Gepubliceerd op 22 november 2022

Operatie Thermos: alarm over de toename van mensen in onzekerheid

Door Shana Devleschoudere
Deel op

Operatie Thermos heeft meer dan 15 dagen geleden haar voedseldistributies in het station Botanique hervat en constateert een duizelingwekkende toename van het aantal mensen in een precaire situatie. In 15 dagen tijd is de vereniging van 63 naar meer dan 190 maaltijden gegaan. Een stijging die nog nooit is voorgekomen in de geschiedenis van onze vereniging.

"We hebben nog nooit zoveel maaltijden zo snel in het seizoen uitgedeeld. Deze aantallen nemen voortdurend toe en we vrezen ten zeerste dat ze de komende dagen/weken zullen blijven stijgen", waarschuwt Céline Vivier, voorzitter van de vzw Opération Thermos. "Het maakt deel uit van de missie van de vereniging om zo goed mogelijk op deze crisissituatie te reageren en daarom hebben we onze teams van vrijwilligers gevraagd het aantal maaltijden te verhogen tot 170 per avond. Deze maaltijden zullen elke avond worden aangevuld met 30 boterhamzakjes om te komen tot 200 maaltijden die elke avond worden uitgedeeld.

De vereniging, die al 35 jaar actief is op het gebied van hulp aan mensen in precaire situaties, luidt echter de alarmbel: zij zal het aantal uitgedeelde maaltijden niet tot in het oneindige kunnen verhogen.

"Het is al moeilijk om maaltijden voor 200 personen te organiseren, vooral in "meeneem"-modus van de covid, wat meer voorbereidingstijd, meer disposables en dus meer kosten betekent, aangezien de prijs van dit materiaal ook stijgt. Er zullen contacten worden gelegd met politici en collega-verenigingen om te zien hoe we het hoofd kunnen bieden," besluit Céline Vivier.

De vereniging doet al een beroep op de politiek. Het is tijd om de zaken in Brussel vlot te trekken, want de situatie is dramatisch en kan onhoudbaar worden.

Meer info via www.operationthermos.be