Er was eens een ontmoeting tussen een distilleerderij die een ultra-premium 100% Belgische whisky produceert en een van de meest dynamische distributeurs van wijnen en gedistilleerde dranken. De distilleerderij Owl, gevestigd in de regio Luik, is een samenwerking aangegaan met Young Charly, een bedrijf uit de buurt van Antwerpen, voor de exclusieve nationale distributie.
Etienne Bouillon, de vierde generatie van een familie van distilleerders, is begonnen in het familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het distilleren van jeneverbes, in het bijzonder de beroemde Luikse ‘peket’ met het emblematische merk ‘peket dè houyeux’.
Maar de jonge distilleerder had een verlangen. En in 1992 stak hij het Kanaal over om een stage te voltooien in de geest van reizen. Zijn bestemming was Schotland, en meer bepaald het eiland Islay, dat bij whiskyliefhebbers bekend staat om zijn whisky’s met een hoog peatgehalte. Hij ontmoette Jim Mac Ewan, een grote naam in de whiskywereld die werkte bij de Bruichladdich distilleerderij. Het idee werd werkelijkheid: een single malt produceren die volledig in België werd gemaakt, in Haspengouw om precies te zijn.
In 2004 werden de eerste liters van deze hesbignon whisky in vaten gedaan. De eerste vaten werden drie jaar later verkocht. In 2011 kreeg ‘Belgian Owl’, deze 100% Belgische whisky met het uilenembleem, al een uitzonderlijke score van 95,5/100 in Jim Murray’s gids, die beschouwd wordt als de ‘whiskybijbel’.
In 2013 kocht de jonge distilleerder een distilleervat van Caperdonich, een gerenommeerde Schotse distilleerderij in Speyside. Vandaag de dag is de distilleerderij, na twee keer te zijn uitgeroepen tot “beste Europese single malt fust van het jaar” in Jim Murray’s gids, een wereldwijde referentie voor non-scotch whisky.
Terroir, duurzame landbouw, distilleerderij, rijping en botteling op dezelfde locatie
Op dit Haspengouwse terroir is de gerst afkomstig van een ‘fairtrade’ contract met lokale boeren, die een eerlijke prijs krijgen. Momenteel is 77 hectare bestemd voor de whiskyproductie. De velden in de buurt van de distilleerderij zullen binnenkort uitgroeien tot 300 hectare, altijd met respect voor het behoud van de bodem en de natuur. Water, een essentieel element in de productie van whisky, is afkomstig van een grondwaterlaag net onder de distilleerderij. Wie weet eigenlijk dat een single malt whisky geen andere ingrediënten heeft dan water en gerst?
Gerijpt in Bourbon vaten van de eerste generatie wacht de Belgian Owl geduldig op botteling, het equivalent van 1.500.000 flessen van 50 cl.
Distributeur voor de grote namen in de Europese wijnbouw
Young Charly is een van de grootste importeurs van wijnen en gedistilleerde dranken van het land. Meer dan 600.000 flessen met prestigieuze labels liggen opgeslagen in de kelders: Ruinart en Gosset Champagnes, Alsaces van Domaine Weinbach, Rhône wijnen van M. Chapoutier; Angelo Gaja, Ricasoli, Masi, Ornelaia uit Italië; Tinto Pesquera en Lustau uit Spanje; Porto Niepoort uit Portugal.
Voortaan is Young Charly, in perfecte harmonie met de distilleerderij, de exclusieve distributeur van de verschillende Belgian Owl single malts .
Meer informatie op www.belgianowlwhisky.com