Bijgewerkt op 28 maart 2023

Raidillon bestaat 22 jaar!

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

Een beetje geschiedenis...

Het Belgische horlogemerk Raidillon verwijst naar de mythische bocht in het circuit van Spa-Francorchamps, door velen beschouwd als het mooiste circuit ter wereld. Deze iconische en bijzonder steile bocht, bekend bij alle autosportliefhebbers, wordt door Formule 1-coureurs gebruikt met een indrukwekkende snelheid van meer dan 300 km/u.

In 2001 besloot Bernard Julémont een nieuw horlogemerk te creëren als eerbetoon aan deze beroemde bocht, waar hij enkele jaren eerder verliefd op was geworden door hem te nemen als de Gentleman Driver die hij is. Jaren gingen voorbij, Bernard ging meer dan 10 jaar geleden met pensioen en een nieuwe aandeelhouder besloot in het bedrijf te investeren.

In juli 2021 treedt Patrick Gelder toe tot hoofdaandeelhouder Frédéric Dawans en wordt in datzelfde jaar benoemd tot CEO van Raidillon. Patrick Gelder heeft een grote ervaring in de horlogewereld als oprichter van het bedrijf Gtime, distributeur van verschillende bekende merken op de Benelux en Franse markt gedurende 25 jaar.

We zijn nu getuige van een vernieuwing van het merk Raidillon: verandering van de distributiewijze die voortaan uitsluitend via juweliers loopt, verbreding van de collectie (met name de nieuwe Miles-kast), interessante prijs (vanaf 1.495€) en het afstappen van de kwartsmodellen om zich te concentreren op de automatische uurwerken.

Een uniek concept: 55 gelimiteerde exemplaren

Het getal 55, het symbool van het merk, is niet toevallig gekozen.

Historisch gezien staat het voor het maximum aantal auto's dat mag deelnemen aan een autorace op het circuit van Spa-Francorchamps. Raidillon heeft daarom dit emblematische nummer geleend uit de wereld van de autosport om zijn exclusieve horloges te creëren in een beperkte serie van 55 stuks. Elk horloge is gegraveerd met een uniek serienummer. Alleen het nummer 13/55 bestaat niet. Waarom niet? Vanwege het bijgeloof: net als in de racerij is het uit de running. Het wordt vervangen door het nummer 00/55 om 55 stuks te behouden.

Swiss Made en automatisch

Alle geproduceerde horloges zijn van Zwitserse makelij en altijd uitgerust met een automatisch uurwerk van Sellita (SW200 en SW500). Vroeger waren sommige modellen ook uitgerust met een Zwitsers ETA-uurwerk. Dit uurwerk heeft een speciaal voor Raidillon bewerkt oscillerend gewicht in de vorm van een autowiel.

De productie wordt nu verplaatst naar een klein Zwitsers dorpje boven Neuchâtel: Le Noirmont. Daar zijn ook de ateliers van Hermès, Paul Picot en Louis Erard gevestigd.

De gehele productie staat onder de verantwoordelijkheid van de productiemanager, gevestigd in Neuchâtel: Marc Calmonte. Marc heeft meer dan 30 jaar ervaring in de horlogeriesector. Dankzij hem heeft Raidillon de kwaliteitsnormen kunnen verhogen en de afwerking van de modellen aanzienlijk kunnen verbeteren. Het aanbrengen van een genummerde plaat in plaats van een eenvoudige gravure op de zijkant van de kast is een van de voorbeelden.

Belgisch ontwerp

Alle modellen worden in België bedacht en ontworpen door de ontwerper Adrien Van Mullem. De 27-jarige Belg studeerde aan het Institut Supérieur du Design in Frankrijk en werkt sinds 2018 voor Raidillon.

Zelfs de armbanden, zo specifiek Rallye (met hun gaatjes) en herkenbaar van veraf, worden in België gemaakt bij LIC in Oostende.

Een nieuwe familie: de Miles

In december 2022 werd een nieuwe Raidillon-familie op de markt gebracht: de Miles. Het is een "kussen" vormig model met een diameter van 41 mm. Dit formaat is nieuw voor Raidillon maar komt perfect overeen met de waarden van de Gentleman Driver dankzij de vintage referentie.

Verkrijgbaar als chronograaf en als horloge met 3 wijzers, nog steeds automatisch, biedt de Miles een betaalbare eerste prijs van 1.490€. Het horloge wordt geleverd met een vintage armband met veel kleine gaatjes.

22 jaar jubileum

"In 2023 bestaat Raidillon 22 jaar. Omdat we houden van dubbele getallen en dingen anders doen, hebben we besloten deze atypische verjaardag te vieren door 6 nieuwe Speed-modellen in zwart PVD te creëren, in 22 stuks elk natuurlijk..."

Drie modellen in chronograaf en 3-hands uitvoering. In de drie nationale kleuren: zwart, geel en rood om onze verankering te markeren. De nummerplaat 00/22 heeft dezelfde kleur als de wijzerplaat. Elk horloge wordt verkocht in een specifiek doosje met een bijpassende sleutelhanger in zwart PVD.

Wat foto's van Raidillon's verjaardag...