Gepubliceerd op 10 mei 2021

Brand new whisky by Young Charly

Door Shana Devleschoudere
Delen op
Production de whisky OWL

Er was eens… Een ontmoeting tussen de distilleerderij van een ‘ultra premium’, 100% Belgische whisky en één van de meest dynamische verdelers van wijnen en geestrijke dranken. The Owl distillery, in de buurt van Luik, bundelt zijn krachten met Young Charly, een onderneming vlakbij Antwerpen, voor de nationale distributie van zijn product – in alle exclusiviteit.

Etienne Bouillon, vierde generatie van een distilleerdersfamilie, maakte zijn debuut binnen het familiebedrijf dat gespecialiseerd is in jenevers, en dan vooral in de distillatie van de bekende Luikse ‘peket’ dankzij het iconische merk ‘peket dè houyeux’.

Maar de jonge ondernemer zag het grootser. En zo stak hij in 1992 het Kanaal over om er zich te gaan bijscholen in een privésfeer. Bestemming: Schotland, en dan specifiek het eiland Islay, dat bij de liefhebber bekend staat voor zijn erg turfachtige whisky’s. Daar leert hij Jim Mac Ewan kennen, een grote naam binnen de whiskywereld die bij de Bruichladdich-distilleerderij werkt. Beetje bij beetje krijgt het idee van Bouillon meer vorm: hij wil een ‘Single malt’ produceren die 100% in België is gemaakt, in Haspengouw om precies te zijn.

In 2004 zitten de eerste liters van deze Haspengouwse whisky in vaten. De flessen van het eerste vat komen uiteindelijk drie jaar later op de markt. In 2011 krijgt de ‘Belgian Owl’, een 100% Belgische whisky met een uiltje als logo – toen al – een uitzonderlijke score van 95,5/100 in de gids van Jim Murray, algemeen beschouwd als de ‘whisky bible’.

In 2013 koopt de jonge distilleerder een distilleerkolf van een gereputeerde Schotse distilleerderij in Speyside, Caperdonich. Nadat de ‘Belgian Owl’ twee keer op rij verkozen werd tot ‘beste Europese single malt cask van het jaar’ in de gids van Murray, is de distilleerderij ondertussen uitgegroeid tot een wereldwijde referentie binnen de niet-Schotse whisky’s.

Terroir, duurzame landbouw, distilleerderij, rijping en botteling op dezelfde plaats

De gerst die gebruikt wordt op dit terroir in Haspengouw komt van lokale landbouwers, die een eerlijke verloning krijgen voor hun product dankzij het ‘fairtrade’ contract tussen beide partijen. Op dit moment worden 77 ha gebruikt voor de productie van whisky. De velden, vlak bij de distilleerderij, zullen binnenkort uitgebreid worden tot 300 ha. Daarbij zal de bescherming van de bodem en de natuur uiteraard centraal staan. Water, hét sleutelingrediënt voor een goede whisky, komt van grondwater vlak onder de distilleerderij. Wie had gedacht dat een echte Single malt whisky enkel uit water en gerst bestaat?

Nadat de ‘Belgian Owl’ is ondergebracht in vaten van de eerste Bourbon-generatie, blijft hij geduldig rijpen totdat hij gebotteld mag worden, het equivalent van 1 500 000 flessen van 50 cl.

Verdeler van grote Europese wijnnamen

Young Charly is de uitdager voor de grote invoerders van wijnen en geestrijke dranken die ons land telt. Meer dan 600 000 flessen van prestigieuze namen liggen opgeslagen in de kelders bij Antwerpen: Champagnes van Ruinart en Gosset, Alsaces van Domaine Weinbach, wijnen uit de Rhône van M. Chapoutier; Angelo Gaja, Ricasoli, Masi, Ornelaia uit Italië; Tinto Pesqueraet Lustau uit Spanje; Porto Niepoort uit Portugal.

En vanaf nu is Young Charly, die de waarden van de distilleerderij voor 100% deelt, dus ook de exclusieve verdeler van de verschillende ‘single malts’ van de ‘Belgian Owl’.