Iers rundvlees: traditie en verwennerij
Al generaties lang is de Ierse veeteelt gebaseerd op de natuurlijke rijkdommen van het eiland: water en gras. Ierland heeft een “extreem gematigd” klimaat, met temperaturen die variëren van 5°C in de winter tot 25°C in de zomer. De ideale temperatuur voor gras om te groeien en voor koeien en schapen, die veel gevoeliger zijn voor overtollige warmte dan voor kou. Bovendien regent het gemiddeld 180 dagen per jaar en is de regen redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld. Dit kan soms frustrerend zijn voor bezoekers, maar het is ideaal voor een goede grasgroei. Met regelmatige regenval en milde temperaturen groeit het gras 10 van de 12 maanden, tot grote vreugde van de dieren.
Met deze sterke punten in gedachten hebben de boeren een uniek foksysteem ontwikkeld dat gebaseerd is op de productie van jonge, op grasland gehouden dieren. Ierse vleesrunderen brengen gemiddeld meer dan 7 maanden per jaar door op de weide, en soms nog veel langer. De boeren hebben robuuste dieren geselecteerd die vroeg rijpen. Dit betekent dat Ierse runderen hun hele leven lang kunnen vetmesten op gras en het beroemde intramusculaire of gemarmerde vet kunnen afzetten dat hun hun onnavolgbare smaak geeft. Iers rundvlees biedt daarom alle gegarandeerde malsheid en smaak van gemarmerd vlees.
Het SBLAS-programma voor steeds duurzamer vlees
SBLAS is het programma voor duurzame ontwikkeling van de Ierse agrovoedingsindustrie , dat in 2012 van start is gegaan. SBLAS heeft betrekking op zowel veehouderijen als vleesverwerkers. In 12 jaar tijd is het uitgegroeid tot een vaste waarde in Ierland, waarbij 90% van het Ierse rundvlees nu afkomstig is van boerderijen, slachterijen en uitsnijcentra die zich hebben verbonden aan het programma.
Boeren die betrokken zijn bij SBLAS worden uitgenodigd om hun praktijken nauwkeuriger te beoordelen, met name door middel van een audit om de 18 maanden. Tijdens deze audit wordt de koolstofbalans van de boerderij opgemaakt en worden verbeterpunten voorgesteld. Dankzij de voortdurende inspanningen van de boeren is de CO2-uitstoot per kg rundvlees in 12 jaar met meer dan 10% gedaald.
De kerstmaaltijd
In Ierland, net als elders, is Kerstmis de perfecte tijd voor families om samen te komen en te genieten van een traditionele maaltijd. 25 december is de grote dag en gezinnen schuiven aan voor een traditionele maaltijd met kerstham, gekookt in water of cider, daarna geglazuurd en geroosterd in de oven. De ham wordt meestal geserveerd met geroosterde aardappelen en spruitjes.
Een andere Ierse kerstklassieker is natuurlijk de pure runderfilet. Dit unieke malse en edele stuk rundvlees kan worden geroosterd of gegrild. Lamsvlees is ook niet te versmaden, met lamsbout en lamskroon nog steeds vaste favorieten, maar ook de lamsmuis, een paar jaar geleden nog weinig bekend, wordt steeds populairder.
Het dessert is een traditionelekerstpruimenpudding. Ondanks de naam bevat de pudding geen pruimen maar fruit, voornamelijk druiven. Aan het einde van de maaltijd genieten we van een warme whisky rond de kerstboom en wensen we elkaar“Nollaig Shona Duit“, oftewel een vrolijk kerstfeest in het Iers.
Uw Ierse pakket
Dit jaar werkt Bord Bia samen met Good Meat om je het beste van Ierland te brengen. Good Meat, opgericht in 1907 in Aalter, is een Belgische specialist in de distributie van kwaliteitsvlees naar professionals. Arnold Vanderhaeghe en zijn team hebben uitgebreide ervaring met Iers vlees, waar ze al tientallen jaren mee werken. Ze hebben een entrecote steak en twee Ierse ossenhaas steaks voor je geselecteerd om van te genieten op de grill. Bij deze uitzonderlijke producten kun je de whisky’s van Teeling (her)ontdekken in een proefpakket en biologische Ierse zalm, ideaal voor de feestdagen.
: