Bijgewerkt op 13 april 2023

Ontmoeting met de "Schilder van de Vreugde

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

De emblematische Abbaye de la Cambre organiseert binnenkort een retrospectieve tentoonstelling van de kunstenaar Malel. Onder de naam La Rencontre zal het publiek in de kerk, maar ook in de kloostergang en de aangrenzende kapel, een 70-tal schilderijen, wandtapijten, gouaches en tekeningen kunnen ontdekken van de kunstenaar die vaak de "schilder van de vreugde" wordt genoemd.

Met dit eerste programma, dat mogelijk werd gemaakt door genereuze schenkers en sponsors, probeert het gloednieuwe "Tentoonstellingscentrum" van de Grandes Heures de la Cambre, dat in 2022 werd opgericht om bij te dragen tot de uitstraling van de Abdij van la Cambre, antwoorden te geven op de dorst naar betekenis die de wereld vandaag bevolkt. Parallel met de tentoonstelling zal een werk van de kunstenaar worden gemaakt en geschonken aan de Cliniques universitaires Saint- Luc (UCLouvain).

Een eerste

Deze eerste tentoonstelling gaat veel verder dan een eenvoudige tentoonstelling van kunstwerken en lanceert een programma van activiteiten en participatieve acties. Met deze eerste tentoonstelling kiest de parochie Notre-Dame de la Cambre resoluut voor een dialoog met de wereld van vandaag. Spiritualiteit beantwoordt fundamenteel aan de behoefte om zin en reden te vinden in de gebeurtenissen van het leven; zij is "antropologisch".

Doelstelling: een breder publiek bereiken

De VZW Les Grandes Heures de la Cambre, bekend om haar spirituele muziekprogramma, heeft besloten haar activiteiten uit te breiden met een nieuwe afdeling voor cultuur en tentoonstellingen. Hoewel het initiatief uitgaat van de parochie en het aartsbisdom Mechelen-Brussel, is het een klein, gemotiveerd team van vier jonge, dynamische vrouwen die ook tentoonstellingen zullen maken in deze plaatsen van aanbidding, die ook sterk geladen zijn met geschiedenis en cultuur. Het doel is niet alleen om het spirituele leven van de parochianen dynamischer te maken, maar ook om op termijn een veel breder publiek te bereiken (bezoekers, wandelaars, enz.) die op deze plek een moment van stilte, meditatie en vernieuwing zoeken.

Meer dan een tentoonstelling

Tijdens de drie maanden van de tentoonstelling zal de abdij van la Cambre ook verschillende talenten ontvangen: getuigenissen van jongeren, echtparen, gehandicapten, kunstenaars en priesters zullen vertellen over hun ontmoetingen met God; conferenties over de thema's geloof, gezondheid, psychologie en sylvotherapie zullen wegen van hoop bieden.

En last but not least worden op verzoek voor groepen rondleidingen en bosbaden op maat georganiseerd.

Een complete en authentieke kunstenaar

Malel is een complete kunstenaar, wiens authentieke kunst niet in een bepaalde actuele trend geplaatst hoeft te worden. Integendeel, in de ogen van velen is hij een tijdloze kunstenaar. Zijn groot artistiek meesterschap, zijn verbondenheid met de natuur en zijn vermogen om zijn christelijke overtuigingen te vertalen in een "kosmisch" schilderij worden benadrukt door de specifieke keuzes voor deze tentoonstelling, waardoor zijn veelzijdige talenten zichtbaar worden.

Over de tentoongestelde werken

Het immense doek van 64 m2 in het koor van de kerk, getiteld La Rencontre, is een mijlpaal en nu al beroemd. Het trekt onze aandacht vanaf het begin van het bezoek en laat ons ontdekken wat de kunstenaar drijft. In het midden van dit unieke doek, geschilderd in 2000, lijkt het uitnodigende gezicht van een jonge dertiger te zeggen: "Ik heb altijd op je gewacht. Bij mij zul je een luisterend oor en troost vinden". Met deze kunsttentoonstelling geeft de kerk van La Cambre blijk van een moedige wil om zowel God als de wegen van het licht in onze wereld te tonen. De werken van Malel, die vervolgens in het klooster van de abdij en in de aangrenzende kapel worden gepresenteerd, openen in die zin onze ogen. De kunstenaar weet niets van het leven en vertaalt het naar ons door middel van de vreugden en het geluk dat hij heeft ervaren. Hij onthult de schoonheid en goedheid van de wereld waar hij die ook aantreft: bronnen, wateren, rivieren, parken, tuinen en grote natuurgebieden - en laat zich door menselijke relaties inspireren om te schilderen. De wonden en littekens van deze wereld laten hem echter niet onverschillig en bovenal is zijn blik doordrongen van de christelijke hoop die hij zich eigen heeft gemaakt. In zijn werk onthult hij zijn persoonlijke spirituele zoektocht en zijn ontmoetingen met Christus. Hij wordt gevoed door zijn dagelijkse vriendschap met Hem. Malel drukt zich hierover duidelijk uit: "De grote vragen die ik heb, vinden hun antwoord in deze tandem met Christus".

De levensboom: een sociaal werk

Aangezien aan elke jaarlijkse tentoonstelling een sociaal project wordt gekoppeld, hoopt de tentoonstellingsafdeling dit jaar dat een "Boom voor het leven" kan worden gemaakt door Malel en geïnstalleerd via een genereuze crowdfunding* campagne in de Cliniques universitaires Saint-Luc (UCLouvain). De boom, gemaakt van beschilderd glas en 4 meter hoog, zou als een krachtig gekleurd en symbolisch 3D-glasraam zijn plaats vinden na de tentoonstelling in de tuinen van het nieuwe geïntegreerde Instituut voor Psychiatrie dat in de herfst van 2023 in de buurt van het ziekenhuis zal worden ingehuldigd.

*Zie via deze link.


Praktische informatie:

Tentoonstelling van 14 april tot 23 juli 2023
Dagelijks geopend
Openingstijden: ma t/m za van 11.00 tot 18.00 uur en zo van 12.00 tot 18.00 uur, ook op feestdagen.
Tijdens de diensten is de tentoonstelling alleen toegankelijk in de kloostergang.Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die tijdens een deel van de openingstijden van de tentoonstelling dienst willen doen om vragen van parochianen en toeristen te beantwoorden en de tentoonstellingscatalogus te verkopen. De openingstijden zijn dagelijks van 12.30 tot 14.30 uur en van 14.30 tot 17.00 uur. Om u aan te melden kunt u een e-mail sturen naar poleexpogh@gmail.com met uw gegevens of contact opnemen met Hortense op 0477531050. Wij nemen dan contact met u op om de tijdstippen te reserveren die u schikken.

Toegankelijkheid :

Adres: Eglise Notre-Dame de la Cambre, Abdij van Kamerijk - 1000 Brussel