Châteauneuf-du-Pape heeft iets paradoxaals: het is de oudste AOC ter wereld, met specificaties die in bijna 100 jaar niet fundamenteel zijn veranderd, en toch blijft het een van de modernste appellations ter wereld. Deze schijnbare tegenstelling stelt de wijnmakers van Châteauneuf in staat om wijnen te creëren die de grote wijntraditie van de wijngaard voortzetten en tegelijkertijd een stijl herzien en hun creativiteit de vrije loop laten.
De Châteauneuf-du-Pape appellation d’origine contrôlée (AOC) werd opgericht in 1935 en is de oudste van deze appellations, maar bovenal de moeder van het begripAOC.
Van pausen tot vakbonden
Châteauneuf-du-Pape doet zijn naam eer aan. Deze Provençaalse gemeente dankt haar patroniem aan de langdurige vestiging van het pausdom in Avignon tijdens het bewind van Johannes XXII. Het belang van de christelijke ritus van de eucharistie in de uitbreiding van de wijnstok over de hele wereld door religieuze missionarissen werd erkend. Het was dus niet meer dan normaal dat het hof van de paus wijnbouwers uit Cahors (waar Johannes XXII vandaan kwam) meenam. Niet ver van de nieuwe stad van de pausen, in Châteauneuf, vonden ze enkele oude percelen die waren achtergelaten door de tempeliers die waren verdreven door Filips de Schone, en begonnen ze de wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape te ontwikkelen.
Sinds de tijd van de pausen zijn de wijnen van Châteauneuf blijven groeien in kwaliteit en reputatie, tot het punt waarop ze al in 1786 tot in Amerika werden geëxporteerd. De wens om de herkomst en kwaliteit van Châteauneuf-wijnen te garanderen kwam echter niet voort uit deze ontwikkeling van de export naar landen buiten Europa, maar uit de druifluiscrisis van 1860, die bijna de hele wijnindustrie in Frankrijk wegvaagde. Het was in de nasleep van deze insecteninvasie dat de wijnbouwers van Châteauneuf-du-Pape in 1894 de eerste wijnbouwersvakbond van Frankrijk en de wereld oprichtten. In 1923 werd deze uniehet Syndicat des propriétaires viticulteurs de Châteauneuf-du-Pape. Dit werd opgericht om erkenning te krijgen voor deoorsprongsbenaming Châteauneuf-du-Pape. Baron Pierre Le Roy de Boiseaumarié, van Château Fortia, was de eerste voorzitter. Hij zou later voorzitter worden van hetInstitut national de l’origine et de la qualité(INAO, dat de organisatie van de verschillende AOC, AOP, IGPen andere kwaliteitslabels in Frankrijk beheert) en van deOrganisation internationale de la vigne et du vin(OIV). In 1935 leidde het werk van de unie en Pierre Le Roy tot de allereerste Appellation d’Origine Contrôlée ter wereld, in feite een wettelijke definitie van een geografisch gebied met specificaties.
Vrijheid, het voorrecht van de eerste?
Of het nu het voorrecht is om de allereerste te zijn of het uitstekende werk van de wijnboeren van Châteauneuf vanaf het begin, het moet gezegd worden dat deappellation vanaf het begin heeft geprofiteerd van een reeks specificaties die de leden veel speelruimte geven. Ten eerste zijn niet minder dan dertien druivensoorten toegestaan in de blends, waaronder Syrah, Mourvèdre en Grenache, die allemaal hebben bijgedragen aan de kenmerkende smaak van Châteauneuf-wijnen. De minder illustere Picardan, Roussanne, Picpoul, Counoise en Muscardin zijn ook te vinden in de wijngaarden van Châteauneuf. Dertien druivenrassen die in feite oplopen tot 18“als je kijkt naar de verschillende kleuren van picpoul, clairette en grenache“, legt Michel Blanc uit. De directeur Projecten en Ontwikkeling van deappellation maakt dit onderscheid in kleur terecht, want een ander vrijwel uniek kenmerk van deappellation Châteauneuf-du-Pape is dat rode druivenrassen kunnen worden gemengd met witte druivenrassen. Bovendien zijn wijnboeren in Châteauneuf niet verplicht om een maximum- of minimumaandeel van een van de toegestane druivenrassen te mengen. Met andere woorden, ze mogen net zo goed cuvées van één druivensoort maken als alle 13 druivensoorten mengen in volkomen vrije verhoudingen. De mogelijkheden voor wijnboeren om hun creativiteit te uiten zijn vrijwel oneindig.“We verdedigen deze vrijheid met hand en tand, vooral bij deINAO, omdat het representatief is voor de identiteit van onze wijngaarden. Het stelt ons in staat om zeer persoonlijke cuvées van wijnboeren aan te bieden, en een veelheid aan stijlen en smaken,” bevestigt Michel Blanc.
