Kasteel Mirwart wordt omringd door het landgoed en de bossen van Saint-Hubert ©LoïkEyers
In de provincie Luxemburg, in een buitengewone omgeving, heeft het Château de Mirwart een opmerkelijke restauratie ondergaan met aandacht voor zijn geschiedenis. Vandaag de dag vormen een luxe hotel, evenementenlocatie en gastronomisch restaurant samen wat je de “Mirwart Experience” zou kunnen noemen. Een interview met John Eyers, de oprichter en eigenaar, die ook CEO is van het gerenommeerde Jaspers-Eyers Architects.
Zoute Paper: Kun je kort de geschiedenis van Mirwart schetsen?
John Eyers: Ik raakte al snel gefascineerd door de geschiedenis van dit kasteel, dat door de eeuwen heen is veranderd en een aantal grote namen heeft gezien, zoals Charles Martel en Karel de Grote.
ZP: Hoe groot is het landgoed en hoe is het gebouw georganiseerd?
JE: Het landgoed beslaat 10 hectare, met een U-vormig kasteel van ongeveer 6.000 m², met vier torens en een binnenplaats, evenals een aantal bijgebouwen. Vandaag de dag heeft het château-hotel 12 suites van verschillende grootte, variërend van 30 m² voor de kleinste tweepersoonskamer tot 240 m² voor de ultraluxe Suite Impériale voor meerdere personen. De voormalige stallen zijn omgebouwd tot 7 paviljoenen met twee verdiepingen, elk met twee slaapkamers. Alle suites zijn tot in de puntjes ingericht, met het grootste comfort. Eiken vloeren, marmeren badkamers, open haarden in elke kamer, authentieke kenmerken waar je ook kijkt… Geen twee suites zijn hetzelfde.
ZP: Hoe heeft u de renovatie aangepakt?
JE: Samen met architect Étienne Burnon, die met mij aan dit project heeft gewerkt, was onze aanpak vanaf het begin heel duidelijk. We wilden het authentieke karakter en de geschiedenis van het kasteel en de lokale tradities behouden. En we vroegen ons af hoe we die vandaag de dag konden interpreteren. Het beste voorbeeld zijn misschien wel de prachtige natuurstenen vaten van 15 meter hoog en 10 meter in diameter die in de kelder werden gevonden. Ze werden gebruikt om water van de daken op te vangen en op te slaan. We dachten meteen dat ze deel uitmaakten van een wellness spa. Deze authentieke middeleeuwse reservoirs herbergen warm- en koudwaterbaden en een zoutwaterbad. Een overdekt jetbad, stoombad, infraroodsauna en Finse sauna met panoramisch uitzicht over de vallei maken de ervaring compleet. Ook buiten bieden twee jacuzzi’s, twee sauna’s en een overloopzwembad een adembenemend uitzicht over de omgeving.
ZP: Wat is het doel van het opknappen van het kasteel?
JE: Het is een luxe hotel waar je echt kunt opladen. Dat is tegenwoordig een must! Ik wilde dat je het gevoel had in een kasteel te zijn als je in het gebouw bent. Er was dus iets groots nodig. Het hele complex wordt aangevuld met een gastronomisch restaurant, dat ook gebaseerd is op de omgeving, met lokaal wild in het seizoen en forel uit de rivier. In ons restaurant kun je proeven van de keuken van chef-kok Nick van den Broeck. De Belg maakte zijn Gault&Millau-debuut met een score van 15/20. Een ongekende prestatie voor een nieuwkomer. Het jaar daarop deed hij het nog beter met een 16/20! Vandaag is Nick het hart van ons gastronomisch restaurant. Zijn ambitie is om van elk gerecht een kunstwerk te maken.
ZP: Er is ook een grote multifunctionele ruimte voor bruiloften en evenementen?
JE: Château de Mirwart kan geheel of gedeeltelijk worden afgehuurd voor verschillende evenementen, van bruiloften tot vergaderingen en seminars. De banketzaal kan eenvoudig worden omgebouwd tot een conferentiezaal en is, net als de rest van het kasteel, volledig uitgerust met moderne technologie. Er zijn ook verschillende lounges en vergaderzalen beschikbaar.