Gepubliceerd op 18 november 2022

Zakenkringen: een wereld die nog steeds doet fantaseren!

Door Shana Devleschoudere
Deel op
Bij de zakenkringen is er iets voor elke smaak en elke portemonnee. Hier de Cercle Gaulois (de oudste), TheMerode (de meest actuele) en de B19 (de meest uitgebreide).

Bij de zakenkringen is er iets voor elke smaak en elke portemonnee. Hier de Cercle Gaulois (de oudste), TheMerode (de meest actuele) en de B19 (de meest uitgebreide).

Deze week vervolgen we onze reeks over het thema "Verbonden Brussel" met aandacht voor instellingen die plaatsen zijn waar mensen elkaar ontmoeten. En dat is goed nieuws...
Nee, we gaan je niet vertellen over een of andere hippe nachtclub... maar over zakenkringen! Ook al ben je er nog nooit geweest, je hebt er vast wel eens van gehoord.
Deze plaatsen cultiveren vaak discretie en roepen daarom veel vragen op: wat gebeurt daar? Wie ontmoeten we daar? Hoe krijgen we toegang tot deze wereld, die soms zo gesloten lijkt?
Laten we het maar meteen zeggen, we bevinden ons niet in een sektarisch universum! En sommige mensen fantaseren veel (en zelfs te veel...) over deze kringen...
Ooit waren zakenkringen voorbehouden aan een elite die zich graag vermaakte en zich vooral afzijdig hield. Omdat, zoals overal, dingen evolueren. Dus wat is een zakenkring vandaag de dag? Nou, laten we eerlijk zijn, je kunt een beetje van alles doen: je ontmoet zakenmensen, politici, mensen met macht. Je ontmoet zakenmensen, politici en mensen met macht. Je luncht vriendelijk, je netwerkt, je sluit vriendschappen of maakt zakelijke connecties tussen de happy few. Men woont conferenties bij die min of meer verrijkend zijn.
Sommige kringen richten zich op het bedrijfsleven, andere op recreatie, terwijl de derde een mengeling van beide biedt.
Het publiek kan sterk variëren. Sommige van deze kringen zijn gericht op de hogere middenklasse en de aristocratie, terwijl andere de vrije beroepen, gerenommeerde onderzoekers en zelfs journalisten omvatten, zoals Amid Faljaoui, directeur van Le Vif/L'Express en Trends/Tendance, die de Cercle de Wallonie voorzit.
De voormalige hoofdredactrice van "Elle Belgique", Béa Ercolini, en de nog niet zo lang geleden gearriveerde John-Alexander Bogaerts hebben zelfs hun eigen kring opgericht, de vrouwenclub Beabee voor de eerste, de rondtrekkende B19 voor de tweede.
Als Europese hoofdstad heeft Brussel een overvloed aan keuze op het gebied van uitgaansgelegenheden. En iedereen probeert naam te maken, zonder daar per se in te slagen. Het zou vervelend zijn om een uitputtende lijst te maken, maar wij hebben ervoor gekozen om er een paar aan u voor te stellen. Een volledig subjectieve keuze, dat geven we toe.
Als er één niet te negeren is, dan is het wel de Cercle Gaulois! Niet dat het beter of slechter is dan een ander, maar het werkt nog steeds op de ouderwetse manier. Gelegen in het hart van het Park van Brussel, geeft het etablissement een meer ingetogen plaats aan zaken, met computers en smartphones achtergelaten in de garderobe. In deze elitaire parallelle wereld, zijn mensen over het algemeen royalisten en mannen. Met uitzondering van vrouwelijke ambassadeurs kan het "zwakke geslacht" alleen op bezoek komen als het af en toe door een lid wordt uitgenodigd.
Het recept voor plezier in deze tamelijk besloten kring omvat: gerenommeerde sprekers, concerten, vernissages, diplomatieke evenementen, jachtclubs, gastronomie, golfverblijven, racewagens, enz.
Aan de andere kant van het spectrum dan de Cercle Gaulois bevindt zich de sociale club TheMerode, opgericht op de fundamenten van de overleden Cercle de Lorraine, waarvan de ondergang als een schok kwam voor de zakenwereld... en voor de kringen. Het moet gezegd worden dat het een echte instelling was. Een must-see! Bij een gerechtelijke reorganisatie werd het overgenomen door de zeer moedige en ondernemende Bruno Pani en zijn medewerkers.
Afgestoft tegen een hoge prijs, heeft het nieuwe team nu hoge ambities, die van een eclectische sociale club, verjongd en gefeminiseerd, met bazen, ondernemers, startupers, professionals, persoonlijkheden uit de tech- en culturele wereld, met beschikbare kamers en ruimtes die openstaan voor niet-leden, zoals een restaurant dat wordt gerund door een sterrenkok.
Als we nu de noord-zuidas door Brussel volgen, voldoet alleen de B19 van John-Alexander Bogaerts echt aan alle criteria. Het is immers de enige die op nationaal niveau opereert en bovendien geen vast adres heeft. Het wil meer ontspannen en democratisch zijn (het kost 600 euro en is gratis voor mensen onder de 25) en richt zich op een KMO-publiek. Het organiseert zijn evenementen op een klein aantal locaties, van Antwerpen tot het Groothertogdom, via Brussel, Waals-Brabant en Luik. "Het zijn de bedrijven die 500.000 euro omzet en 100.000 euro winst maken die België draaiende houden", zegt zijn gelukkige baas. "Deze mensen hebben geen tijd om te bankieren, wat hen interesseert is de pool van contacten, netwerken, nieuwe contacten en nieuwe contracten. We zijn volledig digitaal dankzij een applicatie op het net, en we hebben bijna 2000 leden, met een omzet van iets meer dan een miljoen euro. Voor 600 euro kunt u kiezen uit 150 evenementen per jaar, 's ochtends of 's avonds. Het doel is de mogelijkheid te bieden zoveel mogelijk mensen te ontmoeten. Hier is iemand die alles begrepen heeft!
Om meer te weten te komen over deze zeer bijzondere wereld, bezoek de LOBBY 57 page turner!
Omring je ondertussen met goede energie voor dit herfstweekend... dat hopelijk mooi en warm zal zijn!