Bijgewerkt op 2 juli 2022

LOBBY Nieuwsbrief #68: Als het op cryptocurrencies aankomt...

Door Shana Devleschoudere
Deel op
Het "bit4you"-platform wordt gerund door drie IT-deskundigen: van links naar rechts Marc Toledo, Sacha Vandamme en José Zurstrassen.

Het "bit4you"-platform wordt gerund door drie IT-deskundigen: van links naar rechts Marc Toledo, Sacha Vandamme en José Zurstrassen.

Deze week, in het kader van onze reeks over de verschillende manieren om je geld te investeren, richten we ons op "bit4you", een Belgisch platform dat actief is in de uitwisseling van crypto-activa (vaak cryptocurrencies genoemd).
Op 14 juni lanceerde "bit4you" een fondsenwervingscampagne via "Beebonds", een crowdlending-platform. Tenzij je een insider bent (en zelfs dan), is er zeker iets dat je niet begreep in die zin. En toch, is dit een belangrijke gebeurtenis. Geen paniek: we leggen het je allemaal uit, terwijl we proberen educatief te zijn.
Eerst dit: wat is "bit4you"? De medeoprichters omschrijven het als "het eerste platform voor de uitwisseling van crypto-activa op Europees niveau vanuit België". En ze zijn trots op deze Belgische basis. Maar omdat we beloofd hebben educatief te zijn, laten we hier in herinnering brengen wat crypto-activa zijn. Het zijn virtuele digitale activa. Om transacties van virtuele activa tussen twee of meer personen uit te voeren en deze te valideren, maken crypto-activa gebruik van blockchain-technologie. Kort gezegd wordt alle transactiegeschiedenis geregistreerd en opgeslagen in een gedecentraliseerd (geen centrale autoriteit) register (databank), waarbij gebruik wordt gemaakt van een versleuteld computerprotocol. Deze activa vereisen geen "trusted third party", d.w.z. een instelling die transacties verifieert en elke vorm van fraude voorkomt.
Het is begrijpelijk dat crypto's profiteren van een grote mate van vrijheid, die niet zonder gevaar is. Maar bij bit4you, willen we onberispelijk zijn. Marc Toledo, CFO van het platform, legt uit: "Wij werken er voortdurend aan om te voldoen aan alle bestaande regelgeving en streven ernaar om in lijn te zijn met alle anti-witwas- en anti-terrorismefinancieringsprocessen. Wij geloven dat het creëren van een veilige omgeving voor onze klanten essentieel is voor de toekomst van ons bedrijf.
Dat is waar hun toekomst om draait. Zoals vermeld, heeft bit4you een fondsenwervingscampagne gelanceerd via Beebonds, een door de FSMA goedgekeurd alternatief financieringsplatform (crowdlending). "BeeBonds brengt investeerders rechtstreeks in contact met projecteigenaars die op zoek zijn naar extra financiering van €500K tot €5M in quasi-eigen vermogen. Samengesteld uit financiële professionals uit de beurswereld, staat een ervaren team aan het roer. Zoals gewoonlijk werd het dossier geanalyseerd door PwC," zegt Joël Duysan, CEO van Beebonds. Hij voegt daaraan toe: "Onze toegevoegde waarde is dat wij de toegang tot projecten die gewoonlijk voorbehouden zijn aan professionele investeerders, democratiseren.
Fondsenwerving, maar voor wat? Sacha Vandamme, CEO van "bit4you", antwoordt: "De wereld van crypto-activa en blockchain evolueert extreem snel en wij moeten ons platform in hetzelfde tempo ontwikkelen, om aan de vraag te voldoen. Daarom voegen wij regelmatig nieuwe crypto-activa toe die populair zijn bij gebruikers. Bijvoorbeeld, crypto-activa met betrekking tot metavers waar we veel over horen. In termen van evolutie kunnen we zeggen dat "bit4you" snel groeit: het heeft in 2021 het totale transactievolume van 1 miljard euro op zijn platform overschreden, vergeleken met 100 miljoen in 2020 en 13 miljoen in 2019!
En vandaag wil Chainius, het moederbedrijf van bit4you, 5 miljoen euro ophalen om de overname van 64,73% van de aandelen in Beluga te financieren, om zich verder te kunnen ontwikkelen.
Als het overnamebod op "Beluga", een beursgenoteerde holding met een portefeuille van aandelen in kleine en middelgrote ondernemingen, slaagt, wil "Chainius" van "bit4you" het eerste beursgenoteerde Europese cryptocurrency-uitwisselingsplatform maken.
"bit4you" denkt in het groot en wil tegen 2026 een leidende Europese speler worden op zijn gebied. En we zullen de volgende hoofdstukken van dit prachtige verhaal volgen.
Laten we tot slot ons spaargeld tijdens de zomer niet laten sluimeren. Beebonds is een echte hefboom om uw spaargeld op te krikken of uw ondernemersplannen in het volgende seizoen tot bloei te zien komen.
Meer informatie vindt u op www.beebonds.comoudoor LOBBY online door te bladeren, als u het tijdschrift niet mee wilt nemen op vakantie. En tot dan... een fijne zomer!