Gepubliceerd op 10 juni 2021

Nieuwe DS4: flamboyante kruising tussen innovatief en elegant

Door Shana Devleschoudere
Delen op

DS Automobiles blijft verder groeien. Na de DS 7 CROSSBACK, de DS 3 CROSSBACK en de DS 9 is er nu de gerestylede DS 4, het vierde avant-garde model van het merk dat volgens Charles Peugeot (Algemeen Directeur van het merk) mikt op een kwart van de Belgische premiummarkt.

Binnen het nog steeds even strategische C-Premium segment innoveert de DS4 met zijn gloednieuwe silhouet in drie versies: DS 4, DS 4 CROSS en DS 4 PERFORMANCE LINE. De DS4 onderscheidt zich door zijn charismatische uitstraling, zijn ongeëvenaarde knowhow en zijn geavanceerde technologie.

Een charismatisch design dat de weg vrijmaakt voor AERO SPORT LOUNGE

De DS4 valt op met zijn unieke en uitzonderlijke proporties. Ook de koffer is meer dan ruim te noemen (390 tot 430 liter afhankelijk van de versie).

Met een referentiebreedte van 1,83m en opvallend grote wielen van 720 mm (velgen tot 20 inch), een compacte 4,40m in de lengte en een dakhoogte van de 1,47m zijn de afmetingen inderdaad vrij indrukwekkend.

‘Nog voor de eerste potloodtrek op papier stond, zaten we twee jaar samen met onze ingenieurs om het technisch platform uit te werken. Eens het creatief proces werd opgestart, hadden we een unieke manoeuvreerruimte binnen het nieuwe concept. De vormgeving, die geïnspireerd is door het concept DS EARO SPORT LOUNGE, is uniek in het segment, met ongeziene proporties. De lijn is atletisch, zeer gespierd en compact, en werd neergezet op zeer grote wielen. Daardoor oogt hij behalve aerodynamisch ook zeer efficiënt en charismatisch.’ Thierry Metroz – Style Director, DS Automobiles

De voorkant kreeg een revolutionaire nieuwe signatuur. De verfijnde stralenbundels gebruiken het DS MATRIX LED VISION-systeem voor de combinatie van dimlichten en richtingaanwijzers. Daarbij komen de daglichten met twee rijen leds aan weerszijden (98 leds in totaal).

De DS WINGS verbinden deze stralenbundels met het rooster. Dat heeft, afhankelijk van de versie, een tweedelige structuur met diamantvormen van wisselende afmetingen, die samen een driedimensioneel rooster vormen. De lange motorkap dynamiseert de algemene vormgeving. Het profiel laat de vloeiende en spitse lijnen moeiteloos in elkaar overvloeien. De verzonken deurklinken passen perfect bij de gesculpteerde flanken.

De ratio tussen de breedte van het koetswerk en de grote diameter van de wielen (waaronder een optie van 20 inch met aero-inserts) werd ontleend aan het DS AERO SPORT LOUNGE-concept, voor ongeëvenaarde prestaties.

Het dak strekt zich uit naar achter en zakt weg in een bijzonder schuin geplaatste achterruit. Deze draagt een serigrafie in email, het uiterlijk symbool van erkende knowhow. Dit accentueert de stijlvolle en aerodynamisch-efficiënte vormgeving. De achterste vleugels zijn gespierd, met uitbundige carrosseriewelvingen en -randen. De verwijzing naar het C-segment zien we ook terug in de zwarte versie van het logo van DS Automobiles. Ten slotte zit er achteraan een nieuwe generatie-lichtelement met gradueel laser-gegraveerd schubeffect.

Hoewel het silhouet gelijkaardig blijft, zit de DS 4 zo absoluut in een nieuw kleedje. Bij de DS 4, de pijler van het gamma, staat elegantie centraal dankzij het specifieke schilddesign, de subtiele vleugjes chroom en het contrasterend zwart dak voor een atletische uitstraling.

De DS 4 CROSS speelt met de visuele perceptie van een SUV dankzij een behandeling van het onderste gedeelte van de schokdempers. Zij krijgen een speciale bescherming en een matzwarte tint. De bovenste frames van de glanzend zwarte zijruiten, de opvallende grille, de stevige velgen, de dakrails en het dak in carrosseriekleur maken het geheel compleet. Optioneel kan de DS 4 CROSS ook uitgerust worden met de Advanced Traction Control voor extra power, met de standen zand, sneeuw en modder, en de Hill Assist Descent Control. De meer dynamische DS 4 PERFORMANCE LINE heeft een zwarte finish langs de buitenkant. Deze versie krijgt een volledig ‘black pack’ (DS WINGS, rail tussen de achterlichten, zeefdruk op de achterruit), karakteristieke zwarte velgen en een exclusief interieur.

Puur en vloeiend binnendesign, ‘hand-made’ afwerkingen

De DS 4 is afgewerkt met een digitaal, vloeiend en ergonomisch binnendesign waarin elk onderdeel optimaal werd geïntegreerd. Handig en stijlvol. Aan boord ook heel wat innovaties die het gevoel van optimale rust accentueren, de weerspiegeling zelve van Franse luxe.

De kunst van het reizen uit zich in een nieuwe verdeling van de commando’s. Die zijn nu in drie interactieve groepen ondergebracht, wat het rijden vergemakkelijkt. De Clous de Paris-guillochage is geïnspireerd op de ‘haute horlogerie’ en geeft deze meesterwerken een extra meerwaarde:

– Het dashboard bevat alle schakelaars voor de airco en het DS AIR-systeem met de onzichtbare ventilatieroosters.

– De schakelaars die de ruiten bedienen zitten samen met de ventilatieroosters in de portieren.

– De volledige DS SMART TOUCH, een touchscreen van 5 inch in lijn met DS IRIS SYSTEM en de DS E-TOGGLE, een compacte bediening van de automatische versnellingsbak, werd ondergebracht op de centrale console. DS AIR is een aircosysteem met onzichtbare centrale ventilatieroosters. De vormgeving garandeert optimale luchtstromen naar boven en naar beneden toe. Zoals een klassiek ventilatiesysteem, maar optimaal efficiënt. Doordat de DS AIR verticaal zeer compact is, integreert hij zich in alle soberheid in het vloeiende, uitgepuurde design van het dashboard.

We zouden bijna vergeten de prijs te vermelden! Weet dat je vanaf € 28 400 al de gelukkige eigenaar kan zijn van een nieuwe DS 4. Waar wacht je dus nog op? Ga snel naar één van de 20 DS Stores!

Meer info en prijzen op de website.