Bijgewerkt op 21 april 2023

Thomas Pieters, de keuze van de rede

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

Sinds eind februari is het officieel: Thomas Pieters heeft besloten de Rubicon over te steken en toe te treden tot de LIV Golf Tour. Hierover wordt in dit blad nog uitgebreid bericht, want het verandert de golfwereld volledig.
Pieters, die de voorkeur gaf aan het dissidente circuit en zijn oliedollars, zal een dozijn toernooien in de wereld spelen (hooguit 14), in plaats van op de Amerikaanse PGA Tour, zoals Thomas Detry nu doet. Pieters, die gehecht is aan zijn Antwerpse roots waar hij een huis heeft gekocht, en meer tijd wil doorbrengen met zijn partner Stefanie en hun twee dochters, wilde namelijk niet met hen naar de Verenigde Staten verhuizen. Dit maakte het voor hem onmogelijk om fulltime te spelen op de PGA Tour, die dit duidelijk maakte door hem niet uit te nodigen voor de Genesis Invitational, ondanks zijn plaats in de wereld top 50. Dit was de druppel voor de man uit Antwerpen, die op safe speelde en naast het inschrijfgeld gegarandeerd minstens drie of vier miljoen dollar per jaar zou verdienen. Natuurlijk hebben zijn vele volgelingen het recht om teleurgesteld te zijn over deze keuze. Maar het is aan hem om die te maken. En gezien zijn argumenten lijkt het ook redelijk... en verstandig. Ten eerste wordt het sportieve aspect ook niet helemaal afgewezen, want hij kan dit jaar nog meedoen aan de vier majors. En, tot nader order, enkele toernooien van de DP World Tour. Hij blijft in contact met de Europese kapitein Luke Donald met het oog op de Ryder Cup, waaraan hij hoopt deel te nemen! Net zoals de voetballer Axel Witsel bij zijn nationale team bleef en naar China ging alvorens terug te keren naar de grote Europese clubs, is er niets dat zegt dat Pieters over enkele jaren niet zal deelnemen aan een andere wereldtournee, aangezien het huidige systeem zeker zal veranderen.
De waarheid is dat het allemaal nog steeds een waas is in het wereldgolf. De PGA Tour, die net een reeks no-cut toernooien heeft opgezet, alleen voorbehouden aan de top 70 van de eigen ranking, imiteert... LIV Golf, door steeds meer gesloten te worden. Men kan dus moeilijk blijven beweren dat aan het ene circuit geen wereldpunten kunnen worden toegekend als aan het andere wel. Ondertussen vertegenwoordigt de wereldranglijst niet langer de stand van het huidige wereldgolf. Dit zal uiteindelijk een reëel probleem vormen in een sport waar de waarden ethiek, eerlijkheid en wederzijds respect voorop blijven staan, ook voor veel sponsors. De huidige financiële meevaller zal waarschijnlijk snel teniet worden gedaan, aangezien het televisiepubliek ineenstort bij afwezigheid van de Tiger. Dat gezegd hebbende, laat dat u als zondagsliefhebber er niet van weerhouden een goed golfseizoen te hebben op de banen in ons Koninkrijk en elders.

De cover van de lente editie van Play Golf magazine. Te koop in de boekhandel!