Bijgewerkt op 26 januari 2024

Emily Restaurant, culinaire elegantie

Door High Level Communication
Deel op Delen op Linkedin

Als er iets is waar de naam Degand synoniem mee is in Brussel, dan is het wel elegantie. Toen ze de leiding van hun restaurant overnamen van Serge Litvine, hadden vader en dochter Pierre en Emily Degand geen andere keuze dan er een van de meest voorname adressen van de hoofdstad van te maken. Zowel in de eetzaal als in de keuken.

Fijnproevers zullen het gemerkt hebben: Emily is niet bepaald een nieuw adres. Pierre Degand en zijn dochter Emily hadden namelijk al eerder een restaurant geopend op hetzelfde adres, rue de l'Abbaye (op de hoek van de historische boetiek van het Huis DegandLouizalaan). In die tijd bood het etablissement al een verfijnde Italiaanse keuken, maar het had moeite om zijn publiek te vinden, terwijl het team van Pierre Degand hard aan het werk was om een nieuwe wereld te ontdekken, ver weg van die van de mode.

Degand - Restaurant Emily

Dat is wanneer een andere Brusselse leider in de wereld van uitmuntendheid zijn intrede doet: Serge Litvine, die al eigenaar is van de Da Mimmo* (sindsdien verkocht aan zijn chef),La Villa Lorraine**, De Villa in de Hemel*, Odette en Stad... Een van de mooiste stallen van de stad, waaraan onder andere Le Variétés en Lilly's werden toegevoegd... In 2015 kwamen Pierre Degand en Serge Litvine tot een akkoord: defamilie Degand zou het restaurant behouden, maar de uitbating toevertrouwen aan Serge Litvine. Deze laatste herdoopte de naam Emily Ristorante in La Villa Emily (om aan te sluiten bij de namen van de meest gastronomische merken van de groep, La Villa Lorraine en La Villa in the Sky) en installeerde chef-kok Mathieu Jacri achter de piano's van het restaurant. Met groot succes, want de beroemde Rode Gids bekroonde het nieuwe team in 2017 met een welverdiende ster. Een onderscheiding die het restaurant met trots is blijven dragen ondanks een verandering van chef-kok in september 2020, met de komst van Jean-Marie Bucumi (die al een ster had gewonnen bij Bistro Racine).

 

Degand - Restaurant Emily

Degand - Restaurant Emily

In mei 2023 kondigde Pierre Degand in een persbericht zijn voornemen aan om het management van zijn restaurant te hervatten. Hij bedankte"de familie Litvine en hun teams voor de kwaliteit van hun werk tot nu toe" en zei dat hij"blij was de geschiedenis te kunnen blijven schrijven van dit mooie etablissement dat hij samen met zijn dochter Emily heeft gecreëerd". Hij gaat zelfs zo ver om te zeggen:"Dit restaurant is van mij, ik wil het weer gaan runnen, het is niet meer dan logisch dat het bij mij terugkomt". Dit persbericht markeert het soepele einde van een vruchtbaar herenakkoord voor beide partijen, en een nieuw begin voor 'Emily', de nieuwe naam van het restaurant.

Chef-kok Luca Gaviglio zit achter de piano bij Emily © Degand - Emily Restaurant

Villa Emily sluit haar deuren in juni 2023, zodat Emily de tijd heeft om een aantal renovaties uit te voeren en de nieuwe chef-kok te installeren, Luca Gaviglio, ex-DaMimmo*, ex-UnAltro Mundo.

Degand - Restaurant Emily

Degand - Restaurant Emily

Wat belooft Emily na al deze avonturen? De belofte van een leuke tijd, zeker. En als we het over de Degands hebben, wordt dat woord met opzet gebruikt.

Het decor is een weerspiegeling van de oprichters van het huis: klassiek elegant en eigentijds, duidelijk luxe maar zonder opzichtigheid. Je kunt het voelen, aanraken en bewonderen: bij Emily wordt niets aan het toeval overgelaten. Van de korrel van de stof op de prachtige, smetteloze tafelkleden tot de ingelegde houten lambrisering op de muren, de fonkelende kroonluchters, het kristalheldere glaswerk en het oogverblindend witte servies... Jean Cocteau zei altijd"mode is wat uit de mode raakt", en zijn vriendin Gabrielle "Coco" Chanel zei verder"mode raakt uit de mode, stijl nooit". Het is moeilijk om niet aan deze twee iconen te denken in Emily's huis, waarvan de sfeer een opvallend teken is van Degand's stijl.

Degand - Restaurant Emily

Degand - Restaurant Emily

Maar je komt natuurlijk niet alleen naar Emily's om van de inrichting te genieten, je komt er ook om te eten. En om lekker te eten. Natuurlijk kom je niet naar Emily voor de brutaliteit van Senzanome Nee, wat je bij Emily zult vinden is het comfort van de fijne bourgeois Italiaanse keuken, perfect beheerst. Er is hier geen à la carte menu, alleen een menu dat kan worden ingedeeld in 3, 4 of 5 gangen. Hier verstoort niets de symfonie van uitmuntendheid: noch de bediening, die de perfecte afstand vindt tussen vertrouwdheid en beleefdheid, noch het menu, zonder ook maar één valse noot.

Degand - Restaurant Emily

Degand - Restaurant Emily - Michael Dautremont

Zoals deze taglioni met seizoenstruffels, waarvan de saus, romig zoals het hoort, de krachtige smaak van de paddenstoel niet overstemt. Maar burgerlijk koken betekent niet koken zonder ideeën. Chef Luca Gaviglio heeft er een paar, en een paar goede. Zoals die waarmee hij een mals stuk tarbot met Colonnata spek bakt, perfect gebakken en geserveerd met een saus van truffel en zeekraal. De Toscaanse specialiteit voegt al zijn romigheid en heerlijkheid toe aan de versheid van de vis. De wijnen die bij het menu worden geserveerd zijn onberispelijk: ze spelen in unisono, in dezelfde onberispelijke score.

Degand - Restaurant Emily

Bij Emily vormen decor en keuken een zeldzaam mooi geheel. Waar je voor komt bij Emily is de ervaring van een bepaalde levenskunst... die van de familie Degand.

Artikel geschreven door Martin Boonen, gepubliceerd op Eventail.be. Lees andere artikels over gastronomie, de gotha, erfgoed, mode, interieur, kunst en cultuur en ondernemerschap op www.eventail.be.