Bijgewerkt op 18 november 2021

Van Turkse hoofden tot gondel hoofden, de Belgen overspoelen Frankrijk met hun talent...

Door Shana Devleschoudere
Deel op
Zoals haar naam niet doet vermoeden, verlicht de Belgische Cécile de France de zeshoek met haar charisma!

Zoals haar naam niet doet vermoeden, verlicht de Belgische Cécile de France de zeshoek met haar charisma!

Aan het eind van deze week beginnen we met een nieuwe serie over de banden tussen Frankrijk en België. Ze zijn talrijk - cinema, theater, mode, media... - en in Frankrijk is het duidelijk dat de Belgen overal zijn...

"Ik hou van de Belgen" is geen ongewone uitdrukking om van een Fransman te horen. Dit is echter niet altijd het geval geweest. Wij herinneren ons Coluche, die ons voor "debielen" uitmaakte, of zelfs Baudelaire, die de Belgen beschouwde als "een immense massa van lege hersenen". Dingen zijn veranderd...

Brel, Magritte, Simenon, Delvaux, Hergé... Sommige Belgen hebben veel succes gehad in Frankrijk, maar er is nog nooit een periode geweest waarin onze landgenoten zo aanwezig waren in alle artistieke sectoren. We zouden er verschillende nieuwsbrieven aan moeten wijden om volledig te zijn. Wij zullen ons daarom beperken tot de bekendste.

Laten we beginnen met mode. Zelfs als u geen modeslachtoffer bent, zult u de namen kennen die volgen. Edouard Vermeulen, Dirk Bikkembergs, Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Elvis Pompilio, Anthony Vaccarello of Raf Simons werden allemaal min of meer onthuld tijdens de Paris Fashion Week. Er gaat geen jaar voorbij zonder dat een Belgische ontwerper opvalt.

In de film zijn onze acteurs al lang niet meer beperkt tot de rol van "symbolische Belg". Cécile de France, die ondanks haar naam uit Frankrijk komt, vat de situatie goed samen: "Toen ik in Parijs aankwam, werd ik uitgelachen toen ik zei dat ik Belgische was, daarna kwam de cataclysme van 'Ca s'est passé près de chez vous', en Benoît Poelvoorde. We waren een beetje een zondebok voor hen, nu niet meer, het is zelfs het tegenovergestelde. Als de Namuriër de weg heeft geopend, is hij niet langer alleen. En heel Franstalig België is vertegenwoordigd. Bouli Lanners draagt de kleuren van Luik, gefilmd door de gebroeders Dardenne. Olivier Gourmet blijft een Ardenner in hart en nieren. Wat François Damiens betreft, hij woont in Ukkel. Hij heeft een zeer atypische carrière achter de rug: zijn eerste wapenfeiten waren bij RTL-TVI, waar hij voor verborgen camera's het personage van François l'Embrouille creëerde, dat een cult is geworden. Daarna heeft de filmwereld zich aan hem gewaagd, eerst in België met "Dikkenek" en daarna in Frankrijk met mainstreamfilms als "Rien à déclarer", "L'arnacoeur", "Le petit Nicolas" en natuurlijk "La Famille Bélier". Hij regisseerde ook zijn eigen film "Mon Ket", volledig opgenomen met verborgen camera. Daarbij wist hij de Fransen de betekenis van de woorden ket en dikkenek bij te brengen! Onder onze succesvolle acteurs in Frankrijk noemen we ook Yolande Moreau, met haar buitengewone carrière, of Virgine Efira, die bij haar komst werd beschouwd als een mooi blond tv-gezicht en die uitgroeide tot een van de meest bankabele actrices in Frankrijk. En niet te vergeten Matthias Schoenaerts uit Antwerpen, Emilie Dequenne, Jérémie Rénier,... U was gewaarschuwd dat uitputtend zijn onmogelijk is.

Er is iemand die het midden houdt tussen film en media, en dat is Stéphane de Groodt. Deze woordspelingenspecialist, in de traditie van Raymond Devos (een andere Belg), heeft naam gemaakt op Canal+ alvorens ook op het witte doek succes te boeken. Laten we het over de media hebben! Philippe Geluck (naast zijn kat, natuurlijk) maakt heel Frankrijk aan het lachen in de Grosses Têtes op RTL, waar u ook Christine Ockrent kunt horen. Maar het meest indrukwekkend is France Inter, dat werkelijk gekoloniseerd is: met Charline Vanhoenacker (de Fransen hebben moeten leren haar naam uit te spreken) en haar half-journalistieke, half-humoristische, nogal bijtende columns, Alex Vizorek en zijn grappige geschriften, de absurde en trashy humor van Guillermo Guiz (wiens echte naam Guy Verstraeten is) of Fanny Ruwet... Het is onmogelijk om aan de zwart-geel-rode humor te ontsnappen. Charline Vanhoenacker werd ook uitgeroepen tot "Grappigste vrouw van Frankrijk" door het trendy tijdschrift "Les Inrockuptibles". Een echte onderscheiding!

Ook de muziekscene vormt geen uitzondering: Angèle en haar broer Roméo Elvis, Stromae, Damso, Balthazar, dEUS, Lous and The Yakuzan, Puggy, Loïc Nottet, Lost Frequencies, enz. De Belgen laten Frankrijk zingen... en dansen!

Maar onze artiesten zijn ook trendy: Anne Teresa De Keersmaeker, Ivo Van Hove, Jan Fabre... De bobo's van Télérama zijn dol op hen.

U zult het begrepen hebben: voor Frankrijk is "België het nieuwe cool"! Van "têtes de turcs" tot "têtes de gondoles", de Belgen overspoelen de zeshoek met hun talent... voor onze grootste trots.

Een fijn weekend in zwart-geel-rood... met een mooie blauw-wit-rode besprenkeling!