Gepubliceerd op 23 maart 2023

Draagvleugelboot surfen en Wingsurfen, twee goede redenen om er even tussenuit te gaan!

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

De folie, of draagvleugelboot, is een revolutie in de watersport over de hele wereld. Dankzij de gestroomlijnde vleugels zweven surfers letterlijk boven het water. Zeilen of kiten op winderige dagen, maar ook op vlak water, met behulp van een motorboot, E-foil of kabelbaan.

De draagvleugelboot is geen nieuwe uitvinding. In Hawaï vlogen 's werelds beste surfers al in het begin van de jaren 2000 over het water. Maar de laatste jaren is de sport nieuw leven ingeblazen, onder meer dankzij vleugels die veel toegankelijker zijn geworden dankzij een geoptimaliseerd ontwerp. Dus stap deze zomer in de wind en kom naar Surfers Paradise om te leren "foliën" en geniet van een veilige en unieke ervaring! De surfschool heeft geïnvesteerd in de nieuwste apparatuur om hydrofoilen in al zijn vormen aan te bieden. De lessen worden afgestemd op de achtergrond van de student en er wordt een gepersonaliseerde leercurve aangeboden. Er is geen voorafgaande ervaring vereist.

De eerste les is eenvoudig en maakt gebruik van een motorboot of een elektrische E-Foil. Ook bij Lakeside Paradise, op het Duinenwatermeer, wordt de kleine kabelbaan gebruikt om de eerste vlucht op een draagvleugelboot op een correcte en veilige manier te maken. Alles onder leiding van de lokale surfer Tom Soupart. Sinds de komst van de draagvleugelboot heeft hij zich in alle disciplines gestort, waarbij golfsurfen zijn favoriete sport is. "Het is een ontzettend leuke ervaring geweest," zegt Tom. "Die eerste vlucht, waarbij je rustig en boven het water vliegt, vergeet je nooit meer. Je surft sneller, efficiënter, en je kunt nog steeds het water op, zelfs met minder wind en kleinere golven. Dankzij dit, surf je veel, veel meer! Bovendien sta je aan de wieg van een nieuwe sport. Je maakt spontaan nieuwe vrienden die hetzelfde enthousiasme delen. Plotseling zijn de surfomstandigheden minder belangrijk. Je richt je meer op je eigen techniek en hoe je kunt verbeteren, en dat is geweldig. Geen excuses meer dat de matige wind of golven niet goed genoeg waren!

 


Wingsurfen in de lift

Met de draagvleugelboot is ook een nieuwe windsport in opkomst. Naast windsurfen en kitesurfen kun je nu ook windsurfen. Wing" verwijst naar het surfzeil dat boven het hoofd wordt gehouden. Zodra het in de wind wordt gezet, gaat het board omhoog op de folie en vlieg je over het water. Het is vergelijkbaar met windsurfen, maar het geeft een veel vrijer gevoel, omdat je surft zonder mast of harnas. Dus de draagvleugel geeft je meer snelheid en vrijheid op het water. Je vaart veel dichter bij de wind, en de combinatie van golven en sprongen is uniek.

Alle lessen in draagvleugelboten (voor alle niveaus en leeftijden) zijn nu beschikbaar in Surfers Paradise. Schrijf je in bij de Foil Academy om lessen te volgen die passen bij jouw niveau en de beste wind- en surfomstandigheden.

Reserveringen: info@surfersparadise.be of 050/615960 (dagelijks geopend)