Bijgewerkt op 4 juni 2024

Omega-3, de ster van het ontstekingsremmende dieet

Door High Level Communication
Deel op Delen op Linkedin

Omega-3 zijn essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren die bekend staan om hun cruciale rol in het behoud van een gezond hart en bloedvaten, de ontwikkeling van de hersenen en het reguleren van ontstekingen. Ze hebben ook andere, even belangrijke functies. Ze zijn essentieel voor ons lichaam, dat ze niet zelf kan aanmaken, en het is van vitaal belang dat we ze uit onze voeding halen. Véronique Liesse, diëtist-voedingsdeskundige, auteur van talloze boeken en docent, benadrukt hun fundamentele belang voor een optimale gezondheid.

L'Éventail - Er wordt veel gesproken over omega-3. Waarom verdienen ze een speciale plaats in onze voeding? Waarom verdienen ze een speciale plaats in onze voeding? En waar zijn ze te vinden?
Véronique Liesse -
Omega-3 zijn de sterren van de vetzuurfamilie. Ze spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van de hersenen, de gezondheid van hart en bloedvaten en het reguleren van ontstekingen. Maar hun werkingsspectrum is veel breder. Ze zijn ook betrokken bij de gezondheid van het darmecosysteem, omdat ze nu worden beschouwd als prebiotica die de ontwikkeling van nuttige bacteriën stimuleren. Ze werken ook in op de kwaliteit van het spijsverteringsslijmvlies. Omega-3 zijn ook zeer interessante bondgenoten in de strijd tegen zwaarlijvigheid en werken met name in op de insulineresistentie en de lipolyse, het vet dat ervoor zorgt dat je afvalt. Een zeer interessante en innovatieve benadering om deze chronische ziekte te begrijpen. Ze zijn een essentieel onderdeel van een gezond, ontstekingsremmend dieet. Ze komen voor in dieren en planten. Vette vis zoals zalm, verse tonijn, sardines, ansjovis en makreel zijn rijk aan EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), twee lange-keten vormen van Omega-3.

Je vindt het ook in lijnzaadolie, koolzaadolie en walnoten, in verschillende hoeveelheden. Omega-3-rijke oliën zijn erg gevoelig voor hitte, dus je kunt ze het beste in de koelkast bewaren en direct na opening consumeren. Vermijd koken, vooral lijnzaadolie, dat giftig kan worden. De plantaardige Omega-3 keten (voornamelijk ALA of alfa-linoleenzuur) is korter dan die van vis. Het lichaam moet ALA omzetten in EPA (dat op zijn beurt wordt omgezet in DHA), maar deze omzetting verloopt zeer moeizaam door een aantal factoren, waaronder de concurrentie met ontstekingsbevorderende Omega-6's. Vandaag de dag is de consumptie van Omega-3 onvoldoende en grotendeels ondervertegenwoordigd in vergelijking met Omega-6. De optimale verhouding is namelijk vier Omega-6's op één Omega-3. Vandaag de dag zijn we daar nog ver van verwijderd.

Véronique Liesse ©DR

- Omega-6 lijkt ons dieet te domineren. Hoe komt dat en waarom worden ze tegenwoordig zo slecht gewaardeerd?
-
Omega-6 is overheersend geworden in het moderne dieet, voornamelijk door veranderingen in landbouw- en eetgewoonten. Historisch gezien bood het dieet een meer natuurlijk evenwicht tussen Omega-6 en Omega-3. Met de industrialisatie van de landbouw, het fokken van dieren buiten hun natuurlijke omgeving en de toegenomen consumptie van plantaardige oliën en bewerkte voedingsmiddelen, is de aanwezigheid van Omega-6 in onze voeding echter aanzienlijk toegenomen. Plantaardige oliën zoals zonnebloem-, maïs- of sesamolie, die rijk zijn aan Omega-6, worden vanwege hun lage prijs veel gebruikt bij de bereiding van bewerkte voedingsmiddelen en kant-en-klaarmaaltijden. Deze toegankelijkheid heeft geleid tot een overmatige consumptie van Omega-6 in vergelijking met Omega-3, waardoor dit cruciale evenwicht is verstoord.

Er zijn een aantal redenen waarom Omega-6 vandaag de dag niet goed aangeschreven staat. Hoewel ze essentieel zijn voor het goed functioneren van het immuunsysteem, kan een teveel aan Omega-6 ontstekingen bevorderen, wat bijdraagt aan een verhoogd risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en andere degeneratieve aandoeningen. Een teveel aan Omega-6 kan het metabolisme van Omega-3 verstoren. Beide gebruiken dezelfde enzymen voor hun metabolisme, waardoor de omzetting van Omega-3 in hun actieve vormen (EPA en DHA) en dus hun voordelen voor de gezondheid wordt beperkt.

- Hoe weet ik of ik een tekort heb? Wat raadt u aan op dagelijkse basis?
-
De enige manier om je Omega-3-status te kennen is door je bloed te laten testen en je vetzuurprofiel te laten controleren door een voedingsdeskundige. Geheugenproblemen, stemmingswisselingen, een droge huid en een gevoeligheid voor hart- en vaatproblemen kunnen allemaal symptomen zijn van een Omega-3-tekort, maar ze kunnen ook worden toegeschreven aan vele andere tekortkomingen of ziekten.

Het is aan te raden om dagelijks voedingsmiddelen te gebruiken die rijk zijn aan Omega-3, zoals een theelepel lijnzaadolie of twee eetlepels koolzaad- of camelina-olie, chiazaad, hennepzaad, etc. En vergeet vette vis niet, die twee keer per week moet worden gegeten. En vergeet vette vis niet, twee keer per week. Het is een eenvoudige, gezonde routine die kwaliteit en smaak biedt en je helpt om een optimale balans tussen Omega-3 en Omega-6 te behouden, wat bijdraagt aan een betere algehele gezondheid en het voorkomen van chronische ontstekingsziekten.

Artikel geschreven door Sylvie Dejardin, gepubliceerd op eventail.be. Lees ook andere artikels over gastronomie, de gotha, erfgoed, mode, interieur, kunst en cultuur en ondernemerschap.