Tussen traditie en moderniteit
De wijnen vanChâteauneuf-du-Papezijn zeker veel en gevarieerd, maar er is nog steeds een“Châteauneuf-du-Pape” stijl, geprezen door de man die jarenlang de wijnwereld deed regenen en schijnen, de beroemde criticus Robert Parker, die de wijnen van deze appellatie aanbad. En deze stijl is die van de magische blend van Syrah, Grenache en Mourvèdre, de heilige drie-eenheid van de Côtes du Rhône, van wijnen die kruidig, vol, rond en gul zijn, gemaakt om te rijpen en die op tafel staan naast de beste gerechten uit de Franse gastronomie. Het is een eeuwenoude stijl, maar wel een die de moderniteit en de veranderende smaak van consumenten moet omarmen naarmate hun eetgewoonten en levensstijl evolueren. De trends wijzen duidelijk in de richting van frisse, soepele wijnen, met een sterke nadruk op fruit en jong drinken (wat tot nu toe niet het sterkste punt was van Châteauneuf-wijnen), geïllustreerd door het groeiende succes van natuurlijke wijnen, de wijnboeren passen zich aan, en nogmaals, de primitieve moderniteit van de specificaties van deappellation geeft hen veel meer speelruimte dan andere erfgoedwijngaarden zoals Bordeaux.
Over erfgoed gesproken, als er één iconisch instituut in de Rhône is, dan is het wel M. Chapoutier. Sinds 1808 is de beroemde wijnproducent en -handelaar uit Tain-L’Hermitage uitgegroeid tot een van de symbolen van de wijngaarden in de Rhône. Maar als je zo’n prestige hebt bereikt, hoe ga je dan met je tijd mee en voorkom je dat je opgesloten raakt in een sclerotische traditie? Martin Champagne, directeur Europa van het beroemde huis, heeft zo zijn eigen idee:“We bestaan al sinds 1808, en als we ons niet hadden kunnen aanpassen, dan hadden we niet zo lang bestaan. Ik denk dat wat ons bij de tijd houdt ons verlangen is om vooruit te gaan en vooral te innoveren.Hij herinnert zich dat de geleidelijke overgang van onze hele productie naar biodynamische wijnbouw, begonnen (en nog niet voltooid) in het begin van de jaren ’90 met de komst van Michel Chapoutier aan het hoofd van het bedrijf, destijds resoluut avant-gardistisch, zelfs een beetje gek was.“Vandaag de dag is 75% van onze wijngaarden biodynamisch, wat neerkomt op meer dan 344 hectare, en we zijn een van de wereldleiders in deze vorm van wijnbouw,” legt Martin Champagne uit. Hij wijst ook op het innovatieve werk (voor deze wijnstreek) aan de verkaveling van hun wijngaarden. Een goed voorbeeld hiervan in Châteauneuf-du-Pape is de indrukwekkende 100% Grenache cuvée van het Barbe Rac perceel, dat alle zuiverheid van zijn terroir onthult in wijnstokken die bijna honderd jaar oud zijn.Traditioneel worden Côtes du Rhône wijnen gerijpt in kuipen,” vervolgt Martin Champagne, “maar Grenache is gevoelig voor oxidatie, dus toen we overschakelden naar betonnen kuipen, konden we hun expressie verbeteren. Zolang we een dorst naar vooruitgang hebben, blijven we aan de spits van de moderniteit.” In dit opzicht is de zeer recente release van een cuvée, in de appellation Vin de France, van een lichte rode wijn, in de stijl van de clairets in Bordeaux, in lijn met dit ideaal van innovatie (we vertellen je er binnenkort meer over).
