Gepubliceerd op 2 november 2023

Als de auto een object van verlangen en emotie wordt...

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

Zelden heeft een "object" zoveel passie opgewekt. Geboren uit ons verlangen om de wereld over de weg te veroveren, biedt deze nu robotachtige soort, die reageert en gehoorzaamt op de valreep, ons een bedwelmende sensatie waar we allemaal afhankelijk van zijn geworden. "Elke reis met de auto is allereerst een reis in zichzelf" schreef Octave Mirbeau in 1907. De auteur zag de auto al als een drug waar je niet meer zonder kunt als je eenmaal de roes van de snelheid en de daarmee gepaard gaande macht hebt geproefd.

De kleine Citroën Ami, de elektrische vierwieler die kan worden bestuurd... zonder rijbewijs!

Of u nu achter het stuur zit van een klassieke auto of een uitzonderlijke racewagen, of u nu houdt van de technische kant of van het gezellige interieur, iedereen heeft een speciale relatie met zijn beschermende cocon. Als verlengstuk van onze persoonlijkheid is de auto ook een weerspiegeling van onze tijd. Tegenwoordig is het beeld van de auto veranderd en is het geen zeldzaamheid meer dat een (zeer) jongere over een eigen vervoermiddel beschikt. Bijvoorbeeld de Citroën Ami, een gemotoriseerde elektrische vierwieler, die zonder rijbewijs bestuurd kan worden! Dit is ver verwijderd van de "papa's auto", die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1885. In 130 jaar is de auto uitgegroeid van een experimentele technologie tot een alomtegenwoordig en essentieel onderdeel van ieders leven. Er zijn nu 1,42 miljard auto's in de wereld, of ze nu benzine, diesel, waterstof, hybride, elektrisch of zelfs vliegend zijn!

Met opvouwbare vleugels aan de zijkanten van het voertuig en een gigantische achterspoiler rijdt deze machine als een "eenvoudige" auto, maar kan... vliegen!

Tegenwoordig is het aanpassen van je auto helemaal in. Van Jeff Koons, die een BMW in een echt kunstwerk veranderde, tot de meer dubieuze smaak van bepaalde sterren die hun auto's naar hun eigen beeld personaliseren, het is moeilijk om te weten waar je terecht kunt. Want wanneer stijl een vergelijkend element wordt, telt het net zo zwaar als de paardenkracht onder de motorkap. De auto wordt dan van gebruiksmachine naar een object van verlangen. Mensen verzamelen ze, nemen deel aan rally's en ontmoeten andere liefhebbers.

De BMW The 8, op maat gemaakt door kunstenaar Jeff Koons, heeft een uitzonderlijke make-over gekregen.

De auto is ook een voertuig om te reizen en te ontdekken. En in dit nummer nemen we u mee naar enkele ongewone golfbanen. Niet voor de moeilijkheidsgraad van het spel en zelfs niet voor de adembenemende landschappen, maar voor de kunstwerken op de fairways! Een wandeling over het groen die alleen maar goed kan doen... Dus laten we onze liefde voor het rijden voortzetten en plezier vinden in deze ruimte die ons de vrijheid geeft om te komen en te gaan.

Ongewone kunstwerken op golfbanen: wanneer kunst en golf elkaar ontmoeten, langs de weg...