Bijgewerkt op 7 november 2022

Padel, een sport die goed voor je is

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

37.000 spelers en groeit elke week. Clubs en banen verschijnen uit het niets... padel is booming! Deze geweldige mix tussen tennis en squash groeit snel. Maar kan padel, net als Spanje, het tennis in België inhalen? Hier een kijkje...

Zeggen dat padel de laatste jaren een enorm succes is geworden, is geen leugen. Het is echt DE ideale sport, die op het juiste moment komt en gebruik maakt van de omstandigheden om zichzelf tot een essentieel onderdeel van de dagelijkse sport te maken. Het kunstgrasveld en de vorm van de kooi maken deze sport geschikt voor alle weertypes. Voeg daarbij het sociale karakter van de sport (4 spelers op een klein oppervlak voor lange rally's) en de lage service met een lepel (die dus minder techniek vereist dan bij tennis), en je hebt alle ingrediënten voor een sport die "Mr. en Mrs. Everyman" aanspreekt.

In feite werd padel geboren in 1969, toen een rijke Mexicaan die niet genoeg ruimte in zijn tuin had om een tennisbaan aan te leggen, deze variant introduceerde. Via een kennis vanEnrique Corcuera kwam de sport ook in Spanje terecht, waar het een grote vlucht nam. In 1974 werd in Marbella deeersteEuropesepadelclubopgericht en tegenwoordig telt Spanje meer dan 5 miljoen spelers, waarmee het na voetbal de populairste sport is.

Argentinië, een ander land waar sneeuwschoenwandelen koning is, telt 2 miljoen leden. Als je bedenkt dat er momenteel wereldwijd 10 miljoen mensen de sport beoefenen, kun je je voorstellen hoe belangrijk deze discipline in deze twee landen is.

In België werden in het begin van de jaren 2000 weliswaar enkele rechtbanken opgericht, maar de padel was nog niet echt van de grond gekomen. Pas later, in 2012, werd deeerste clubin Gent opgericht: Padel4U2. Vervolgens nam Tom De Sutter in 2016 een belangrijke plaats in op de markt door 3 clubs in Vlaanderen op te richten.

100.000 leden

Terwijl de Corona-crisis voor drama heeft gezorgd in vele sport- en tennisclubs, heeft padel zich een plaats onder de zon weten te veroveren met een constante aanwas van nieuwe leden. Terwijl er in het noorden van het land vier jaar geleden zo'n 3000 leden waren, kan Tennis Vlaanderen nu bogen op 27.000 leden. En dit seizoen zouden er 1700 teams in interclubs kunnen strijden op 580 banen.

In Wallonië waren er vorig jaar 124 banen voor 281 teams in interclubs (van de 58 clubs). In België hebben ongeveer 37.000 mensen padel ontdekt en spelen het regelmatig. Het kleine Nederlandstalige broertje van Tennis Vlaanderen(de Vlaamse tennisfederatie) heeft al een heel duidelijke doelstelling: tegen 2024 100.000 leden bereiken. Met 'Start to Padel Kids' is het duidelijk dat het doel gericht is op die jongeren die nog niet de richting of de weg naar de kooi zijn ingeslagen. En niets wordt aan het toeval overgelaten, want er zijn steeds meer plannen om de nationale en internationale toernooistructuren te optimaliseren.

Verkennende markt

Van de 250.000 leden of aangeslotenen van de Belgische tennisbond wordt nu aangenomen dat een zesde padel speelt. Dit betekent dat er een nieuwe markt ontstaat op gebieden als textiel, ballen, rackets, schoenen, enz. De prijs van rackets varieert tussen 50 en 300 euro (voor de top van het gamma), en een tube padelballen kost gemiddeld 6 euro. Uiterst interessant en democratische prijzen voor beginners.

In de nieuwe kleine wereld van padel delen een paar bedrijven het grote deel van de taart. Dat zijn Siux (een Spaans bedrijf dat in 2013 is opgericht en voortdurend groeit), Bullpadel (de grootste verkoper van rackets die sinds 1995 actief is) en Star Vie (ook al meer dan 20 jaar actief). Maar de laatste tijd proberen ook de grote traditionele tennismerken marktaandeel te winnen. Adidas, Head en vooral Babolat, in België vertegenwoordigd door Dominique Coen, een van de Belgische topspelers in de padelwereld. Zijn ervaring op de baan is uiteraard een meerwaarde voor het merk dat met de Air Viper en Counter Viper ook de amateurwereld probeert aan te trekken.

Ter vergelijking: er zijn naar schatting 87 miljoen tennissers in de wereld. Squash telt er 20 miljoen. Maar aangezien de discipline in sommige delen van de wereld nog onbekend is, kunnen we rekenen op de opkomst van nieuwe markten zoals Amerika, China, Rusland, Australië en de rest van Azië. Het valt nog te bezien of de ontwikkeling van de discipline voldoende zal zijn om ons naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028 te brengen...