Een ander voorbeeld is het domein Clef de Saint Thomas, dat sinds enkele jaren een cuvée Pierre Trouppel aanbiedt die noch op vat, noch op vat gerijpt is en die gulzige, knapperige, bijna wrange genoegens biedt waaraan we in Châteauneuf niet gewend zijn.Met respect voor de grondbeginselen van onze appellation en werkend met de emblematische druivenrassen (Syrah, Grenache, Mourvèdre), wilden we al het aromatische, delicate en elegante fruit behouden,” legt Emeline de Lafontan de Goth, exportmanager bij Clef de Saint Thomas, uit. We maken wijnen die kunnen verouderen, maar die ook onmiddellijk plezier geven, zonder dat we jaren in de kelder moeten wachten om hun drinkbaarheid te vergroten. We zoeken nu naar evenwicht, ongeacht de leeftijd van de wijn. En dat is iets nieuws bij Châteauneuf!
Michel Blanc is het daarmee eens:“De smaak van onze wijnboeren verschilt niet van die van wijnliefhebbers. Zij zijn net als iedereen: ook zij zijn op zoek naar wijnen die iets minder extract hebben, minder tannine, meer souplesse. In Châteauneuf wachten we, net als elders, niet langer tot de druiven overrijp zijn in de wijngaard. Onze grote kracht ligt in het feit dat de specificaties van deappellation ons toestaan witte druiven toe te voegen aan de rode wijn blend. Hierdoor kunnen we een grote frisheid, spanning en zuurgraad herontdekken en de effecten van de opwarming van de aarde tegengaan.
Beter beschermd tegen klimaatverandering?
Want net als overal elders zien de wijnboeren van Châteauneuf de effecten van de opwarming van de aarde op hun wijnstokken. En wat de wijnstok beïnvloedt, beïnvloedt uiteindelijk onvermijdelijk ook de wijn. En het moet gezegd worden dat het alcoholgehalte van de wijnen uit de Côtes-du-Rhônes (14°, 15°, 16° en soms zelfs hoger) het directe gevolg is van de zomerse hittegolven en de verzengende zonneschijn in de regio. Dus om de finesse van hun wijnen te behouden, organiseren de wijnboeren van Castel-Papaux, testen en proberen ze, met succes. Maar waar deze aanpassing elders noodzakelijkerwijs een herziening van het productdossier met zich meebrengt (een omslachtige procedure vol traagheid), doet de voorouderlijke moderniteit van de Châteauneuf-du-Pape appellatie wonderen. Michel Blanc legt uit:“Door de rijkdom van onze druivenrassen zijn we van nature beter beschermd tegen de gevolgen van de opwarming van de aarde dan andere wijngaarden. We hebben dus alle mogelijkheden om te zoeken naar de oudere, meer veerkrachtige druivenrassen.
Châteauneuf-du-Pape is inderdaad een paradox: de oudste AOC ter wereld, maar ook een van de meest vrije. En of het nu gaat om de veranderende smaak van de consument of de gevolgen van de opwarming van de aarde, het is deze vreemde tegenstrijdigheid, een gelukkige mix van traditie, moderniteit en creativiteit, die ’s werelds oudste appellation een garantie voor zijn toekomst geeft.
Artikel geschreven door Martin Boonen, gepubliceerd op Eventail.be. Lees andere artikels over gastronomie, de gotha, erfgoed, mode, interieur, kunst en cultuur en ondernemerschap op www.eventail.be.