Bijgewerkt op 1 februari 2023

Manufacture des Ardennes: Plaatselijk vakmanschap, een creatief randje

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

In een sector die nu geglobaliseerd is, hebben lokale ambachtslieden, verdedigers van duurzaam en kwalitatief werk, een kaart te spelen. Dit is het geval bij Manufacture des Ardennes, die producten aanbiedt die steeds meer in trek zijn.
Next2Be - Hoe verovert Manufacture des Ardennes zijn plaats op de markt van de massief houten meubelen?
Yves de Schaetzen - De meubelmarkt is bij uitstek een geglobaliseerde markt. Er zijn importen van exotische soorten, die veel goedkoper zijn dan de eik uit onze Ardennen. Bovenal zijn er fabrikanten die hier een zeer goedkoop personeelsbestand aan toevoegen. Weet u hoeveel een Roemeense werknemer per uur kost? Het is 2,78 euro bruto per uur. Ik zal het niet hebben over de mooie "Belgische" en "Franse" merken die hun producten in Roemenië laten maken. Het was vroeger in Polen. Om zich te onderscheiden op deze hyperconcurrerende markt, moet Manufacture des Ardennes dus - in zijn korte circuit - een exclusief aanbod voorstellen.
Next2Be - Met welke objecten kun je concurreren? 
Yves de Schaetzen - Wij maken unieke stukken. Niet alleen qua ontwerp. Door de omvang van onze stukken kunnen we ook concurrerend zijn. Onze core business is grote vergadertafels, massief houten bureaus, design salontafels en cabines.
Ons handvest raakt de gevoeligheden van sommige klanten meer dan andere. Pairi Daiza heeft, naast de talloze inspanningen voor het behoud, consequent geïnvesteerd in duurzame oplossingen voor het beheer van het park. Door iets meer dan 200 meubelen te mogen leveren aan het mooiste park van Europa, waren we natuurlijk op de hoogte van deze selecte klant. In de horeca hebben een aantal chef-koks, zowel met als zonder ster, zich ontvankelijk getoond voor ons voorstel.
Next2Be - Manufacture des Ardennes meubelen zijn gemaakt van massief hout en worden geproduceerd in een kort circuit. Hoe staat het met de houtmarkt in de Ardennen?
Yves de Schaetzen - Wat eikenhout betreft, zijn de in Wallonië verkochte hoeveelheden vrij stabiel. Het probleem is dat het meeste naar China gaat. Zonder enige verwerking van de stammen op onze bodem. Iedereen praat erover, maar er verandert niets. Op regionaal niveau zou de wetgever kunnen opleggen dat ten minste een deel van de voor uitvoer bestemde partijen op Waalse bodem wordt gezaagd. De bosbezittende gemeenten zouden op hun beurt een derde van hun verkoop van partijen hardhout van zaagkwaliteit kunnen reserveren voor plaatselijke verwerkers. Wat as betreft, heeft de "chalarose" de beschikbare voorraden verminderd. Deze kleine schimmel heeft in heel Europa een ravage aangericht. Tegenwoordig is het moeilijk om droge schijfjes in grote diameters te vinden. Maar het is zo'n mooie soort!
Next2Be - Je bent optimistisch. Hoe past u zich aan deze enigszins gecompliceerde markt aan?
Yves de Schaetzen - Veerkracht en creativiteit zijn positieve energieën. Naast onze gewone aankopen van droog hout, kopen we een paar grote eiken stammen en hebben die gezaagd. We moeten alleen vijf of zes jaar wachten tot de juiste vochtigheid ons toestaat om eraan te werken(lacht). Om het gebrek aan droog hardhout te compenseren, bieden we sinds kort plakjes verbrand hout aan. Deze oude Japanse techniek garandeert de duurzaamheid van zachthouten gevelbekleding. Voor interieurs geeft yakisugi onze zachthouten platen een zeer eigentijdse uitstraling. Recycling is een andere bron van creativiteit. Van de meest beschadigde 18e en 19e eeuwse meubels herstellen we het marmer. In het naburige dorp Bièvre worden ze door de marmerfabriek Cogneaux opnieuw gezaagd en gepolijst. Als ze de werkplaats verlaten, zijn deze eeuwige tabletten zo goed als nieuw. We gebruiken ze bij het maken van onze hertengewei consoles. Niets kan creativiteit vervangen.