In juli en augustus keert het prestigieuze Sani Gourmet Festival terug naar het legendarische Sani Resort in Griekenland. Vijf uitzonderlijke chef-koks – Yannick Alléno, Gaggan Anand, Virgilio Martínez, Daniel Boulud en Emma Bengtsson– zullen de zomer opluisteren met een culinair feest aan de kust van Halkidiki, waarmee de plaats van Sani Gourmet als een van ’s werelds toonaangevende gastronomische evenementen opnieuw wordt bevestigd.
Elk van deze culinaire meesters biedt een exclusief proefmenu op een unieke avond in het bekroonde restaurant Elia in Porto Sani. Deze gerenommeerde chef-koks – met in totaal meer dan 20 Michelinsterren – brengen de smaken van Parijs, Lima, Bangkok, New York en Stockholm naar dit Egeïsche toevluchtsoord, waar haute cuisine wordt gecombineerd met de kenmerkende warme Griekse gastvrijheid van Sani.

Sani Gourmet 2025 vindt plaats van 11 juli tot en met 22 augustus en biedt een hoogstaande duurzame keuken, zeldzame ingrediënten en uitzonderlijke combinaties van eten en wijn van Griekse en internationale wijngaarden. Gasten kunnen een ware culinaire onderdompeling beleven – van legendarische sauzen die opnieuw worden bekeken door Alléno, Martínez’ verkenningen van de Peruaanse biodiversiteit tot Gaggan Anands verrassende menu’s die volledig uit emoji’s bestaan.
Sani Resort hecht veel waarde aan kwaliteit en duurzaamheid en werkt nauw samen met lokale producenten. Alleen de beste ingrediënten worden geselecteerd om te voldoen aan de eisen van Sani Gourmet. De vijf proefmenu’s worden begeleid door verfijnde wijnselecties, die een perfecte balans bieden tussen Griekse terroirs en internationale grands crus.
Sani Gourmet, nu voor het 19e jaar, bevestigt opnieuw de status van het Sani Resort als de toonaangevende gastronomische bestemming in het Middellandse Zeegebied. Met 27 restaurants, 13 bars en een bekroond cultureel programma is het resort ongetwijfeld een van ’s werelds meest toonaangevende namen op culinair gebied.
Sani Gourmet 2025 line-up
11 juli- Yannick Alléno

Yannick Alléno is een van de meest sterrenchefs ter wereld en heeft 17 Michelinsterren in 19 restaurants. Nadat hij in 2007 drie sterren won in Le Meurice, heeft hij deze prestatie herhaald met Alléno Paris en Le 1947 in Courchevel. Hij staat bekend om zijn gedurfde heruitvinding van de Franse keuken – met name sauzen – met technieken als fermentatie en cryoconcentratie. Hij combineert klassieke strengheid met innovatie, waarbij zijn beroemde ’tafelconciërge’ een ultrapersoonlijke ervaring biedt. Zijn signatuurgerechten zijn onder andere wilde zeebaars in zuringbouillon en kaassoufflé met selderijextract.
25 juli-Gaggan Anand

Gaggan Anand, bijgenaamd de rebel van de Indiase keuken, heeft een revolutie teweeggebracht in de gastronomische scene van Bangkok met zijn restaurant Gaggan, dat vijf keer is uitgeroepen tot beste restaurant van Azië. Hij is opgeleid in El Bulli en combineert Indiase smaken, moleculaire gastronomie en theatrale enscenering. Op zijn menu staan provocerende gerechten zoals “Lick It Up” en papri chaat in een bol. Zijn keuken is speels, gedurfd en diep geworteld in India, met een sterke Japanse invloed.
1 augustus – Virgilio Martínez

Chef-kok van het restaurant Central in Lima – uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld in 2023 – Virgilio Martínez brengt hulde aan het ongelooflijke ecosysteem van Peru met menu’s die zijn ontworpen op basis van hoogte, van de diepten van de zee tot de toppen van de Andes. Hij runt ook Mil Centro en Maz in Tokio en maakt gebruik van zijn onderzoekscentrum Mater, gewijd aan de biodiversiteit van Peru. Zijn keuken vertelt culturele, geografische en ecologische verhalen en herdefinieert het begrip lokale keuken op wereldschaal.
8 augustus-Daniel Boulud

De in Lyon geboren Daniel Boulud is een wereldwijde ambassadeur voor de Franse keuken en heeft de haute cuisine in de Verenigde Staten veranderd met zijn beroemde Restaurant Daniel en zo’n twintig vestigingen over de hele wereld. Zijn stijl combineert klassieke technieken met seizoensgebonden creativiteit, wat leidt tot verfijnde maar toegankelijke gerechten zoals zeebaars paupietteen parelhoender terrine. Als winnaar van talrijke James Beard Foundation-awards staat hij bekend om zijn democratisering van de haute cuisine.
22 augustus-Emma Bengtsson

Emma Bengtsson, de eerste Zweedse vrouw die twee Michelinsterren heeft gewonnen, heeft het New Yorkse restaurant Aquavit opnieuw gedefinieerd met haar moderne, opgeruimde Scandinavische keuken. Als voormalig patissier pleit ze voor een duurzame, lokale en minimalistische keuken, waarbij ze technieken gebruikt als roken en pekelen. Haar kenmerkende creaties zijn onder andere kabeljauw geflambeerd met toorts en mosselschuim, en eend gelakt met rode biet. Als het op desserts aankomt, verwent ze met wonderen zoals “Arctic Nest” of roggebak met gerookte Chantilly. Ze is ook een volleerde bachata danseres, actief in de internationale competitie.
Sani Gourmet 2025 – genieten van kunst
Sinds de oprichting in 2006 heeft Sani Gourmet zich gevestigd als een van de meest prestigieuze gastronomische festivals in het Middellandse Zeegebied, waar haute cuisine wordt gecombineerd met authentieke Griekse gastvrijheid. Elk jaar herdefinieert Sani Resort de normen van lekker eten door lokale ingrediënten, internationale inspiratie en geavanceerde technieken te combineren, onder leiding van ’s werelds beste chef-koks.
Met 27 restaurants en 13 bars is het resort de droombestemming voor fijnproevers, met menu’s met Michelinsterren en exclusieve samenwerkingen. Het onwrikbare streven naar uitmuntendheid en de culturele benadering van gastronomie hebben het resort internationale erkenning opgeleverd, waaronder de titel ‘World’s Leading Cultural Destination Resort’ bij de World Travel Awards – voor het derde jaar op rij (2022, 2023, 2024).
Praktische informatie
De Sani Gourmet 2025 diners worden elke vrijdag om 20.00 uur gehouden in restaurant Elia in Porto Sani. Reserveringen en volledig programma: https: //sani-resort.com/festivals.
