Bijgewerkt op 9 januari 2023

Guy Pieters, een kunstenaar in hart en nieren

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

Guy Pieters werd geboren in het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem, het hart van het Vlaamse expressionisme. Nadat hij in 1979 de Frans-Amerikaanse kunstenaar Arman ontmoette, raakte hij meer geïnteresseerd in naoorlogse en hedendaagse kunst. De eerste galerie in Knokke werd opgericht in 1981. In de daaropvolgende 40 jaar ontwikkelde Guy Pieters, samen met zijn vrouw Linda, verschillende galerijen. De opening van hun Foundation in Saint Tropez in mei 2018 was het hoogtepunt van de lange carrière van Linda en Guy.

In de loop der jaren heeft Guy Pieters een groot aantal boeken gepubliceerd, waaronder de catalogue raisonné van Yves Klein.

Guy's succes is voornamelijk gebaseerd op levenslange samenwerkingen met artiesten. Door de meesters van het Nieuw Realisme en de Pop Art tentoon te stellen naast het werk van opkomende sterren, heeft Galerie Guy Pieters een solide reputatie opgebouwd, zelfs buiten de landsgrenzen. In zijn galeries in Knokke organiseert hij tentoonstellingen van wereldberoemde kunstenaars als Karel Appel, Arman, César, Christo & Jeanne-Claude, Niki de Saint Phalle, Jim Dine, Jan Fabre, Jean-Michel Folon, Robert Indiana, de Lalannes, Pavlos, James Rosenquist, Mimo Rotella, Julian Schnabel, Keith Sonnier, Jean Tinguely, Koen Vanmechelen, Jacques Villeglé, Tom Wesselmann, en vele anderen.

In 1984 werkte Guy voor het eerst samen met Christo & Jeanne-Claude. Het vriendenpaar is altijd een bron van ondernemingszin en passie voor kunst geweest, en Linda en Guy hebben sindsdien al hun projecten gesteund. Postuum, in september 2021, werkte Guy Pieters mee aan de installatie van 'Arc de Triomphe, Wrapped'. 

Zijn geschiedenis in beeld...