Bijgewerkt op 12 januari 2023

Anders maar klaar voor de toekomst... van morgen!

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

Deze week vervolgen wij onze serie over de toekomst van morgen en over de presentatie van de Next2Be collectie, die op dit onderwerp is gebaseerd. Deze keer presenteren wij twee zeer verschillende ondernemingen die gemeen hebben dat zij hebben begrepen dat de toekomst vandaag is!
De eerste van deze twee bedrijven behoeft geen introductie: ING. De Nederlandse bank ziet het leven niet in roze, maar ziet de toekomst in groen. Haar ecologische ambities zijn zichtbaar op alle gebieden: financiële investeringen, energieprestaties van haar gebouwen en digitalisering van haar diensten. Dit is een interessante transformatie, aangezien banken niet echt bekend staan om hun aandacht voor onze planeet. Maar bij ING hebben ze de mentaliteitsverandering duidelijk begrepen. Thierry Masset, Chief Investment Officer, licht de strategie toe: "Tegenwoordig beperken beleggers zich niet langer tot louter financiële overwegingen. Bij ING zijn we ervan overtuigd dat duurzaamheid moet worden geïntegreerd in het hele beleggingsproces, van de beleggingsstrategie tot de selectie van financiële producten en het advies dat we onze klanten geven. Europa heeft onlangs een nieuw wettelijk kader vastgesteld, van waaruit wij een reeks oplossingen bieden om tegemoet te komen aan de uiteenlopende duurzaamheidsvoorkeuren van onze klanten. Deze nieuwe dimensie van beleggen stelt ons in staat met onze cliënten te praten, niet langer alleen over rendement of risico, maar ook over de milieu- en sociale gevolgen, en hen te helpen weloverwogen keuzes te maken.
Maar de bank met de leeuw gaat verder. Ook intern heeft zij besloten een inspanning te leveren. Meer dan ooit moet ecologie rijmen met economie. "De impact van digitale technologie op het milieu wordt vaak onderschat: de groei van datacenters, netwerken, streaming, maar ook de (vrij korte) levensduur en de moeizame recycling van IT-apparatuur hebben al een milieu-impact die die van het luchtvervoer overtreft. Het departement Tech van ING België heeft daarom, in nauwe samenwerking met de vzw ISIT (Institute for Sustainable IT), het programma "Green IT" gelanceerd, en dit op drie fronten: onze medewerkers bewust maken van de impact van hun digitale verbruik, de levenscyclus van onze IT-apparatuur beter beheren en onze IT-medewerkers opleiden om toepassingen en databases te ontwikkelen die in de toekomst minder energie verbruiken.
Een ander bedrijf, een andere sector, een andere visie... maar dezelfde milieuproblemen. Zo zou men de aanpak van het architectenbureau Jaspers&Eyers kunnen samenvatten. Een van haar pijlers, Jean-Michel Jaspers, zegt niet anders: "Architectuur moet een antwoord bieden op een maatschappelijk probleem. Het kan niet handelen vanuit egocentrisme en uitgaan van zichzelf of zijn eigen doel. Architectuur is geen gegeven waaraan de mens of de maatschappij zich moet aanpassen. Het is precies het tegenovergestelde: het past zich aan de veranderingen en behoeften van de samenleving aan. Zij reflecteert en denkt met de samenleving mee over nieuwe vormen van samenleven. Tegelijkertijd is het een spiegel van politieke ambities. De politiek heeft niet altijd de moed om te doen wat nodig is. Vaak kunnen sommige originele en atypische voorstellen om praktische redenen of omdat ze niet zijn toegestaan, niet worden uitgevoerd. Aan ambities en ideeën ontbreekt het niet in het architectuurlandschap, maar in de praktijk blijven deze te vaak steken in het stadium van een tussenoplossing of worden ze, omgekeerd, onvoldoende doordacht om te kunnen worden uitgevoerd. Het gevaar is dan dat het hele idee sneuvelt. Volwassen bedrijven zoals het onze kunnen hierin een rol spelen. Wij kunnen ervoor zorgen dat deze ambitieuze oplossingen op grote schaal worden toegepast.
Hij geeft voorbeelden: "Enkele jaren geleden hebben we 75.000 m³ geothermische energie onder het Engie-gebouw geïnstalleerd. Het was toen niet vanzelfsprekend, maar deze techniek wordt nu volledig toegepast. We hebben hele gevels bedekt met verticale zonnepanelen. En met het Nike European Logistics Center hebben we aangetoond dat geavanceerde ecologie ook in de industriële sector mogelijk is. Ik geloof dat Jaspers&Eyers een actieve voorloper is in de toepassing van de technieken op grote schaal, en wij zijn van plan dat in de toekomst te blijven.
Het lijdt geen twijfel dat de toekomst van morgen ecologisch zal zijn... of niet! En als u overtuigd wilt worden, koop dan de Next2B collectie interviews met wijze leiders die in de boekhandel te koop is.
Bekijk ondertussen dit weekend, als u tijd hebt, de video van de galapresentatie van het Next2Be-project. Hier wordt alles uitgelegd!