Gepubliceerd op 11 april 2024

Habeebee en Tero bundelen hun krachten voor natuurlijke bijenteelt

Door High Level Communication
Deel op Delen op Linkedin

Habeebee, de bijvriendelijke zeepfabrikant uit Brussel, zal de komende vijf jaar 130 bijenkasten en 6 miljoen bijen installeren in de tuinen van Tero's lodges en boerderijen - de eerste 50 zijn net geleverd. Tero zal de honing oogsten voor zijn restaurants en Habeebee de was en propolis voor zijn zepen, huidverzorgingsproducten en kaarsen. Op 18 april lanceren de twee partners ook "Bee Your Team", een nieuw teambuildingsconcept gebaseerd op het thema bijenteelt.

Habeebee heeft de ambitie om zelfvoorzienend te zijn in de natuurlijke bijenteelt. Vandaag de dag haalt het bedrijf al 30% van de grondstoffen uit de bijenkorf bij particulieren die het ondersteunt in de bijenteelt. Voor de rest haalt Habeebee een deel van haar grondstoffen uit de buurlanden om haar verzorgingsproducten te maken: zeep (met 8% bijenwas), oliën, balsems en kaarsen op basis van propolis en bijenwas.

"De vraag naar onze producten groeit, dus hebben we besloten om een eigen natuurlijke imkerij op te zetten in België. We hebben vooral het gevoel dat de horeca begint te anticiperen op het verbod in 2030 op miniatuur cosmetica en hygiëneproducten verpakt in plastic voor eenmalig gebruik," zegt Alexia van Innis, oprichter en CEO van Habeebee. "Dankzij onze nieuwe samenwerking met Tero, die ons steunt en ons stimuleert om een reeks vloeibare en bulk huidverzorgingsproducten te ontwikkelen, gaan we in vijf jaar 130 bijenkorven installeren op de boerderijen en lodges van de groep, en zo overgaan naar 50% circulariteit."

Van bijenkorf tot zeep

Om haar doelstelling van circulariteit te bereiken, leidt Habeebee beginnende imkers, de HabeebeeCulteurs, op om autonoom te worden met hun eigen bijenkasten, en gaat zelfs zo ver om in België gekweekte bijen bij particulieren (of HabeebeeCulteurs) thuis te plaatsen. Voor geïnteresseerden start op 27 april een opleiding in natuurlijke bijenteelt.

De HabeebeeCulteurs, momenteel bijna 150 families, geven de zeepfabriek de was (natuurlijk residu van bijen) en propolis (harsachtig materiaal dat bijen verzamelen uit de knoppen van bepaalde bomen) die verzameld kunnen worden zonder de cyclus van de kolonie te verstoren, in ruil voor kortingen op de producten van het bedrijf.

Habeebee leert hen zijn natuurlijke bijenteeltmethode, een methode waarbij weinig wordt ingegrepen, vooral dankzij de gebruikte bijenkasten: de horizontale kast (of

Keniaans), dat het dubbele voordeel heeft dat het de levenscyclus van de kolonie respecteert en gemakkelijk te gebruiken is voor amateurimkers. De bijen zijn vrij om hun was op te bouwen in leefomstandigheden die vergelijkbaar zijn met die van wilde bijen. De natuurlijke bijenteelt van Habeebee zorgt er ook voor dat de bijen zich kunnen voeden met hun honing (in tegenstelling tot de conventionele productie, die de geoogste honing vervangt door suiker, ten koste van de gezondheid van de bijen). Gelukkig hebben de bijen een overvloed aan honing die geoogst kan worden zonder dat ze voedsel tekort komen. Bij natuurlijke bijenteelt daalt de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 40 kg naar 15 kg honing per bijenkorf, waardoor er nog steeds genoeg overblijft om van te genieten.

Bestuiving bevorderen

De 6 miljoen bijen die in de 130 bijenkasten van Tero zullen leven, worden toegevoegd aan de 6 miljoen bijen die al aan het werk zijn in de 150 horizontale bijenkasten die geïnstalleerd zijn bij gezinnen in het Habeebee netwerk.
De installatie van deze bijenkasten maakt deel uit van een breder project binnen Tero om een wederzijds versterkende duurzame voedselproductieketen te ontwikkelen, genaamd Teroir. Vandaag de dag omvat het Teroir project al verschillende boerderijen met biologische tuinbouw, vee- en varkenshouderij, een mobiel kippenhok met leghennen en een traditionele slagerij. De ontwikkeling van natuurlijke bijenkorven, met een circulair project zoals dat van Habeebee, past perfect in dit deugdzame ecosysteem.

"We doen er alles aan om onze klanten gezonde, lokale producten te bieden, of dat nu in onze restaurants, hotels, lodges of evenementenlocaties is. Het huisvesten van bijen op ons land is belangrijk om bestuiving aan te moedigen en op onze eigen kleine manier bij te dragen aan het behoud van biodiversiteit. Bovendien hebben we het genoegen om onze eigen honing te oogsten zonder de bijen te schaden, omdat we alleen het overschot van hun productie nemen," zegt Arthur Lhoist, Chief Impact Officer van Tero.

De honing van Tero wordt koud geperst om al zijn smaak te behouden.
De was en propolis worden gebruikt in de zeepfabriek en verwerkt tot verzorgingsproducten voor de gasten van Tero's accommodatie.

"Bee je team! nieuwe teambuilding vanaf 18 april

Habeebee heeft speciaal voor en met Tero een nieuwe teambuilding activiteit ontwikkeld (een van de paradepaardjes van de groep) met als thema bijen en natuurlijk imkeren. De eerste editie wordt op 18 april getest door de teams van Tero op de boerderij Rabanisse in Rochefort. Op het programma staan een educatieve wandeling, een ontdekking van de volledige koloniecyclus, een ontmoeting met de bijen, honingproeven en kaarsen maken.

Uiteindelijk is het de bedoeling om 50 teambuildings per jaar te organiseren op de boerderij in Rabanisse.


 

Over Habeebee

Habeebee werd opgericht in 2016 en maakt verzorgingsproducten voor het hele gezin, in harmonie met levende wezens en meer bepaald met bijen. De zeepfabriek is gevestigd in Boitsfort, aan de rand van het Forêt de Soignes. https://habeebee.be/

Over Tero

Sinds 1997 creëert Tero originele activiteiten en teambuildingevenementen, biedt unieke locaties te huur aan en kookt lekkernijen met lokale producten, die grotendeels op de eigen boerderijen worden verbouwd. Tero heeft 190 mensen in dienst. https ://tero.be/
Sinds 2015 ontwikkelt Tero zijn eigen duurzame voedselproductieketen, waaronder verschillende boerderijen in de regio Rochefort. https://teroir.be