Gepubliceerd op 24 juni 2024

HERSTEL: DE ESSENTIËLE STAP VOOR JE MOTIVATIE EN WELZIJN

Door High Level Communication
Deel op Delen op Linkedin

Of het nu aan het begin van het jaar is of in september, op een maandag of als het warm weer wordt, velen van ons doen regelmatig beloftes om actiever te worden, beter te eten en veranderingen aan te brengen in onze algemene levensstijl, of het nu is om af te vallen, onze gezondheid te verbeteren of om ons gewoon beter te voelen.

Deze goede voornemens zijn echter moeilijk vol te houden, vooral vanwege onze overbelaste levens, waarin we jongleren met een actief beroepsleven, een gezinsleven zonder respijt en een lonend sociaal leven.

Een druk schema is niet de enige reden om je motivatie te verliezen. Het lichaam en de geest kunnen nooit wennen aan deze sportroutine. Het is essentieel om te blijven bewegen, maar ook om te rusten. Een ritueel op zich dat je dwingt om tijd voor jezelf te nemen, om naar je lichaam te luisteren en dat je op de lange termijn helpt om je sportgewoonten teverankeren.

HERSTEL

"Wat je na je training doet, is net zo belangrijk voor je welzijn en prestaties als de wilskracht die je in je oefeningen stopt."
FLORENT RIVAULT, SENIOR WELZIJNSMANAGER, ASPRIA

Florent legt uit: "Herstel is veel meer dan gewoon rusten na een trainingssessie. Het is een compleet proces van fysiek, mentaal en emotioneel herstel.
Herstel is een routine die veel voordelen heeft:
- Je spieren laten ontspannen en rusten,
- energie herstellen,
- stress verminderen,
- prestaties verbeteren,
- immuniteit verhogen en
- algemeen welzijn bevorderen.
Als we niet de tijd nemen om te herstellen, vergroten we het risico op blessures of zelfs overtraining (overmatige vermoeidheid, verlies van spiermassa, gewrichtspijn, slaapproblemen, enz.

Actief of passief herstel?
Actief herstel houdt in dat je een bepaald niveau van spieractiviteit handhaaft en de bloedsomloop stimuleert, terwijl passief herstel volledige rust inhoudt om het lichaam de kans te geven zichzelf te herstellen en te regenereren.
"De gekozen aanpak hangt vaak af van de context, persoonlijke doelen en het niveau van vermoeidheid of spierspanning ", legt Florent uit. "In veel gevallen kan een combinatie van de twee methoden effectiever zijn voor een volledig en optimaal herstel. "

ACTIVITEITEN VOOR ACTIEF HERSTEL

Rekken
"Neem een elastiek. Als je het niet goed verzorgt, zal het niet bewegen of breken als je eraan trekt," legt Florent uit. "Het is een beetje hetzelfde als wat je met een spier doet: je rekt hem regelmatig zodat hij zijn lengte behoudt of juist toeneemt om hem te beschermen.
Florent raadt aan: "Voordat je een sportoefening doet, bereidt dynamisch rekken de spieren en gewrichten voor om de fysieke inspanning aan te kunnen en het risico op blessures te voorkomen. Net na de training werkt herstelstretching enkele seconden op elke beweging om bepaalde spier- en gewrichtspijnen te verminderen. Vierentwintig uur na een sportsessie, wanneer de spier volledig ontspannen is, zal passieve stretching werken op lengte en amplitude.

Diversificatie
Kies een activiteit met een lage intensiteit. Dit is een kans om je training af te wisselen, nieuwe disciplines te ontdekken en je lichaam en geest te herstellen: zwemmen, wandelen en fietsen, yoga of meditatie.
Je kunt ervoor kiezen om deze activiteiten alleen te doen of te profiteren van het stimulerende effect van een groepsles.

OPLOSSINGEN VOOR PASSIEF HERSTEL

Massage
In onze 3 clubs in Brussel hebben we speciale ruimtes ingericht om je aan te moedigen deze routine toe te passen. Er is een breed scala aan Hyperice-apparatuur beschikbaar: massagepistolen, compressieschoenen, trilbollen en schuimrollers.
De masseurs van het instituut kunnen je ook sportmassages aanbieden, zodat je gericht kunt herstellen volgens jouw behoeften.

Wellness
De voordelen van water, warmte en kou kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel. Jacuzzi, sauna, hammam en ijsfontein zijn essentiële rituelen voor ontspanning.
Om ontstekingen te verminderen, raadt Florent aan om na je saunagang een koude douche te nemen of je lichaam in te smeren met ijs.

Technologie
Een laatste manier om je aan te moedigen om te herstellen is het gebruik van een verbonden horloge, dat je veel statistieken geeft en je aanmoedigt om goed voor jezelf te zorgen.

LEVENSHYGIËNE
Naast actief en/of passief herstel speelt ook een gezonde levensstijl een rol in het herstelproces. Hydratatie en een gevarieerde voeding van hoge kwaliteit zijn essentieel, net als regelmaat en de kwaliteit van je slaap.

Kom meer te weten over het zorgen voor je gezondheid en welzijn op www.aspria.com