Bijgewerkt op 11 april 2023

Als een AI Horta doet

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

Aan het einde van zijn leven gaf Victor Horta, de Belgische architect die verantwoordelijk is voor enkele van de mooiste werken van de Art Nouveau, een papieringenieur de opdracht zo'n 800 kg van zijn onbetaalbare archieven te vernietigen. Maar wat als een van de notitieboeken van de briljante architect zou opduiken? Dat is de oefening die Atabey vzw en Halles St-Géry aan een AI vroegen voor de tentoonstelling "Le Carnet Perdu de Victor Horta, quand l'intelligence artificielle interprète l'Art nouveau".

Het eerste deel van detentoonstelling presenteert een intrigerende duik in de Art Nouveau verbeelding vankunstmatige intelligentie. Beeld- en tekstgeneratoren werden gebruikt om Horta's notitieboeken te verbeelden, waarbij gebruik werd gemaakt vanAI-technieken. Nettoen ik dacht dat mijn vakgebied veilig was voor het debat dat het web bezielt en de dreigende verdwijning van de mensheid onder de genadeloze laars van de kunstmatige intelligentie aankondigt, realiseer ik me dat de revolutie al aan de gang is", legt Thierry Wauters uit, voorzitter van Halles Saint-Géry en directeur van de afdeling Cultureel Erfgoed bij urban.brussels

Als de aanwezigheid van persoonlijkheden in onwaarschijnlijke situaties mijn kritische geest alleen maar versterkt, verschijnen er gebouwen of kunstvoorwerpen op het doek die mij tot nu toe onbekend waren. Zijn ze echt? Soms lijkt het te mooi om waar te zijn, maar wat kan ik anders vertrouwen. Ik ben verloren ... Deze tentoonstelling is een gelegenheid om een debat uit te lokken en vragen te stellen over het gebruik van kunstmatige intelligentie op het gebied van erfgoed."

Atabey asbl

Wat bedoeld was als een stilistische oefening is veranderd in een tentoonstellingsproject om een voorbeeld te geven van wat AI kan doen buiten het scherm en in de fysieke openbare ruimte.Het doel," beschrijft Yuniesxy Fajardo Fuentes, voorzitter van Atabey, "is niet zozeer het tentoonstellen van nieuwe kunst als wel het bijdragen aan een geïnformeerd debat over de plaats van AI in onze samenleving. We erkennen in alle bescheidenheid dat we, net als veel burgers die zich wagen aan ChatGPT, Midjourney en zoveel andere AI-interfaces, nog maar net een glimp beginnen op te vangen van de codes, mogelijkheden, grenzen en risico's die verbonden zijn aan het gebruik van deze tools. De tentoonstelling weerspiegelt deze beproevingen: ze zal de komende maanden evolueren in antwoord op de reacties van het publiek en de opgedane ervaring. Het eerste deel van de tentoonstelling is in een paar dagen ontworpen en geproduceerd op basis van de AI's die we wilden testen. Ik hoop dat dit project beetje bij beetje zal worden verrijkt, dankzij de interacties met het publiek, want er is geen waardevoller goed dan collectieve intelligentie." 

Atabey asbl

De tentoonstelling Le Carnet Perdu van Victor Horta, volledig geconcipieerd in minder dan 10 dagen doorAtabey vzw, is een unieke ervaring die de bezoeker uitnodigt om de perspectieven te ontdekken diekunstmatige intelligentie biedt in de wereld van deArt Nouveau, maar die vooral het vertrekpunt is voor een veel diepgaandere reflectie over de plaats van kunstmatige intelligentie vandaag.


Artikel geschreven door de Eventail redactie, gepubliceerd op Eventail.be. Vind andere artikelen over gastronomie, maar ook over de gotha, kunst en cultuur, mode, decoratie en erfgoed en ondernemerschap op www.eventail.be.