Vendée: Op het ritme van de getijden

Vendée: Op het ritme van de getijden


Door Thibault Balthazar

In het westen van Frankrijk , aan de Atlantische kust, trekt het land van de ‘Vendée Globe’ liefhebbers van watersport en natuur aan. Een paar weken voor de start van deze legendarische race maakten we een tussenstop in Les Sables d’Olonne en La Tranche-sur-Mer, waar we genoten en probeerden van alles wat de kuststreek te bieden heeft… van de gastronomie tot de sportieve en gezinsactiviteiten.
De grote voorbereidingen begonnen meer dan 6 maanden geleden. Een paar weken voor de start van de Vendée Globe staan de hospitality tenten langs de haven waar de eerste Imoca boten hun kamp al hebben opgeslagen om de laatste aanpassingen aan hun boten te doen. In Les Sables d’Olonne wordt elke 4 jaar uitgekeken naar de start van deze non-stop, niet-ondersteunde single-handed race om de wereld. Na een editie van 2020 die gekenmerkt werd door Covid en zonder publiek, wil Les Sables weer aansluiting vinden bij het publiek en een nieuwe bladzijde schrijven in de geschiedenis van de Vendée Globe, die in 2024 haar 10e editie viert.

Voor ons begon deze oktoberdag schitterend met een stralende zon aan de azuurblauwe hemel van de Vendée. We planden een wing foil-initiatie op open zee. Om de open zee te bereiken, varen we in een motorboot langs hetzelfde kanaal als de schippers, die in november op weg zijn naar de startlijn. Rechts van ons is La Chaume, het zeilerskwartier; links is een tweede deel van de haven gewijd aan plezier- en commerciële boten. Tegen de stroom in springen we van golf naar golf op weg naar onze bestemming.

“De golven zijn hoog vandaag, maar regelmatig, dus het zal gemakkelijker voor je zijn om je balans op je board te vinden,” legt Emma, onze instructeur, uit, die ook jong Bretoens talent traint bij de Bretonse Zeil Federatie. Het is een fysieke oefening, maar als we de balans eenmaal goed hebben en ons zeil in de juiste richting van de wind staat, is het makkelijk om snelheid over het water te maken.

Ambiance channel start of the Vendee Globe, in Les Sables d’Olonne, France, on November 6th, 2016 – Photo Olivier Blanchet / DPPI / Vendee Globe Ambiance chenal départ du Vendée Globe, aux Sables d’Olonne le 6 Novembre 2016 – Photo Olivier Blanchet / DPPI / Vendee Globe

:

Mariene schatten

De relatie tussen de inwoners van Sablais en de oceaan is als een liefdesverhaal. De zee omringt hen dag en nacht, met haar golven die soms op het fijne zand van het hoofdstrand slaan en soms op de rotsen verder buiten de stad. De zee voedt hen ook met heerlijke vis en schaaldieren. Van tong en garnalen tot zeebrasem en eetbare krab, de dagelijkse toevloed van vis voedt een hele stam, dankzij bijna 250 zeeliedenen een haven die wordt beschouwd als de 5e beste in Frankrijk voor de kwaliteit van de vis die er wordt geoogst. Voor toeristen is het de belofte om deze delicatessen vers uit het zoute water te kunnen proeven tegen prijzen die alle concurrentie tarten.

Bij zonsopgang zijn restauranthouders en leveranciers de eersten die hun keuze maken op de ochtendveiling. Het aanbod van restaurants in deze stad met 55.000 inwoners is opmerkelijk gevarieerd en biedt plaats voor alle budgetten. Onze favoriet is Lacertus, een jong gastronomisch etablissement in het stadscentrum. Chef Alex heeft niet de traditionele route met Michelinsterren gevolgd. Maar met zijn verfijnde gerechten (zoals het dessert van appels met alcoholvrij bierijs en hooispuma) op basis van lokale producten heeft deze kleinzoon van een slager zich al gevestigd als de rijzende ster van een hele regio. Dit alles met een 4-gangenmenu voor €54. Een goede tijd gegarandeerd!

Onder de meer traditionele maar niet minder gastronomische etablissementen van de stad moeten we ook het Restaurant du Port noemen . Het marktmenu biedt een royaal driegangenmenu van verse producten, met keuze uit vis van de dag of een vleesgerecht. Er is ook het restaurant Fleur du Thym , met een menu van €36,6 dat een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt, inclusief een heerlijk zeevruchtenschotel van de eigen visboer als voorgerecht. Als hoofdgerecht probeerden we de stoofpot van inktvis, een geweldige kans om deze specialiteit uit de Vendée uit te proberen.

pour Vendée Expansion


Cultuur en terroir

Het is onmogelijk om over Les Sables d’Olonne te praten zonder de cultuur te noemen. Aan weerszijden van de stad vind je wijken met sterke karakters die eruit springen als een voetafdruk die getuigt van de grootse geschiedenis van deze havenstad. Begin met La Chaume. Deze zeemanswijk is gebleven zoals het was, met zijn kleine huizen, traditionele bar en natuurlijk zijn kerk, want de zeelieden waren erg katholiek. Aan de andere kant van Les Sables hebben de middenklasse huizen soms plaatsgemaakt voor flatgebouwen. Maar de huizen die gerestaureerd zijn, zijn absoluut prachtig.
De stad investeert veel in haar cultuur. In de haven wordt de eerste winnende boot van de Vendée Globe tentoongesteld, er is net een standbeeld van Odysseus onthuld dat half onder water ligt als het vloed wordt, en momenteel wordt de Villa Charlotte gerestaureerd, waar de 19e-eeuwse componist Camille Saint-Saëns woonde.

