Bijgewerkt op 9 juni 2022

De man met een neus voor dingen...

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

In het kader van onze serie over verschillende (en nieuwe) manieren om uw vermogen te beleggen, zullen we deze week zien dat het sommige mensen niet ontbreekt aan verbeeldingskracht... Vooral als ze de middelen hebben die erbij passen. Hou jullie hoeden vast!  
Barry Diller. Zegt die naam je waarschijnlijk niets? Nou, het doet...
Barry Charles Diller, geboren in 1942 in San Francisco, kwam ietwat toevallig bij Paramount in dienst en klom op in de gelederen om tussen 1974 en 1984 CEO te worden.
Het was in die tijd dat hij zijn eerste grote stappen zette, want, zoals we zullen zien, had onze man een flair als geen ander.
Onder zijn leiding produceerde de studio TV-hits als Taxi en Cheers, en films als Saturday Night Fever, Grease, Raiders of the Lost Ark en The Cop of Beverly Hills. Dat is het!
In oktober 1984 veranderde Barry van gedachten en nam hij de leiding van Fox Inc. over. Al 12 jaar. Dit bedrijf omvat de Fox Broadcasting Company en vooral het zeer machtige 20th Century Fox. En dat is waar hij zijn tweede grote inspiratie vandaan haalde: het groene licht geven aan Matt Groening, de bedenker van The Simpsons, een serie die vandaag de dag nog steeds goed loopt, met regelmatig nieuwe afleveringen. Een tekenfilm met gele tekens en vreemde stemmen was echter geen gemakkelijke opgave. Toen we je vertelden dat onze man flair had... en het is nog lang niet voorbij!
Diller had daarna een succesvolle carrière in de media, met name bij USA Broadcasting. In de jaren 2000 werd hij president van Expedia. Nogmaals, deze naam doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen, maar als we u vertellen dat deze groep eigenaar is van platforms als Tripadvisor en Hotels.com, dan zegt dat genoeg over het niveau van dit juweeltje. Barry Diller was trouwens de best betaalde directeur van 2005, volgens een rapport van de New York Times. Met een totaal van
295 miljoen. Niet slecht, hè?
Wat zijn privé-leven betreft, trouwde onze miljardair in 2001 met de bekende Belgische modeontwerpster Diane von Fürstenberg, geboren Diane Halfin. Zij is een telg uit een joodse familie uit Bessarabië, en een getalenteerde zakenvrouw, die regelmatig te vinden is in de society-kolommen en Mensen onder de Mensen van de internationale tijdschriftenpers.
Tot zover onze man: geweldige carrière, geweldig huwelijk, fortuin geschat in miljarden... allemaal goed! Maar wat interessant is aan Diller is wat hij met zijn geld doet. Als sommige mensen investeren in steen, in kunst, in goud, ... bouwt hij een kunstmatig eiland. En ja, je leest dat goed, precies dat! En omdat hij niet de gewoonte heeft om dingen half te doen, heeft hij groot gedacht. Oordeelt u zelf: in concrete termen is het een openbare tuin, verhoogd van 3 tot 18 meter, die gelegen is aan de beroemde Hudson River in New York City.
Om toegang te krijgen tot de plaats, waar iedereen kan wandelen, zijn twee loopbruggen beschikbaar. De tuin, van ongeveer een hectare, is ingepakt in bassins, die bedoeld zijn als tulpen, grote bloempotten en beplant met bomen. Al met al een zeer klassieke tuin!
En de andere cijfers doen het hoofd tollen: de stichting van Diller heeft niet minder dan 260 miljoen aan het project besteed, waarbij nog het onderhoud van dit kleine park moet worden geteld, dat zij voor 20 jaar heeft toegezegd te zullen steunen: alles bij elkaar zal dit 380 miljoen dollar opleveren.
Wat Diller voorstelt als een geschenk aan de New Yorkers (en zijn toeristen) lijkt een beetje op de gril van een man die niet goed weet wat hij met zijn geld moet doen. We zijn het er dus allemaal over eens dat hij met zijn geld doet wat hij wil. Maar als hij geen ideeën of inspiratie, investeringsideeën heeft, hebben wij er wel een paar voor hem. Voor daar, voor hier en... voor elders!
Wil je meer weten over dit ongelofelijke verhaal? Ga naar de page-turner van LOBBY 55 magazine. Als u zich dit weekend wilt ontspannen, kunt u een bezoek brengen aan het Robinson-eiland, in het Terkamerenbos. Behalve dat dit geen "privé initiatief" is, want het eiland is eigendom van de stad Brussel...