Bijgewerkt op 27 maart 2023

ARANCIA LA SPUGNATURA LIMITED EDITION

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

Uit een oude artisanale extractietechniek komt een zeldzame en unieke citrusessence, het hart van een levendige en veelzijdige compositie.

Spugnatura" is een eeuwenoude extractiemethode die traditioneel wordt gebruikt om een kostbare essence van bergamot te verkrijgen en die nog steeds door enkele ambachtslieden in Italië wordt toegepast. Trouw aan het DNA van Acqua di Parma, dat zich laat inspireren door zijn erfgoed om eigentijdse olfactorische interpretaties te creëren, past het huis de eeuwenoude techniek toe op een andere citrusvrucht, Arancia Vaniglia, om een nieuwe geur in beperkte oplage te maken.

Arancia Vaniglia, de stervrucht van Ribera, in Italië bekend als de "stad van de sinaasappels", dankt zijn naam aan zijn perfecte olfactorische oxymoron: in zijn contrasterende geur staan de frisheid van sinaasappels en de verleidelijke zoetheid van vanille tegenover elkaar. Deze bitterzoete symfonie biedt een verrassende olfactorische ervaring.

DE TRADITIONELE SPONS TECHNIEK

Het Huis is altijd vastbesloten geweest om de oudste en kostbaarste ambachtelijke processen te behouden en heeft dit project lang gekoesterd. Het is in Italië dat de laatste ambachtslieden nog steeds de oude sponstechniek beoefenen. Bij deze fascinerende traditionele methode wordt de citrusessence volledig met de hand gewonnen.

Het is een echte kunst die tijd en vaardige, precieze en delicate gebaren vereist. Met een scherp mes snijdt de ambachtsman elke vrucht in twee gelijke helften. Vervolgens scheidt hij de schil van het vruchtvlees met behulp van een lepelvormig instrument dat "cavatore" wordt genoemd. Onmiddellijk daarna perst de ambachtsman de schil van de sinaasappels met de hand op zeesponzen, die zo alle essentie opnemen. In de laatste fase wringt hij de met essentiële olie geïmpregneerde sponzen in enkele precieze bewegingen uit boven een aardewerken recipiënt om het krachtige citrus elixer op te vangen.

De beperkte productiecapaciteit van deze techniek, die volledig op handmatige processen berust, verklaart de zeldzaamheid van het ingrediënt. Uit ongeveer 100 kg fruit wordt slechts 300 g essence gehaald; twee ambachtslieden werken met een volume van 300 kg fruit per dag. De toeleveringsketen gebruikt vervolgens alle andere bestanddelen van de sinaasappel voor verschillende doeleinden zonder afval te genereren. De spons, die zacht en glad in contact komt met de schil, bewaart alle nuances van de vrucht, en het is deze unieke geur die het elixer achter Arancia La Spugnatura onderscheidt.

DE OLFACTORISCHE PIRAMIDE

Arancia La Spugnatura is de ultieme uitdrukking van dit karakteristieke ingrediënt in al zijn diepte en rijkdom. Vrolijk, lichtgevend en omhullend, is het een geur die even heerlijk verrast als de felle stralen van de Italiaanse zon.

De eerste explosie van citrusnoten biedt contrasten, zoals de Arancia Vaniglia-vrucht zelf, die de typische frisheid van citrus combineert met een zekere mate van zoetheid en rondheid. Dezelfde tegenstelling is te vinden tussen de gele mandarijn en de bittere amandel, die een vleugje bitterzoetheid aan de compositie toevoegt. Tot slot geeft zwarte peper een vleugje textuur en glans. Het parfum, gecreëerd door meesterparfumeur François Demachy, is een balans van contrasten die uitmondt in een verrassende olfactorische ervaring.

DE PORSELEINEN FLES EN DE EMBLEMATISCHE HOEDENDOOS

Omdat porselein het meest opmerkelijke materiaal van de keramiekfamilie is, wordt de fles met beperkte oplage een uitzonderlijk stukje vakmanschap dat zich onderscheidt door de intens blauwe kleur die de Blu Mediterraneo-collectie belichaamt.

Het lange fabricageproces begint met het maken van de gipsen mal waarin het porseleinmengsel met de hand wordt gegoten om de emblematische vorm van de Art Deco fles aan te nemen. De mal wordt meerdere malen gedraaid zodat het porselein goed aan de wanden hecht, en vervolgens omgekeerd om het overtollige mengsel los te maken. Op dat moment laat de ambachtsman de fles 30 tot 40 minuten drogen voordat hij hem in vaste vorm uit de mal haalt. Vervolgens perfectioneert hij elk voorwerp door zorgvuldig de kleinste onvolkomenheden te verwijderen tot een glad oppervlak is verkregen dat aangenaam aanvoelt. Vervolgens wordt de fles voorzichtig ondergedompeld in een vernisbad en gedurende 8 uur in de oven gebakken, waar hij een diepere blauwe tint krijgt, die wordt versterkt door de glanzende afwerking. Ten slotte wordt het resultaat met de hand gedecoreerd met gouden motieven die zijn geïnspireerd op de ingrediënten van het parfum en een witte en oranje achtergrond met gouden reflecties, voordat het opnieuw wordt gebakken om de decoratie te fixeren.

De fles wordt afgesloten met een blauwe porseleinen dop, waarvan de hals is gemaakt met een unieke, speciaal voor Acqua di Parma ontwikkelde polijsttechniek. Een afneembaar pompje met schroefsluiting maakt de verpakking compleet. Het etiket is gemaakt van marmergruis, terwijl de iconische cilindrische doos is gemaakt van FSC-gecertificeerd papier in dezelfde speciale tint blauw als de porseleinen fles.


OVER ACQUA DI PARMA

Opgericht in 1916 door Baron Carlo Magnani, een visionair, discreet en liefhebber van Italië, is Acqua di Parma het onbetwiste wereldwijde icoon van Italiaanse uitmuntendheid, vakmanschap en stijl. Acqua di Parma is een waar eerbetoon aan de soberheid, oprechtheid en vrijgevigheid van zijn Italiaanse wortels en is een ode aan de "Arte di Vivere", een toewijding aan

voor het behoud van natuur, cultuur en kunst.

OVER BLU MEDITERRANEO

Blu Mediterraneo is een zintuiglijke reis die ons meeneemt naar de magische bestemmingen van de Italiaanse kust en haar landerijen, voor een ontmoeting met de fijnste ingrediënten. Elke geur is met passie en zorg samengesteld en belichaamt de essentie van een unieke plaats en vangt de unieke schoonheid en vitaliteit die deze plaats kenmerken. De opwindende warmte van de zon van het schiereiland verbindt de geuren en voert ons naar lichtgevende plaatsen waar natuur en vakmanschap in perfecte harmonie samengaan.

PRIJS: Arancia la Spugnatura 100ml: 170 € - BESCHIKBAAR VANAF 15 MEI 2023 - https://www.acquadiparma.com/fr/be/