Trouw aan zijn credo om seizoensgebonden gerechten aan te bieden, heeft de Brugmann zopas zijn herfstmenu onthuld. Chef Matthias Van Eenoo heeft een menu samengesteld dat de edele producten van het einde van het jaar op de voorgrond plaatst en speelt met de lokale smaken van onze bossen en gastronomische hoogstandjes.
Hoewel de zomer absoluut tijd aan het rekken was, heeft de herfst eindelijk zijn intrede gedaan. Vorig voorjaar ontdekten we de Brugmann vanaf het terras, en deze keer zijn we binnen neergestreken. Het is een kans om de luxueuze en comfortabele omgeving van dit Forest master hotel te ontdekken.
Dit feestelijke menu is verdeeld in 8 gangen, waarbij de chef met veel overtuiging de seizoensproducten en herfstsmaken bespeelt: kastanjes, foie gras, clementines en truffels zijn alomtegenwoordig. Van gebakken foie gras tot perfecte eieren in raviole, gekonfijte coquilles en kalfsvlees uit de Corrèze, de chef varieert de gerechten zonder een fout te maken en doet zijn nieuwe titels van Meesterkok van Frankrijk en België (Mastercook) en lid van deAcadémie Culinaire de France eer aan.
De sappen zijn vol van smaak en de pittige kruiden voegen intensiteit toe aan alle gerechten. Je zou kunnen vrezen dat de hoge concentratie van de bereidingen de delicatesse en subtiliteit van het ei, de sint-jakobsschelpen of het kalfsvlees uit balans zou brengen. Maar dit is niet het geval, en degerechten passen prachtig bij elkaar. Speciale vermelding verdienen de kastanjevelouté, truffelcappuccino en de ‘Mona-Lisa’-aardappel, die de typische ondergroeiende smaken van het seizoen bieden, evenals het gastronomische plezier en comfort dat we zoeken in eindejaarsgerechten. Vooral de aardappel heeft de perfecte balans tussen zachtheid en stevigheid, waardoor hij een onnavolgbare kauwbaarheid in de mond heeft.
Tijdens deze culinaire reis zorgt de wintertruffel, die als een rode draad door de smaken loopt, voor veel samenhang in het hele menu. Maar er is ook nooit een saai moment, want de frisheid van de trou normand is de perfecte manier om de smaakpapillen te resetten en de proefervaring met verve voort te zetten.
Dit herfst- en feestmenu is verkrijgbaar tot het einde van het feestseizoen.
Foto omslag: © Luc Viatour
Artikel geschreven door Martin Boonen, gepubliceerd op Eventail.be. Lees andere artikels over gastronomie, de gotha, erfgoed, mode, interieur, kunst en cultuur en ondernemerschap op www.eventail.be.