Bijgewerkt op 16 maart 2023

"Het duurt tien keer langer voor een vrouw om een baan te vinden dan voor een man...

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin
"Elke vrouw die wij opleiden is een rolmodel voor anderen. Economische onafhankelijkheid is geen vrijheid, maar een middel om die te bereiken" - Sana Afouaiz/Womenpreneur.

"Elke vrouw die wij opleiden is een rolmodel voor anderen. Economische onafhankelijkheid is geen vrijheid, maar een middel om die te bereiken" - Sana Afouaiz/Womenpreneur.

Zoals we de afgelopen weken hebben gezien, is de Leider veelzijdig, net als de gelijknamige bal. Dus deze vrijdag gaan we verder met ons onderzoek naar de Leider van vandaag. En er is een openbaring tot ons gekomen. Haar naam is Sana Afouaiz!
De leider is niet alleen een leider van mannen en vrouwen. In de huidige maatschappij zal de persoon die een leider wil zijn, een groot aanpassingsvermogen moeten hebben om zijn of haar doel te bereiken. Hij of zij zal verschillende kanten van zijn of haar persoonlijkheid moeten gebruiken en tonen, afhankelijk van de situatie.
Tegenwoordig is een van de kardinale waarden in het bedrijfsleven ... geluk! De vergelijking is eenvoudig: een gelukkige werknemer zal zich meer inzetten en kwalitatief beter werk leveren. En het bedrijf dat hen tewerkstelt zal er dus baat bij hebben. Dit klinkt elementair, maar is niet altijd het geval. Er zijn veel voorbeelden waar management door druk en angst nog steeds de regel is.
Vandaag hebben velen begrepen dat goodwill nodig is. Het bewijs daarvan is Sana Afouaiz, de revelatie van de "Lobby Awards 2022". En toevallig heeft deze inspirerende vrouw van Marokkaanse afkomst hier in Brussel de vzw Womenpreneur opgericht. Een vzw die vaak gemarginaliseerde vrouwen in België, het Midden-Oosten en Noord-Afrika aanmoedigt om ondernemer te worden en een opleiding te volgen, om hun plaats in de economie van de toekomst veilig te stellen en hun financiële onafhankelijkheid, die synoniem is met vrijheid, te verwerven.
De vrouw die haar vereniging omschrijft als "een stimulator van de economische participatie van vrouwen, door ondernemerschap en het scheppen van banen op het gebied van morgen, leiderschap, technische, technologische, duurzame dimensie..." kan trots zijn op wat zij heeft bereikt.
Haar record? Met haar hebben meer dan 16.000 vrouwen geprofiteerd van de ondersteuning, trainingen, cursussen en netwerken die Womenpreneur initieert en gratis aanbiedt. Dit om hun eigen activiteit te creëren of hun toegang tot werk te bevorderen. Maar de Belgisch-Marokkaanse ziet verder: "Elke vrouw die we trainen of die slaagt in haar leven is dus een 'rolmodel' voor anderen. Dat kan gaan van Ilham Kadri tot de buurvrouw die floreert in de winkel naast haar. Economische en financiële onafhankelijkheid is geen vrijheid, maar het is een instrument, een basis om die te bereiken, om anders naar onze omgeving te kijken.
De strijd van Sana Afouaiz is talrijk: feminisme, seksisme, machismo, gendergelijkheid, racisme... Ze zit op alle fronten! Maar ze legt een verband: "Als ik had geweten wat ik nu weet, had ik technologie gestudeerd. De echte macht ligt in de handen van de mensen die weten hoe ze die moeten beheren. Daarom richten we ons op digitale geletterdheid. Slechts 8% van de vrouwen werkt in de techniek. Wat een verspilling van talent! We stellen ons ook open voor andere beroepen waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn: brandweerlieden, banen in de bouw, enz. Vrouwen moeten centraal staan in de economie van de toekomst. Maar naar echte gelijkheid toewerken is nog een hele opgave. En ik weet niet of we dat nog tijdens mijn leven zullen bereiken... Een vrouw doet er gemiddeld tien keer langer over om een baan te vinden dan een man. Er zijn minder dan 13% vrouwelijke ondernemers. Vandaar het belang van plannen om het scheppen van banen en integratie te bevorderen, ongeacht het werkterrein. Ik heb discriminatie meegemaakt en bestreden, ik heb zoveel onrechtvaardigheden gezien, op alle niveaus, die vrouwen accepteren. Zelf voel ik me niet opgenomen, als ik, zelfs hier in België, de debatten zie die nog steeds gevoerd worden rond abortus, de seksualisering van vrouwen in de media, de neerbuigendheid waarmee over mij gesproken wordt. Met Womenpreneur proberen we economische kansen te creëren, meerdere projecten per jaar op te zetten, versnellingsprogramma's, weerbaarheid, sensibilisering, ...".
Ga voor meer informatie over deze bijzondere vrouw, die ook bij de VN werkt, naar de lobby op pagina 54!
Weet u nog wat u al bereikt had toen u 28 was? En nu vraagt u zich af waarom ik u deze vraag stel? Wel... dat is de leeftijd van Sana Afouaiz! Zegt u dat niet iets?