Bij Maison Dandoy betekent het terug-naar-school-seizoen altijd iets nieuws. En dit jaar is er meer dan ooit verandering in de lucht en in de recepten. Maar maak je geen zorgen, niets gaat verloren, niets verandert – in feite wordt alles geregenereerd. We leggen het uit… Na de aankondiging enkele maanden geleden, schakelt Maison Dandoy nu over op de regeneratieve productie van speculaas. Het meel dat wordt gebruikt om hun pittige mascottes te maken, is nu volledig afkomstig van regeneratieve landbouw. Dit is een belangrijke verandering, aangezien speculaas ongeveer 50% van hun totale koekjesproductie uitmaakt.
Na de aankondiging een paar maanden geleden, schakelt Maison Dandoy nu al haar speculaasproductie over op regeneratieve landbouw. Het meel dat wordt gebruikt om hun pittige mascottes te maken, is nu volledig afkomstig vanregeneratieve landbouw. Dit is een belangrijke verandering, aangezien deze ongeveer 50% van hun totale koekjesproductie vertegenwoordigen. “We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat ons huis van traditie een sociale, maatschappelijke en milieu-impact kan hebben, met behoud van de ambachtelijke traditie die al bijna 200 jaar onveranderd is gebleven en die onze reputatie in Brussel en over de hele wereld heeft gevestigd. ” Alexandre Helson, co-CEO van Maison Dandoy, benadrukt dat deze ecologische, sociale en maatschappelijke aanpak niet mogelijk zou zijn geweest zonder de hulp van Farm For Good, een vereniging (vzw) die Belgische landbouwers ondersteunt in hun agro-ecologische transitie en die Dandoy stap voor stap begeleidt in deze ‘bucolische’ reis ten voordele van mens en natuur.
Hoewel de beroemde koekjesfabrikant zijn meel al betrok vanlokale (en biologische)boeren, is het er nu trots op een 100% circulaire beweging te ondersteunen die geworteld is in verandering:regeneratieve landbouw. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt regeneratieve landbouw voor een gezonde bodem, terwijl de biodiversiteit van landbouwgrond wordt hersteld. Als onderdeel van een benadering die mensen en gemeenschappen respecteert, bevordert het de autonomie en veerkracht van boerderijen en zorgt het tegelijkertijd voor economische efficiëntie. Met andere woorden, het doel is om de gezondheid van ecosystemen te verbeteren en te regenereren, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid van onze planeet en het welzijn van boeren.
Als je het koren zaait, zul je de vruchten plukken!
Om dit nieuwe hoofdstuk in haar geschiedenis te vieren, kondigde Maison Dandoy gisteren de lancering van een nieuw koekje aan: de tablette craquante. Gemaakt met lokaal meel vanregeneratieve landbouw, is het de vrucht van de overgang naar deze beweging van solidariteit en verantwoordelijkheid. Dit nieuwe koekje, bedacht door het Dandoy Lab, de R&D-afdeling van het Brusselse atelier, is verkrijgbaar in twee verschillende smaken: amandel/karamel en vijg/noot. Het formaat, vergelijkbaar met dat van een chocoladereep, betekent dat je het kunt delen met familie en vrienden. Maar je kunt het ook voor jezelf houden en er in gedeelten van genieten…
Tot slot wilde Maison Dandoy met hun nieuwe LAB-campagne het werk van hun medewerkers in de kijker zetten, zonder wie hun koekjes niet zouden zijn wat ze vandaag zijn. Van het veld tot het koekje, iedereen kan het parcours van de krokante repen volgen en het werk en de passie achter deze nieuwe, knapperige (en verantwoorde) creatie begrijpen.
Artikel geschreven door de redactie, gepubliceerd op Eventail.be. Lees andere artikels over gastronomie, de gotha, erfgoed, mode, interieur, kunst en cultuur en ondernemerschap op www.eventail.be.