RTE-Antoine MARTINEAU

:

Sport en leven

Qua accommodatie biedt Les Sables een breed scala aan mogelijkheden, van hotels tot meer vertrouwelijke plekken. Wij raden Damona Lodges aan, net buiten de stad, achter de moerassen. Deze lodges zijn perfect voor koppels of gezinnen en hebben allemaal een eigen jacuzzi. Ze liggen allemaal in een weelderige natuurlijke omgeving, waar je op bepaalde momenten van de dag een aantal herten kunt bewonderen… een echte magische bel en een gelegenheid om in alle rust te ontspannen nadat je hebt deelgenomen aan een van de sportieve activiteiten die bijvoorbeeld in de stad worden aangeboden. Bijvoorbeeld een watersportactiviteit of een ritje op een elektrische scooter, de beste manier om de uitgestrektheid van Les Sables d’Olonne te bewonderen terwijl je je vermaakt.

#EN# LES SABLES D’OLONNE, FRANCE – NOVEMBER 5: Competitors imoca boats are illustrated from above at pontoons during the Vendee Globe prestart in les Sables d’Olonne, France, on November 5, 2020. (Photo by Jean-Marie Liot/Alea) #FR# LES SABLES D’OLONNE, FRANCE – 5 NOVEMBRE: Les bateaux Imoca des concurrents sont photographiés aux pontons vus du dessus, lors de la semaine prestart du Vendee Globe aux Sables d’Olonne, le 5 Novembre 2020. (Photo by Jean-Marie Liot/Alea)

La Tranche-sur-Mer

Noirmoutier, het Île d’Yeu (waar onze koninklijke familie een residentie heeft) en de Puy du Fou zijn allemaal magische plaatsen in de Vendée die elk jaar grote aantallen bezoekers trekken. Maar de Vendée blijft, zoals we al zeiden, een land dat verbonden is met de zee, met zijn 160 kilometer aan stranden. Op weg naar La Rochelle, maar voordat we het departement Charente-Maritime binnenrijden, stoppen we in La Tranche-sur-Mer.

In oktober keerde de rust terug in de badplaats met zijn 3.000 inwoners. Maar twee maanden eerder, tijdens de zomer, was de bevolking met een factor 50 toegenomen. Het moet gezegd worden dat het gebied een magneet is voor toeristen, met zijn enorme zandstranden en mooie residenties in het achterland, waar mensen uit Nantes en Parijs naartoe komen voor de vakantie.
Buiten de zomerperiode maken de toeristen plaats voor de surfers. De seizoenarbeiders sluiten hun deuren, maar het gebied krijgt weer een rustige, natuurlijke sfeer. Dit geldt vooral voor het natuurreservaat Belle-Henriette in het zuiden van de stad, waar het wemelt van de vogels en het heerlijk wandelen is.

Plage de La Tranche sur Mer

Messen en vorken

Van het mes, die zeevruchten die je met een beetje zout op het strand kunt vangen, tot de vork, er zijn maar een paar stappen te nemen in La Tranche. Het resort heeft een aantal restaurants met een prijs-kwaliteitverhouding die alleen in Frankrijk te vinden is. L’Antre 2 is een perfect voorbeeld, met een lunchmenu voor voorgerecht-hoofdgerecht-dessert voor €21,90, met eenvoudige maar heerlijke recepten en natuurlijk lokale producten.
Voor ’s avonds is het restaurant l’Etage , met – zoals de naam al doet vermoeden – een eerste verdieping en een grill op de begane grond voor het bereiden van kebab, de ideale plek om te genieten van de specialiteiten uit de Vendée. Je vindt er vintage sardientjes in blik die, net als wijn, beter worden naarmate ze ouder worden. Of mogettes, de kleine boontjes die bij gerechten worden geserveerd en die je ook in chocolade kunt proeven in bakkerijen. Reken er bij l’Etage op dat je rond de dertig euro uitgeeft aan eten.
La Tranche is meer een gezinsbestemming, dus ideaal voor kinderen van alle leeftijden. Van wandelingen door het dennenbos te voet of op de fiets tot drankjes op het terras van de “crew”, geniet optimaal van dit verblijf in het hart van de natuur en vul je longen met jodium.
Wat accommodatie betreft, zijn er in het seizoen verschillende hotels geopend. Buiten het seizoen is het aanbod beperkter, maar er is altijd de mogelijkheid om huizen te huren in de woonwijk.
Kortom, er zijn 1001 redenen om naar de Vendéete gaan… op slechts 7 uur rijden van België. De ideale plek voor een weekje familie-expeditie met een laag budget, vooral buiten het seizoen.

https://www.vendee-tourisme.com/
https://www.damonalodges.com/

2560 1709 High Level Communications

Abonnez-vous !

Abonnez-vous à l’un de nos magazines ou à l’une de nos newsletters.

Zoek naar een artikel
Privacyvoorkeuren

Wanneer u onze website bezoekt, kan deze via uw browser informatie opslaan van specifieke diensten, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van bepaalde soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring van onze website en de diensten die wij kunnen aanbieden.

Door verder te surfen op deze site aanvaardt u het gebruik van cookies. Deze zorgen voor de goede werking van onze diensten.