Tussen Cadillac en Bordeaux, op de hellingen langs de Garonne, tegenover de Graves, ligt Domaine La Peyruche, een historisch landgoed uit de 17e eeuw dat jarenlang toebehoorde aan de familie de Montesquieu. Het landgoed is nu eigendom van de familie Weisgerber. Dit charmante domein van 50 hectare, waarvan 20 hectare wijnstokken in één blok, zet zich al enkele jaren in voor biologische landbouw. Na het behalen van het HVE-label in 2019 streeft het domein naar biologische certificering voor de oogst van 2021.
DE AUTHENTIEKE TERROIRS VAN CHÂTEAU LA PEYRUCHE
Het Château ontleent zijn naam aan het terroir waarin het zich bevindt, want “Peyre Ruche” betekent “ruwe steen” in het Gasconisch. De wijngaard wordt gekenmerkt door drie belangrijke terroirs. De lagere hellingen zijn diep en kleiachtig, wat fruitige, soepele wijnen oplevert. Op de bovenste hellingen zorgt rood grind voor meer gestructureerde wijnen, met toetsen van jamfruit. De klei-kalksteenhellingen tot slot geven wijnen met een grote finesse en frisheid.
“Ik kocht La Peyruche in 2017 nadat ik verliefd was geworden op deze groene omgeving, zijn geschiedenis en zijn diverse, hoogwaardige terroir” (Bertrand Weisgerber).
De wijngaarden zijn beplant met Merlot, Caber-net-Sauvignon, Malbec, Sémillon en Sauvi-gnon. Deze diversiteit aan druivenrassen, gecombineerd met de diversiteit aan bodems, maakt het mogelijk om wijnen met unieke persoonlijkheden te produceren.
EEN VERSCHEIDENHEID AAN WIJNEN
Het team van het landgoed besteedt veel zorg aan het verzorgen van de wijnstokken, het behoud van de biodiversiteit in de omgeving en het maken van de wijnen. Château La Peyruche produceert voornamelijk rode wijnen, maar ook een rosé, een droge witte en een zoete wijn. Château La Peyruche produceert voornamelijk rode wijnen, maar ook een rosé, een droge witte en een zoete wijn. De Côtes de Bordeaux “Fûts de Chêne” is een blend van Merlot en Cabernet Sauvignon. Deze cuvée rijpt twaalf maanden in vaten.
De neus doet denken aan zwart fruit (braam, kers, enz.) en specerijen. De Côtes de Bordeaux “Tradition”, een 100% Merlot, onthult aroma’s van zwarte bessen en kersen. Soepel en rond in de mond. De Bordeaux Rosé de La Peyruche ademt geuren van vers fruit (framboos, aardbei) en Engelse snoepjes. De witte Bordeaux wordt gemaakt van sauvignon- en sémillondruiven. De neus wordt gekenmerkt door witte bloemen, perziken en peren, met een vleugje vanille en zelfs rook. In de mond domineert frisheid.