Zwitserland mag dan beroemd zijn om zijn chocola, horloges, kazen en banken, zijn wijnen zijn minder bekend. Toch heeft dit kleine land met acht miljoen inwoners, doorkruist door de Alpen, zes wijngebieden, 2500 wijnmakers, vierentwintig emblematische druivensoorten en tweeënzestig AOC’s. Wat een record!
Zwitserse wijnboeren zullen hun oren niet geloofd hebben toen ze de nieuwste cd van Prince hoorden, die een ode bevat… aan hun wijnstokken! Het nummer, getiteld Lavaux, genoemd naar de emblematische appellation die uitkijkt over het Meer van Genève, is een belofte van een terugkeer naar de basis: “Breng me naar de wijngaarden van Lavaux, ik wil de bergen zien waar watervallen stromen, het leven elders deprimeert me… Het maakt me niet uit of ze bedekt zijn met sneeuw, of de weg smal is… wat mijn pad ook is, het zal me naar huis brengen, naar Lavaux”. Gezien door de ogen van deze immense artiest lijken de hooggelegen wijngaarden een oase van rust, een paradijs! Je kunt niet anders dan Prince op zijn woord geloven als je vanaf de belvedère van Lavaux naar beneden kijkt en de omringende wijngaarden weerspiegeld ziet in het sprankelende water van het Meer van Genève. De plaatselijke bevolking noemt hetde “Côte d’Or“.
Drie zonnen
Als er twee Côtes d’Or zijn in Zwitserland, die van het Lemmeer en die van het Zürichmeer, dan hebben ze één ding gemeen: ze profiteren allebei van de beroemde ‘drie zonnen’ die de wijnen van deze terroirs hun unieke temperament geven. De eerste is de ‘echte zon’, de tweede is de zon die de stenen muren verwarmt en de derde is de zon die wordt weerspiegeld in het water van het meer. De Rhône verdwaalt hier, voordat hij zijn weg terugvindt naar Genève.
De Zwitserse wijngaarden zijn een mozaïek van bodems, klimaten, druivensoorten, vaardigheden en tradities. Steen voor steen, perceel voor perceel, eeuw na eeuw, zijn Zwitserse wijnboeren in staat geweest het landschap opnieuw vorm te geven en hun wijnstokken aan de rotsen te verankeren om wijnen te creëren die een oneindige reeks terroirs onthullen. Elke rij wijnstokken getuigt van de diepe, ruige ziel van dit land, maar de zachtheid schuilt in de wijnen waar de kalksteen zingt.
Terwijl de meest verbouwde druivenvariëteit pinot noir is – die 3.950 hectare in beslag neemt – wordt chasselas verbouwd op zo’n 3.650 hectare. We weten hoe deze variëteit smaakt als ze jong is, maar we weten niet hoe goed ze rijpt. Na tien of twintig jaar ontwikkelt chasselas aroma’s van truffel en kreupelhout, met een opmerkelijke lengte in de mond. Een must om te proeven!
Verderop heeft Wallis 5.000 hectare wijngaarden, een derde van het Zwitserse totaal. Het is, het moet gezegd worden, een heroïsche, landelijke wijngaard, waar de wijnbouwers zowel boeren als veehouders zijn, en dus altijd boeren. Als je kijkt naar het vaste en het losse, de muren en de aardverschuivingen, dan zie je dat een veelheid aan percelen met verschillende ondergronden samen deze hooggelegen wijngaard vormen, met zijn vaak duizelingwekkende hellingen.
