkelijk.100% Merlot Côtes de Bordeaux "traditie" onthult zijn aroma's van zwarte bessen en kersen. Het gehemelte is soepel en rond. De Bordeaux Rosé de La Peyruche ademt geuren uit van vers fruit (framboos, aardbei) en Engels snoepgoed. De witte Bordeaux tenslotte wordt gemaakt van Sauvignon- en Semillon-druiven. De neus wordt gekenmerkt door witte bloemen, perzik, peer en door een vanilletoon, zelfs rokerig. In de mond overheerst de frisheid.

Meer info HIER.