Bijgewerkt op 14 mei 2023

Belgian Owl Whisky: in dienst van mens en aarde

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

Een verhaal als geen ander...

"Het begon allemaal met onze Meester Distilleerder, Etienne Bouillon, en zijn waanzinnige droom om een 100% Belgische Single Malt te creëren, maar meer nog, 100% Hesbignon. Respect voor het terroir en bij uitbreiding voor onze planeet is de drijvende kracht achter onze filosofie. Het embleem van de uil lag dan ook voor de hand: als symbool van kennis en wijsheid wordt dit roofdierloze dier de totem van het merk: er is immers kennis nodig om Belgische Uil te maken en wijsheid om hem te proeven...".

Het avontuur begon op 29 oktober 2004 om 11 uur 's morgens toen het eerste vat Belgian Owl Whisky werd gevuld. Na drie lange jaren van rijping in Bourbon vaten, opgelegd door de Europese appellationspecificaties, kon de eerste Belgian Owl Single Malt Whisky geproefd worden.

Niet zomaar een whisky

Om een Single Malt Whisky te maken, zijn slechts twee ingrediënten nodig: water en gerst. De gerst voor B.O.W. wordt uitsluitend geteeld in het rijke Haspengouw door boeren die werken in het kader van duurzame landbouw en fair trade partnerships. Deze tweerijige gerst van het ras Sebastianfo geeft BelgianOwl de delicate fruitige en bloemige aroma's van zijn Terroir. Het andere essentiële ingrediënt van deze kwaliteitswhisky is water. De put, die zich naast de distilleerderij bevindt, onttrekt water aan de grondwaterspiegel op een diepte van 38 meter. Onder de dikke laag slib zit een plak kalksteen van meer dan 20 meter dik. De mineraliteit van dit water is van een zeldzame zuiverheid en laat de expressie toe van het volledige aromatische palet van Belgian Owl Whisky.

Een echt partnerschap met de landbouwers 

Vanaf het begin is Belgian Owl vastbesloten geweest om zijn terroir te promoten, maar ook de vrouwen en mannen die het bewerken. Gerst wordt verhandeld volgens het beginsel van eerlijke handel. De prijs van de gerst wordt in onderling overleg vastgesteld en vergeleken met de prijs op de internationale graanbeurs. Als de inruilprijs hoger is dan de overeengekomen prijs, passen wij de hogere prijs aan. Het gaat om een echte productiepremieregeling die systematisch hoger ligt dan de beursprijs en de landbouwers in staat stelt een behoorlijk inkomen te verwerven terwijl zij gerst van hoge kwaliteit produceren.

Een respectvolle en doordachte cultuur

De magie begint op de velden waar de tweerijige zomergerst wordt verbouwd. Langs de akkers lopen metersbrede grasstroken waar de natuur zich kan uitleven: allerlei grassen, bloemen, planten, insecten en hun natuurlijke predatoren gedijen er goed. Dankzij dit natuurlijke evenwicht beperken de landbouwers het gebruik van productiemiddelen. Om de rijkdom van het slib in stand te houden, wordt gerst slechts om de vier jaar op dezelfde percelen verbouwd: zo wordt het principe van wisselbouw ondersteund.

Een gecontroleerde productielijn

"Het doel van ons bedrijf is de productieketen van A tot Z te beheersen: aanplant en teelt voldoen aan uiterst nauwkeurige specificaties die onze partnerboeren in praktijk brengen voor het whiskyprogramma. In dit programma wordt de voorkeur gegeven aan kleine landbouwbedrijven om een maximum aan lokale partners te bereiken en directe en indirecte werkgelegenheid te creëren. Bovendien zijn de juiste momenten in de oogstperiode zeldzaam: het feit dat we over meerdere kleine percelen beschikken, stelt ons in staat een meer geoptimaliseerde en efficiënte oogst uit te voeren in functie van de weersomstandigheden en zo de kwaliteit van de gerst te bewaren. Dit jaar was 2021 bijvoorbeeld zeer bewogen door de onophoudelijke regen. De oogst moest in twee fasen worden uitgevoerd om de kwaliteit van de gerst te behouden. Het verhaal begon met zo'n 10 hectare en gaat volgend jaar verder ... met meer dan 350 hectare!

"Onze ambitie is om van het merk Belgian Owl binnen de komende 5 jaar een van de top 5 Single Malt Whisky merken ter wereld te maken in waarde. Export wordt de belangrijkste pijler van onze ontwikkeling en we zijn van plan om tegen eind 2022 in de meest bloeiende markten gedistribueerd te zijn."

Er worden contacten gelegd met potentiële partners in meer dan 30 landen en momenteel vinden vergevorderde besprekingen plaats in Japan, Zwitserland, Nederland, Duitsland, Zuid-Afrika, Zweden en Brazilië. De Global Travel Retail (duty-free) markt, die zich sinds het begin van de pandemie in een rampzalige toestand bevindt, maar die in de komende maanden met de heropening van de grenzen weer op gang zal komen, zal ook op middellange termijn een van de belangrijkste polen van de wereldwijde verovering van de B.O.W. zijn...

Om zijn merk te promoten, zocht Belgian Owl Whisky de juiste partner om zijn merkambassadeur te worden. Consistentie van waarden en geest bleven essentiële voorwaarden voor een partnerschap met respect voor de disruptie van het merk. Toen kruisten hun paden: Morgane Ursault-Poupon, een zeilster die deelnam aan grote zeilwedstrijden, richtte haar eigen stichting op, "Upsailing", om te strijden tegen de vervuiling van de zee en de oceanen. In de geest van de uil besloot B.O.W. met haar de zeeën te bevaren... Via hun muze benadrukken ze hun waarden van respect voor mens en planeet: "De keuze voor een vrouwelijke muze in een beroep dat als "mannelijk" wordt beschouwd, leek ons vanzelfsprekend. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn vrouwen fervente whiskydrinkers.

Meer info via hun website HIER