Geüpdatet op 12 maart 2021

Van hotel tot museum: een rijke geschiedenis van tradities

Door Shana Devleschoudere
Delen op

Oud-Brussel, dat is bijna synoniem met herenhuizen. Deze prachtige gebouwen kroonden zichzelf met hun charme en elegantie tot de royalty van de hoofdstad. Tijdens die ambitieuze 19de eeuw kreeg het Brusselse landschap eens te meer een nieuwe look, en dat vooral dankzij de komst van een nieuw art-nouveau-pareltje: het Hotel Solvay.

Door de vele veranderingen en speculaties op het gebied van vastgoed werden tijdens de jaren 1950 heel wat gebouwen afgebroken – tot de spijt van getalenteerde architecten zoals Victor Horta. De visionair stond erom bekend architecturale tradities te doorbreken en ontketende een revolutie binnen zijn domein door elke ruimte opnieuw uit te vinden, in lijn met de tijden.

Gelukkig bleek de prestigieuze Wittamer-familie een speciale band te hebben met het Hotel Solvay en besloot het over te kopen zodat het gebouw van onschatbare waarde gespaard kon blijven van een dreigende sloop.

Vandaag besteedt Alexandre Wittamer als opvolger van zijn grootouders, de oorspronkelijke kopers, heel wat tijd en energie aan het onderhoud van dit patrimonium. Zijn missie? Deze prachtige erfenis opnieuw even prestigieus maken als jaren geleden…


‘Na mijn grootouders en mijn ouders ben ik de derde generatie om mij over deze parel te bekommeren. Ik investeer er veel tijd en middelen in. Sommigen houden van jagen, ik hou van het Hotel Solvay. Ik heb hier prachtige herinneringen uit mijn kindertijd., Alexandre Wittamer.


Het Hotel, dat oorspronkelijk eigendom was van de familie Solvay zelf, beslaat maar liefst 2500 vierkante meter op de Louizalaan. Sinds 2000 is het historische pand bovendien Unesco Werelderfgoed, wat de schoonheid van het gebouw des te meer bevestigt. Toen de bakermat van de Solvay-familie nog in de (19e-eeuwse) steigers stond, was er geen enkele beperking qua budget. Sommigen zeggen dat de enige beperking van het project de vindringrijkheid en de verbeelding van Victor Horta zelf was.

Vandaag wordt het Hotel Solvay omgevormd tot het Museum Solvay/Horta. Architectuur- en Art-Nouveau-liefhebbers van over de hele wereld zullen er hun hartje kunnen ophalen bij het zien van deze herinneringen uit vervlogen tijden, waar we allemaal van dromen. Aangezien het gebouw zo goed bewaard is gebleven, is de oorspronkelijke staat nog zeer goed zichtbaar. De eregast blijft uiteraard Victor Horta, zijn werk en zijn uitzonderlijk talent.

Hierbij alvast een klein voorsmaakje van wat er schuilgaat achter deze muren…

Voor meer informatie over dit bijzondere project kan je HIER terecht.