Bijgewerkt op 9 februari 2023

Wie flopt er beter?

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

De flops zijn een instelling van het winternummer van LOBBY magazine en zijn LOBBY AWARDS. Dit is al zo sinds de ceremonie in het leven werd geroepen. We kunnen u meteen verzekeren dat 2022 geen uitzondering op de regel was! Vooral omdat het afgelopen jaar vol zat met allerlei mislukkingen... En het is echt de moeite waard om terug te komen op deze lekkernijen!

Dit is niet zomaar een prijs. Het is ook geen prijs. Maar flops zijn een echte LOBBY AWARDS traditie(zie de LOBBY AWARDS video hier). Elk jaar besteedt LOBBY magazine met zijn prijsuitreiking aandacht aan de grootste flops van het jaar. Hier is een kleine selectie.

De eerste die me te binnen schiet is natuurlijk de (...zeer korte) prestatie van onze Rode Duivels op het WK in Qatar. Het zij verre van ons om op een ambulance te schieten, maar we moeten toegeven dat de Diables ons weer hebben teleurgesteld. En niet zomaar een beetje. Deze generatie spelers, die als gouden werd omschreven, zal geen trofeeën hebben gewonnen...

Qatar weer, maar deze keer aan de politieke kant. Als er één kwestie is die de Belgische politieke klasse al lange tijd verdeelt, dan is het wel het al dan niet boycotten van dit WK. Onze minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, werd gekozen om de Rode Duivels te steunen in de groepsfase van het toernooi. Zonder een politieke analyse te maken, kan men zich toch afvragen wat de diepe overtuigingen van onze verkozenen zijn. De bescherming van minderheden en mensenrechten komt natuurlijk op de tweede plaats wanneer er een wereldkampioenschap voetbal is en vooral een Qatarese partner die niet beledigd mag worden, gezien zijn grote financiële macht.

Laten we teruggaan naar België en Brussel, door automobilisten ook wel 'de hel' genoemd, sinds het grote Good Move-plan is ingevoerd. Volgens het officiële persbericht is het doel van dit plan het transitverkeer op minder belangrijke wegen te verminderen en meer ruimte te geven aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Als gevolg van dit regionale plan hebben verschillende gemeenten nieuwe verkeersplannen ingevoerd. En daar ligt het probleem. Het lijkt erop dat dit verkeersplan is bedacht door ambtenaren die nooit auto rijden... in Brussel. In sommige van de betrokken wijken is er ophef ontstaan, er is gevraagd om overleg met de Engagés (ex-CDH) en het plan is in sommige wijken, zoals Kuregem, in allerijl afgeblazen... En dit is slechts een niet-limitatieve opsomming van de gevolgen van de invoering van "Good Move".

Maar Wallonië laat zich niet overtreffen. Kijk uit, hier komt de griffier. Frédéric Janssens zelf! Niemand kende dit personage. Vandaag is niemand onkundig van zijn menselijke kwaliteiten: hij wordt beschreven als een veeleisende baas wiens stemmingswisselingen een slecht werkklimaat creëerden. Een perfectionist die een maniak werd, die zijn personeel vernederde en beledigde voor triviale fouten (breedte van een marge in een document, verkeerd gebruik van komma's, enz.) en die dubieuze methoden gebruikte om degenen op wie hij een oogje had te straffen (verlof annuleren op het laatste moment, een hele afdeling blokkeren tot laat in de avond totdat het probleem was opgelost, enz.)), die in het openbaar vernederde en zelfs zijn vuistslag naar het personeel gooide... Naast de intimidatie van zijn ondergeschikten is er ook sprake van slecht management, buitensporige of "prestige"-uitgaven en reizen van twijfelachtig belang. Bijvoorbeeld: €4.646 uitgegeven aan een retourtje Los Angeles in juli 2018, €4.308 voor drie dagen Montreal en Ottawa in april 2019, €4.887 voor een conferentie in Nashville in augustus 2019, enz. Niet slecht, hè?

Meer sappige details en andere majestueuze flops zijn te vinden in het tijdschrift LOBBY 58, dat u hier kunt vinden.

In de tussentijd, als u toevallig niets te doen heeft dit weekend, probeer dan de Place du Sablon en de Place de Brouckère te bereiken met de auto, zonder gedoe... Het zal zeker een goede zet zijn...