Bijgewerkt op 27 juli 2022

Rijmen gevoeligheid, ethiek, filosofie en investering op één lijn?

Door Shana Devleschoudere
Deel op
"Filantropie heeft tot doel de wereld voor iedereen beter te maken door belangeloos te investeren in projecten met een positieve en duurzame maatschappelijke impact" Thomas de Wouters van Oplinter

"Filantropie heeft tot doel de wereld voor iedereen beter te maken door belangeloos te investeren in projecten met een positieve en duurzame maatschappelijke impact" Thomas de Wouters van Oplinter

Deze week is het einde van onze reeks "Anders beleggen". Voordat we dit hoofdstuk afsluiten, willen we u vertellen over een bedrijf zoals geen ander ... net als zijn oprichter.
In 2000 werd Thomas de Wouters van Oplinter geïnspireerd door de modellen van onafhankelijke family offices en besloot hij een familievermogensadviesbedrijf te starten dat volledig onafhankelijk was van enige financiële instelling. Hij noemde het Umani. Al een heel symbool! Tweeëntwintig jaar later is het bedrijf van de grond gekomen, is het team gegroeid en zijn de vaardigheden gebundeld om een wereldwijde service te bieden.
En als het op volledigheid aankomt, windt Umani er geen doekjes om. Zoals wij reeds in een andere nieuwsbrief hebben vermeld, houdt de onderneming zich in de eerste plaats bezig met het familiaal bestuur door het project van een familie en de toekomstige generaties te helpen definiëren; in de tweede plaats met het structureren van het vermogen via efficiënte oplossingen. Ook successieplanning is een van de sterke punten van het Family Office, om eventuele problemen bij de overdracht van activa te voorkomen. Ten slotte beschikt de onderneming over een Frans loket om haar cliënten in een grensoverschrijdende context bij te staan.
Maar laten we eens kijken naar de persoonlijkheid van de oprichter, Thomas de Wouters d'Oplinter, geboren in 1969, het jaar dat Neil Armstrong voet op de maan zette. Nog een symbool.
Dankzij zijn ingenieursstudie zal hij een keuzehorizon hebben. Maar Thomas heeft een sterk karakter en als hij 23 is en zichzelf te jong vindt om te werken, gaat hij voor 2 jaar de wereld rondreizen! Met de camera in de hand doorkruist hij Afrika, Zuidoost-Azië, de Cordillera van de Andes van Vuurland tot de Darienkloof, tussen Colombia en Panama, Midden-Amerika tot Mexico, vanwaar hij ... zal besluiten naar zijn familie terug te keren.
In die tijd was er natuurlijk geen mobiele telefoon, geen internet, geen moderne communicatiemiddelen. Wat een temperament voor een jongeman die nauwelijks de twintig is gepasseerd... En zo zou zijn hele carrière verlopen: een goed gevormd hoofd, een vleugje waanzin en passie in alles wat hij deed. Dit zijn de ingrediënten van zijn succes.
Vandaag heeft Thomas een andere manier gevonden om zich te ontplooien: Umani voert nu filantropie- en sponsoringactiviteiten uit als onderdeel van zijn algemeen sociaal project. Zo steunt zijn bedrijf de non-profitorganisatie Spinmaker. Deze vereniging, die in 1990 werd opgericht, geeft jongeren in moeilijkheden de kans om avontuurlijke sportweekends te beleven. Een project dat perfect aansluit bij de twee hoofdgebieden waarop Umani heeft besloten zich in te zetten: hulp aan kansarme kinderen en bestrijding van armoede en sociale uitsluiting.
Maar dat is nog niet alles: het bedrijf steunt een andere non-profitorganisatie die tentoonstellingen organiseert van kunstenaars, van wie de meesten niet zo bekend zijn, waardoor zij de kans krijgen een breder publiek te ontmoeten dan een kleine kring van ingewijden. Voor Umani is dit een gelegenheid om klanten, partners, enz. uit te nodigen... Een win-win situatie!
Thomas de Wouters d'Oplinter besloot om buiten de gebaande paden te gaan wonen. En omdat hij een hart heeft, leidt hij anderen. Een goede man, deze Thomas! Hij verdient het om er ook een te zijn...
Om meer te weten te komen over de menselijkheid waarmee Thomas UMANI leidt, bezoek de LOBBY 55 page turner.
In de tussentijd, dit weekend, als je een auguster bent, wees dan mens met de juliers. Voor hen is de vakantie voorbij...