Geüpdatet op 16 december 2020

Slapend een nieuwe taal leren…fictie of realiteit ?

Door High Level Communication
Delen op

Stelde jij jezelf de vraag of je een taal kan leren tijdens je slaap? Want het is bewezen dat onze hersenen actief blijven terwijl we slapen. Zo zou het onbewust aanhoren van een voorleesopname heel doeltreffend zijn. Maar wil dat zeggen dat zelfs een volledig nieuwe taal op deze wijze aangeleerd kan worden?

Inderdaad, ons brein blijft wakker tijdens de nacht. Op zich is dat volkomen logisch. Het bewijs daarvan zijn onze dromen! Wat betreft het proces van memoriseren, moet de leerstof overgaan van de hippocampus van je hersenen naar de hersencortex, waar gedachten geordend worden. En dat proces moet dan nog ’s nachts gebeuren. In feite zouden op dat moment onze hersenen als een computer werken. Zij verzamelen informatie en slaan het op. Zou zo het memoriseren van een nieuwe taal ook kunnen werken? Jammer genoeg  bestaat ‘lui studeren’ nooit en nergens…Dus niet te gauw victorie kraaien is de boodschap. Om je leerstof alvast het beste te verwerken ’s nachts zijn er twee onvermijdelijke voorwaarden:

  1.  Het zal opnieuw zwaar over de boeken hangen worden. de klassieke manier van studeren met lezen , herlezen en samenvatten blijft noodzakelijk.
  2. Elke hevige emotie moet net voor het slapengaan vermeden worden. Zoniet geven de hersenen aan deze informatie prioriteit in plaats van aan de leerstof. Dus geen liefdesperikelen of indrukwekkende bioscoopscènes voor je het bed in kruipt.