Gepubliceerd op 27 mei 2024

Whisky in de lucht...

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin
OWL whisky productie

OWL whisky productie

Er was eens een ontmoeting tussen een distilleerderij die een ultra-premium 100% Belgische whisky produceert en een van de meest dynamische verdelers van wijnen en gedistilleerde dranken. De distilleerderij Owl, gelegen in de Luikse regio, heeft de handen ineengeslagen met Young Charly, een bedrijf gevestigd in de buurt van Antwerpen, voor de exclusieve nationale distributie.

Etienne Bouillon, de vierde generatie van een familie van distillateurs, is begonnen in het familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de distillatie van jenever, met name de beroemde Luikse "peket" met het emblematische merk "peket dè houyeux".

Maar de jonge distilleerder had een wens. En in 1992 stak hij het Engelse Kanaal over om een stage in de geest van kameraadschap te voltooien. Zijn bestemming was Schotland, en meer in het bijzonder het eiland Islay, bij whiskyliefhebbers bekend om zijn zeer turfachtige whisky's. Hij ontmoette Jim Mac Ewan, een grote naam in de whiskywereld die werkte in de Bruichladdich distilleerderij. Het idee om een single malt volledig in België, meer bepaald in Haspengouw, te produceren, werd werkelijkheid.

In 2004 werden de eerste liters van deze hesbignon-whisky in vaten gedaan. Het eerste vat werd drie jaar later gebotteld. In 2011 kreeg de "Belgian Owl", deze 100% Belgische whisky met het uilenembleem, al een uitzonderlijke score van 95,5/100 in Jim Murray's gids, die beschouwd wordt als de "whiskybijbel".

In 2013 kocht de jonge distilleerder een distilleerketel van een gerenommeerde Schotse distilleerderij in Speyside, Caperdonich. Na twee keer te zijn uitgeroepen tot "beste Europese single malt cask van het jaar" in Jim Murray's gids, wordt de distilleerderij nu gepositioneerd als een wereldreferentie voor niet-scotch whisky.

Terroir, duurzame landbouw, distilleerderij, veredeling, botteling op dezelfde site

In dit gebied van Haspengouw is de gerst afkomstig van een "fair trade"-contract met plaatselijke boeren, die een eerlijke prijs krijgen. Momenteel is 77 ha gewijd aan de productie van whisky. De akkers, dicht bij de distilleerderij, zullen weldra 300 ha beslaan, waarbij steeds het behoud van de bodem en de natuur wordt gerespecteerd. Het water, een essentieel element bij de productie van whisky, is afkomstig van een watertafel die zich vlak onder de distilleerderij bevindt. Wie weet echt dat er in een single malt whisky geen andere bestanddelen zitten dan water en gerst?

Belgian Owl Whisky type distilleerderij

Gerijpt in Bourbon vaten van de eerste generatie, wacht de "Belgian Owl" geduldig op zijn botteltijd, het equivalent van 1.500.000 flessen van 50 cl.

50 cl fles Belgische Uil Whisky

Distributeur van grote namen uit de Europese wijnbouw

Young Charly is de uitdager onder de grote importeurs van wijnen en gedistilleerde dranken in ons land. In de kelders worden meer dan 600.000 flessen met prestigieuze etiketten bewaard: champagnes van Ruinart en Gosset, Elzaswijnen van Domaine Weinbach, Rhônewijnen van M. Chapoutier; Angelo Gaja, Ricasoli, Masi, Ornelaia voor Italië; Tinto Pesquera en Lustau voor Spanje; Porto Niepoort voor Portugal.

Voortaan zal Young Charly, in perfecte harmonie met de distilleerderij, de exclusieve verdeler zijn van de verschillende "Belgian Owl" single malts.

Meer informatie op www.belgianowlwhisky.com