Bijgewerkt op 7 november 2022

Proost op Chateau la Marzelle!

Door Shana Devleschoudere
Deel op

Met zeventien hectare in één blok op het Upper Terrace van Saint-Émilion, beschikt Château La Marzelle over uitzonderlijke natuurlijke troeven.

Uit dit van nature bevoorrechte terroir komt een vermaarde wijn voort, die voor zijn tijd werd onderscheiden door de vermelding "premier cru classé". Vanaf 1998 heeft de familie Sioen het domein een dynamische transformatie gegeven, met grote werken aan de gebouwen, een vernieuwing van de uitrusting en een kwalitatieve herstructurering van de wijngaard, samen met de omschakeling naar biologische landbouw. Cultivatiepraktijken met respect voor de wijnstokken en werkzaamheden aan het rijpingsproces die goudsmeden waardig zijn, hebben het gewenste resultaat opgeleverd: Château La Marzelle is opgeklommen tot het niveau van de eerste van de Saint-Émilion Grands Crus Classés.

Een uitzonderlijk natuurlijk kapitaal

Uit dit van nature bevoorrechte terroir komt een vermaarde wijn voort, die voor zijn tijd werd onderscheiden door de vermelding "premier cru classé". Vanaf 1998 heeft de familie Sioen het domein een dynamische transformatie gegeven, met grote werken aan de gebouwen, een vernieuwing van de uitrusting en een kwalitatieve herstructurering van de wijngaard, samen met de omschakeling naar biologische landbouw. Cultivatiepraktijken met respect voor de wijnstokken en werkzaamheden aan het rijpingsproces die goudsmeden waardig zijn, hebben het gewenste resultaat opgeleverd: Château La Marzelle is opgeklommen tot het niveau van de eerste van de Saint-Émilion Grands Crus Classés.

Een lange geschiedenis van roem

Van wijnbouwende abten tot Grand Cru Classé

De cisterciënzer abdij van La Faise werd gesticht in 1137, in de huidige gemeente Artigues-de-Lussac, in de Gironde. De monniken, grootgrondbezitters, bestendigden de meer dan duizend jaar eerder begonnen teelt van de wijnstok. De Romeinse dichter Ausonius was al enthousiast over de wijn: "Gegroet, mijn land, beroemd om uw wijnen...". In 1199 gaf de hertog van Aquitanië Jean sans Terre de burgers van Saint-Emilion toestemming om een Jurade te vormen. De juristen legden draconische regels op om de kwaliteit te waarborgen van de "goede wijnen" die bijdroegen tot de reputatie van hun stad.

Pas in de 18e eeuw deden de religieuze wijnbouwers afstand van hun domein van La Marzelle aan de familie Largeteau. Een spoor van deze "erkenning" is te vinden in een verslag van meester Isambert, gedateerd 12 maart 1741. In dit verslag heeft de heer Largeteau het over "een grensland dat hij bezit in de parochie Saint-Martin de Mazerat, nu Saint-Émilion, op een plaats genaamd La Marzelle". Een in 1734 ondertekend huwelijkscontract waarin naar dit eigendom wordt verwezen, doet vermoeden dat de oorsprong van het eigendom nog vroeger ligt dan deze datum. Het landgoed bleef in handen van deze familie tot 1891.

Net zoals het naburige landgoed "Domaine Noble Figeac" zijn naam gaf aan de plaats Figeac, is het waarschijnlijk dat de plaats La Marzelle zijn naam ontleende aan de vroege faam van het landgoed. In 1821 wordt La Marzelle voor het eerst vermeld op de kaart van Belleyme. De reputatie van de wijnen van het domein was groot, want al in 1925, toen de classificatie van Saint-Émilion wijnen nog niet bestond, verschenen de woorden "premier cru classé" op het etiket van de fles. De allereerste officiële classificatie, die in 1954 tot stand kwam, vestigde Château La Marzelle als een van de meest opmerkelijke wijnen van Saint-Émilion.

Uitmuntendheid, het parool van vandaag en morgen

De laatste classificatie in 2012 bevestigt La Marzelle als een van de 64 Grands Crus Classés van Saint-Émilion. Château La Marzelle is lid geworden van de Association de Grands Crus Classés de Saint-Émilion, die de wijnen van de middeleeuwse stad over de hele wereld promoot. Château La Marzelle is ook lid van de Grand Cercle des vins de Bordeaux, die 195 eigendommen en 29 appellations telt, en een verzameling van talenten is waarvan het sleutelwoord uitmuntendheid is.

