Bijgewerkt op 17 augustus 2022

Om de week voor te bereiden, gaat er niets boven een goed weekend... in het Zoute!

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin
Voor Pierre Hermant, CEO van finance&invest.brussels, staat het Zoute synoniem voor goede familietijden...

Voor Pierre Hermant, CEO van finance&invest.brussels, staat het Zoute synoniem voor goede familietijden...

Vervolg van onze zomerwandeling in het Zoute, met aandacht voor een personage dat zijn leven verdeelt tussen de hoofdstad en de kust.
Hij is geen Zoutois. Of, tenminste, hij beschouwt zichzelf niet als zodanig. Pierre Hermant, CEO van finance&invest.brussels en Brussels Leader of the Year bij de laatste Lobby Awards, wil zijn Brusselse roots niet verloochenen. Ook al is de kust een deel van zijn leven, al sinds hij een kind was. "Mijn moeder kwam altijd graag naar de kust om bij haar familie te zijn en langs de zee te wandelen. Ik kom al naar de kust sinds ik een kind was. Zijn liefde voor Knokke-Le-Zoute, want dat is het, is echter verbonden met een bijzondere gebeurtenis: "Mijn eerste kennismaking met het Zoute beschouw ik als mijn eerste 'echte' bezoek aan het Zwin. Ik was ongeveer tien jaar oud. De Zwinvlakte is een zeldzaam stukje natuur in Europa. Het is niet voor niets dat deze vlakte vaak een internationale luchthaven voor vogels wordt genoemd! Zowel in de zomer als in de winter biedt het Zwin een uitzonderlijk panorama. En hij gaat nog verder: "Voor mij kun je het Zoute niet kennen zonder het Zwin te kennen. Het is waar dat zij die deze plaats reeds hebben kunnen bezoeken er allen mooie herinneringen aan hebben: de verwondering is blijvend bij dit juweel van Zout!

Pierre Hermant is zo gehecht aan Knokke omdat deze plaats voor hem synoniem is met goede tijden. Meestal met zijn familie. Maar als je een groot gezin hebt zoals hij, vereist reizen altijd een beetje organisatie: "Ik heb het geluk dat ik vier kinderen heb en dat ik getrouwd ben met een vrouw van wie ik hou en die mij inspireert. Zes in een auto is ingewikkeld. Om nog maar te zwijgen over het wachten in de file. Daarom hebben we er een gewoonte van gemaakt om met de trein te komen. Het is comfortabel, je kunt lezen, chatten en tekenen. Bovendien ligt het station dicht bij het centrum. Maar eenmaal daar, is het genieten geblazen, want, en dat is een troef van Le Zoute, iedereen vindt er wel iets om van te genieten. En in de familie Hermant heeft iedereen zijn eigen ding: "Mijn zoon Félix gaat graag naar het skatepark. Mijn dochter Charline vindt het leuk haar vriendinnen daar te ontmoeten. Onze twee jongste dochters, Juliette en Charlotte, runnen de bloemenwinkel van de familie op het strand! Tenslotte nemen wij als ouders ook de tijd om samen of met vrienden wat quality time door te brengen. Of om in alle rust te lezen terwijl de kinderen hun bezigheden doen.

Als hij vandaag de rust en het nietsdoen waardeert, wil Pierre Hermant ons graag een anekdote uit Zout vertellen die hem getekend heeft: "In 1992 was ik 15 jaar oud. Op initiatief van een van mijn leraren kwamen we hier, buiten het seizoen, om een initiatie in het windsurfen te doen. De dag werd afgesloten met een barbecue en we sliepen allemaal in de duinen. Ik weet nog dat ik midden in de nacht wakker werd gemaakt door de politie. Je kunt je de scène voorstellen... vandaag, bijna onmogelijk.
Tenslotte, met al dat leven aan de kust, is Hermant niet meer een Zoutois dan een Brusselaar? "Ik waardeer de charme van Le Zoute en de onvergetelijke momenten die ik er met mijn gezin doorbreng. Ik waardeer vooral de ontmoetingen met de inwoners en de lange gesprekken met de winkeliers, in het laagseizoen. In die zin zou je kunnen zeggen dat ik een Zoutgeois in hart en nieren ben. Ik ben echter niet betrokken genoeg als burger om mezelf een Zoutois te noemen. Het is in Brussel dat ik deelneem aan het economische leven. Als ik aan de mensen van Zout denk, denk ik aan Leopold Lippens en zijn levenslange inzet. Ik denk ook aan Piet De Groote en Filip Bourgoo (respectievelijk burgemeester van Knokke-Heist en BOSS van Zoute Grand Prix). Kortom, persoonlijkheden die het Zoute op de nationale kaart houden... en wereldwijd!
Wie meer wil weten over de zuurstof die Pierre Hermant en zijn familie in het Zoute vinden, kan terecht in de page-turner van Zoute Paper magazine.
Intussen, met nog enkele dagen te gaan voor de start van het nieuwe schooljaar, wens ik u een eind augustus vol jodium en zeebries... vanuit Knokke-Le-Zoute!