Gepubliceerd op 1 juni 2023

EEN CONCEPT MET EEN ITALIAANS ACCENT

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

Jaco is meer dan alleen een restaurant, het is een echt concept dat perfect past in de geest van Fort Jaco, een Brusselse wijk waar alles draait om 'Dolce Vita'.

DE PLAATS

Fort Jaco was ooit een fort. Het dankt zijn populaire naam aan Jacques Pastur (1659-1723), een huursoldaat die zeer actief was in de regio en bekend werd als generaal Jaco. Tegenwoordig is Jaco een nieuwe plek waar Italiaanse producten de toon zetten. Het is een plek waar mensen samenkomen voor de lunch, het diner, een van de heerlijke cocktails gemaakt door de mixologen van het huis, of gewoon om de producten te kopen die de familietafel zullen sieren. Tot slot zijn er twee prachtige terrassen waar je 's middags en 's avonds van het mooie weer kunt genieten.

DE KAART

Het menu is uitsluitend samengesteld rond de Italiaanse keuken. De echte! Het soort dat de voorkeur geeft aan kwaliteitsproducten, zonder ze te vervormen. Het menu verandert van week tot week en neemt de kleuren van het seizoen aan. Tijdens de lunch is het menu traditioneel en natuurlijk. s Avonds worden de producten door de twee chef-koks uit de regio Puglia op een iets gewaagdere manier herwerkt. Klassiekers als Vitello Tonnato en risotto krijgen een verfijnde draai. De eigen patissier biedt ook een aantal uitstekende zoete lekkernijen om de dag mee af te sluiten.

DE KATER

Als je geen tijd hebt om te gaan zitten eten en op zoek bent naar het beste van de Italiaanse keuken voor een maaltijd met familie of vrienden, is een uitstapje naar de Mercato een must. Alles komt hier vandaan! Je zult dol zijn op de uitstekende olijfolie, het gezouten vlees en de uitzonderlijke kazen. Natuurlijk variëren de aangeboden gerechten en producten, bij voorkeur biologisch, per seizoen. Er valt altijd wel iets te ontdekken.

BAR

Voor het aperitief of na het diner bieden twee mixologen originele cocktails en herhalen ze grote Italiaanse klassiekers zoals de Negroni. Je kunt gaan zitten voor een drankje, maar je kunt ook eten in volledige ontspanning.

DE DECORATIE

De eetzaal, die overdag baadt in het licht en 's avonds intiemer is, is gebouwd rond een open keuken en wordt omringd door een bar waar je kunt gaan zitten en dicht bij de chef-koks en hun team van je maaltijd kunt genieten. Er zijn andere, rustigere ruimtes waar je een moment buiten de tijd kunt doorbrengen. De inrichting is gebaseerd op hout, waarbij palissanderhout de ruimte verwarmt met zijn roodbruine accenten en kostbare nerf. Voor de kleuren heeft het huis gekozen voor zachtheid, met poederroze en saffraangeel. Deze subtiele, elegante keuzes zijn geïnspireerd op de beroemde stoel van Pierre Jeanneret. De enscenering is van Nathalie Delabye en Sandrine Van Eldom voor Ensemble & Associés.

DE PARTNERS

Om fijnproevers en fijnproevers aan te trekken die op zoek zijn naar echte Italiaanse producten, producten die naar de zon smaken en ons echt meenemen op reis, deden de eigenaars een beroep op Domenico Lamanna om hun eigen Mercato Alimentare te lanceren. Laure De Pauw heeft in samenwerking met een aantal uitstekende partners ook een reeks objecten en accessoires ontwikkeld die te koop zijn bij de ingang van het restaurant. Dit zijn onder andere elegante kettingen gemaakt in samenwerking met Jaden, een Zwitserse ontwerper; petten ontworpen met Maison Degand; exclusieve armbanden in beperkte oplage mede-ondertekend met Mad Lords; een kaars geproduceerd door Isabeau Paape en versterkt door een afspeellijst bedacht met muzikant Dan Klein; en eaux de parfum gesigneerd Shiro, gemaakt in Italië en met Italiaanse knowhow en ingrediënten.

DE EIGENAARS

Charles De Pauw en zijn vrouw Laure zijn liefhebbers van design en gastronomie. Charles De Pauw droomde van een plek als Jaco. Hij heeft altijd van entertainment gehouden, zowel via de World Trade Center Association, de kring die door zijn familie is opgericht en waarvan hij vicevoorzitter is, als via zijn andere professionele activiteiten (hij is met name de drijvende kracht achter Odette en ville, gelimiteerde series geproduceerd voor Brabus en Panerai). Samen met hun team en partners hebben ze het Jaco concept gecreëerd, ieder met zijn eigen knowhow en savoir-vivre.

A TEAM

Een team van voornamelijk Italiaanse medewerkers, zowel in de eetzaal als in de keuken, zorgt ervoor dat klanten elke dag met speciale aandacht worden ontvangen. Gezelligheid staat ook op het menu.

www.jaco.brussels