Bijgewerkt op 8 november 2022

5 restaurants om te ontdekken in 2023 in Brussel!

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin
Bagheera, het nieuwe adres dat het zuiden van Brussel in beweging wil brengen! Bagheera

Bagheera, het nieuwe adres dat het zuiden van Brussel in beweging wil brengen! Bagheera

IN HET HART VAN DE HOOFDSTAD, EEN BLIK OP DE NIEUWSTE MUST-VISIT RESTAURANTS.

Zij zijn slechts enkele weken of dagen voor Covid geopend of hebben net hun deuren geopend. De gastronomische adressen blijven bloeien in de hoofdstad tot groot genoegen van de levensgenieters...


The Variety, Belgische revival

Nauwelijks open, het sloot zijn deuren al... Wat zou het zichzelf doen vergeten? Maar nee, deze instelling, nu onder leiding van Serge Litvine, is een groot succes. In een vintage en art deco decor heeft Le Variétés, een voormalig stamcafé, een mythisch adres op de Place Flagey, ons ruimschoots verleid.

Op het menu staan de grote klassiekers van de Belgische keuken, zoals kroketten met grijze garnalen, kabeljauw in mousselinesaus, vol-au-vent in de stijl van de Variety of de traditionele dame blanche, naast de specialiteiten van het huis. Een bijzondere favoriet is de aan het spit geroosterde kip (met zijn verrukkelijke sauzen), die een centrale plaats inneemt in het restaurant.

Place Sainte-Croix 4 Flagey, 1050 Elsene - levarietes.be

Dante, brasserie in Italiaanse stijl

Dit is Luca's kleine broertje die tussen de vele Italiaanse restaurants in de hoofdstad is gearriveerd. Maar net als Luca's etablissement wil Dante authentiek zijn, met zorgvuldig geselecteerde producten van de laars. Op het menu van deze brasserie in Italiaanse stijl staan gerechten die daar typisch vandaan komen, bedacht door chef-kok Stefano Sibilla: pasta al ragù, vongole, antipasti, vitello tonnato of zelfs gegrilde vis.

Het ruikt naar zonneschijn! Het goede ding? De pasta en het pizzadeeg zijn helemaal zelfgemaakt! Ook wat de inrichting betreft, is een gezellig uitstapje gegarandeerd. Het Apulische servies is geïnspireerd op de terracotta en keramische borden van grootmoeder, met de hand gekleurd, met een olijftak. Een adres dat waarschijnlijk uw nieuwe favoriete Italiaanse plek zal worden...

Vanderkinderestraat 354, 1180 Ukkel - www.facebook.com/dantebruxelles

Bagheera, in de show on mode

Het soort restaurant dat ontbrak in de hoofdstad. Chique en leuk. In een stedelijke jungle komen lekker eten en een feestelijke sfeer samen. Op het bord mooie en verfijnde producten zoals kreeft, kaviaar, koningskrab, Angus vlees, morilles... In de eetzaal is het een levendige ervaring dankzij het live dresseren, snijden en flamberen.

In het midden van het restaurant klinken de shakers om beurten achter de grote vierkante marmeren bar. Rond 23.00 uur is de sfeer gezet, de muziek begint en een DJ animeert de avond op donderdag, vrijdag en zaterdag om de menigte op gang te brengen!

Waterloolosesteenweg 782, 1180 Ukkel - bagheerarestaurant.com

Villa Lorraine: de herrezen ster

Na een jaar werk halen de familie Litvine (alweer!) en chef-kok Yves Mattagne het huis uit zijn keurslijf en vinden het opnieuw uit. De Villa Lorraine maakt een comeback met een prachtig decor en chef Yves Mattagne, twee Michelinsterren (bij de Sea Grill), in de keuken. Het decor is afgestoft, de ruimtes zijn luchtig, de lounges zijn prachtig beplant met bomen en er straalt een zenitude van poederroze en goud uit...

Een zeer geslaagde mix van materialen (marmer, messing, vilt, keramiek, travertin...). Op het bord biedt La Villa één keuken, maar twee verschillende concepten, afhankelijk van of u kiest voor deloungebar of de grote zaal. Aan de bar deelt u en bestelt u, de sfeer is meer ontspannen, het licht is zachter en het geluid gepaster. In het restaurant kunt u kiezen uit een van de menu-opties (de kenmerkende gerechten van de chef of gerechten geïnspireerd door zijn reizen) of à la carte.

Vivier d'Oie-laan 75, 1000 Brussel - villalorraine.be

Savage, de plant eerst

Er is een ernstig gebrek aan hen in de hoofdstad. Een restaurant dat planten in de schijnwerpers zet. Het resultaat is verbluffend. Chef Joel Rammelsberg stelt een menu samen van € 36 bestaande uit vier 100% plantaardige gerechten. Een complete ervaring op basis van lokale en seizoensgebonden planten, groenten en bloemen.

Indien gewenst kan, zelfs als het menu op zichzelf staat, vlees of vis worden toegevoegd. Forel? Makreel? Holstein? De kers op de taart is de mooie inrichting en het gezellige terras! Een nieuw restaurant dat helemaal bij de tijd is...

22 Rue de la Paix, 1050 Brussel - savage.restaurant