Het begint in Opperdalais, het land van de Walsers, waar Wallisertiitsch, een van de oudste dialecten van de Zwitserse Confederatie, nog steeds wordt gesproken. Deze rotsachtige en keelklankachtige taal lijkt bruggen te slaan over de zijdalen en de hellingen van Visperterminen, niet ver van Visp, waar de hoogste wijngaard van het land op 1100 meter hoogte ligt. Hier groeien bijzondere wijnstokken, zoals gwäss (gouais), de zeldzame en oude himbertscha,eiholzer en plantscher van Hongaarse oorsprong. Boven de 900 meter verliezen de rode druivenrassen geleidelijk hun evenwicht. De tannines rijpen niet meer en de zuurtegraad is te hoog in verhouding tot de alcohol. Maar tussen 500 en 900 meter krijg je enkele klompjes. Op hoogte zijn wijnstokziektes zeldzamer en roofdieren discreter. Dit maakt het ‘makkelijker’ voor producenten om biologisch of zelfs biodynamisch te werken. Beter nog, dit type wijnbouw helpt de biodiversiteit te behouden. Dit wordt weerspiegeld in het glas, waardoor de wijnen een onmetelijk scala aan expressies hebben. Maar deze wijnen, die als ‘bergachtig’ kunnen worden omschreven, hebben toch frisheid en mineraliteit gemeen.
Onze favorieten
Vivace Räuschling, Jonas Ettlin
Räuschling is een oud druivenras dat alleen in het kanton Zürich groeit. Hij maakt indruk met zijn subtielecitrusaroma‘s, frisheid en elegante zuren. De wijn van Jonas Ettlin is net op de markt. Deze unieke witte wijn, verbouwd op een hectare biodynamisch, ongefilterd land, heeft een geheel eigen charme, met zijn uitgesproken smaak van peer, witte bloemen enkruiden. Ideaal bij schelpdieren en foie gras! Ettlin, een bescheiden en toegewijde wijnmaker, doet veel moeite om 800 flessen van deze wijn te produceren, die geen lawaai maakt maar stilte vereist om te benaderen. De sommeliers hebben zich niet vergist: die van het Ritz en Crillon geloven er al in! Het goede nieuws is dat Jonas Ettlin, die slechts drie hectare bezit, onlangs een importeur in België heeft opgericht, Vinetiq. Meer dan een verliefdheid, het is een openbaring!
Prijs: ongeveer 50 euro
Waar: Wine by JET, Uetikon am See – jetwine.ch
Sélection Tradition Neuchâtel, ongefilterd 2023, Château d’Auvernier
Ten noorden van het meer van Neuchâtel staat Henry Aloys sinds 1603 voor de 15e generatie aan het roer van dit familiekasteel, dat erkend is als kantonaal erfgoed en 43 hectare eigen grond bezit. Deze wijnmaker-kelder produceert meer dan vijftien verschillende wijnen, met een totaal van 450.000 flessen. Daarmee is Château d’Auvergnier het grootste wijndomein in Neuchâtel. Van de vijftien cuvées die hier worden geproduceerd, is de “Brut de cuve” een atypische wijn. Bleek van kleur, met een neus van lindebloesem, deze wijn is gemaakt van rode Chasselas fendant druiven en heeft een vleugje sprankeling door de rijping op de droesem. Het is zeker een feestelijke, ziltige, zijdeachtige wijn, het soort waar we vaak naar op zoek zijn maar moeilijk te vinden vinden. Deze ongefilterde wijn is vanaf oogstjaar 2024 vijftig jaar houdbaar.
Prijs: ongeveer 14 euro
Waar: kelders van Château d’Auvernier, Auvernier – chateau-auvernier.ch
Petite Arvine, domaine Jean-René Germanier, AOC Wallis
Op dit domein in Balavaud, een gehucht in de gemeente Vétroz in Wallis, werkt Gilles Besse samen met zijn oom, die… zeven jaar ouder is dan hij! Ze zijn zowel eigenaar als wijnbouwer, wat betekent dat ze de druiven kopen om hun eigen wijn te maken. Hun terroir is zo gefragmenteerd dat ze minstens veertig verschillende cuvées vinifiëren, waaronder deze typische Petite Arvine, heel bleek en helder, met eencitrussmaak, een zilte afdronk en aroma’s van gekonfijte rabarber. Ideaal als aperitief of bij vis en schaaldieren. We houden ook van zijn Cornalin, een rode druivensoort die typisch is voor Zwitserland.
Prijs: ongeveer 28 euro
Waar: domaine Jean-René Germanier, Vétroz – jrgermanier.ch
Artikel geschreven door Florence Hernandez, gepubliceerd op Eventail.be. Lees andere artikels over gastronomie, de gotha, erfgoed, mode, interieur, kunst en cultuur en ondernemerschap op www.eventail.be.