21e eeuw, een tijd van verandering

Een grote droom voor een spectaculaire renaissance

De aankoop in 1998 door de familie Sioen van de dertien hectare Grand Cru Classé La Marzelle betekende het begin van een nieuw tijdperk voor het château. Voor Jacqueline Sioen "is er niets dat meer voldoening geeft dan het realiseren van een levensdroom: het produceren van een grote wijn in Saint-Émilion, één van de beste terroirs ter wereld. De grote droom van dit Belgische koppel industriële ondernemers werd werkelijkheid door grote investeringen. De vatenkelder werd in 1999 verdubbeld, om twee jaargangen in vaten te kunnen laten rijpen. Het ene wijnjaar loopt niet meer achter het andere aan en elk wijnjaar kan nu in veertien maanden of langer worden gerijpt. In 2008 werd het domein uitgebreid met vier extra hectaren wijngaarden, waardoor de oppervlakte op zeventien hectaren kwam.

 

Tot 2014 hebben grote werken het uitzicht van het domein veranderd: restauratie van het huis, creatie van een ontvangstruimte van 100m2 met uitzicht op de wijngaard, renovatie van de wijnmakerij met nieuwe thermo-gereguleerde roestvrijstalen kuipen, en een volledig heringerichte oogstontvangstlijn. Hetzelfde ambitieuze beleid geldt voor de wijngaard en de vernieuwing van de teeltpraktijken. De wijngaard is omgebouwd volgens de principes van de biologische landbouw, wat heeft geleid tot de ISO 14001 milieunorm. De vinificatie en de rijping van de wijn zijn aan nieuwe regels onderworpen, met als doel het bereiken van de hoogten van uitmuntendheid. Aan het begin van de 21e eeuw heeft Château La Marzelle zijn uitstraling teruggekregen en maakt het nu deel uit van een nieuwe transgenerationele cyclus, aangezien de kleinkinderen van de familie Sioen nu het volgende hoofdstuk van zijn geschiedenis schrijven.

Druivenrassen, de permanente evolutie

De wijngaard van Château La Marzelle, die in één blok rond de boerderijgebouwen is gegroepeerd, bestaat uit 75% Merlot, 17% Cabernet Franc en 8% Cabernet Sauvignon. Merlot, de belangrijkste druivensoort van de rechteroever van de Dordogne, is perfect aangepast aan de streek van Libourne, waar hij het grootste deel van de wijngaard inneemt. Het geeft de wijnen van Saint-Emilion de rondheid, de zijdezachtheid en de zachtheid die wijnliefhebbers zo op prijs stellen. De Cabernet Franc, zeer aromatisch, brengt structuur en fruitigheid in de blend. De Cabernet Sauvignon, met meer tannine, geeft de wijn een stevige ruggengraat en een lange levensduur.

 

Het plan voor de herstructurering van de wijngaard, dat erop gericht is het bestaande plantaardige materiaal te verbeteren, heeft het mogelijk gemaakt de dichtheid van de wijnstokken te verhogen van 5600 wijnstokken/ha tot 7150 wijnstokken/ha. Deze verdichting vermindert de druivenproductie van elke wijnstok, maar verhoogt de kwaliteit ervan, bij een gelijkblijvende opbrengst per hectare. Tussen 2003 en 2018 zijn de percelen in vier fasen met regelmatige tussenpozen gerooid/herbeplant om de wijngaard te regenereren. Twee percelen Merlot werden herbeplant met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.

Proeven

"Het is met grote Met veel enthousiasme volg ik de evolutie van het domein op de voet; en ik ben er trots op u de vrucht van ons gepassioneerde werk te kunnen presenteren: een geweldige wijn om te rijpen, vol, evenwichtig, elegant, met een mooie zijdeachtige afdronk, die de beste Classified Growths van Saint-Emilion waardig is. van Saint-Émilion.


Route de Libourne ed 243, 33330 Saint-Emilion, Frankrijk // Tel: +33 (0)557 55 10 55 // info@lamarzelle.com // www.chateaulamarzelle.com