Bijgewerkt op 15 februari 2023

Buiten het gewone zeggen we!

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin
Hoe werd Ilham Kadri, een Frans-Marokkaanse vrouw geboren in een economisch bescheiden gezin in Casablanca, de enige vrouw die een BEL20-bedrijf leidt? de enige vrouw die een BEL20-bedrijf leidt? Dit is een echt succesverhaal, zoals we ze graag zien.

Hoe werd Ilham Kadri, een Frans-Marokkaanse vrouw geboren in een economisch bescheiden gezin in Casablanca, de enige vrouw die een BEL20-bedrijf leidt? de enige vrouw die een BEL20-bedrijf leidt? Dit is een echt succesverhaal, zoals we ze graag zien.

Van alle prijzen die tijdens de LOBBY AWARDS werden uitgereikt, is er één die ons bijzonder na aan het hart ligt, zowel wat betreft het profiel van de categorie als de winnaar van 2022.
Hier moeten we Laureate schrijven, want de prijs waar we het over hebben is de Female Leadership of the Year. Een prijs die elk jaar een buitengewone vrouw beloont. En dit jaar is geen uitzondering, want hij is toegekend aan Ilham Kadri. Ze was al genomineerd door LOBBY. Maar dat was als Openbaring van het Jaar. Dus, zonder onszelf te veel te willen vleien, kunnen we zeggen dat we het verkeerde idee hadden.
Om te beginnen moeten we erkennen dat we hier te maken hebben met een buitengewone persoonlijkheid. En zoals vaak het geval is, helpt een terugblik op de jeugd en de carrière van iemand van dit formaat ons beter te begrijpen hoe ze is gekomen waar ze nu is. Dus laten we gaan!
Het leven van Ilham Kadri laat zich vertellen als een roman. Hoe is deze Frans-Marokkaanse vrouw, geboren in een economisch bescheiden gezin in Casablanca, de enige vrouw geworden die een BEL20-bedrijf leidt? Dit is een echt succesverhaal, precies zoals we het graag zien.
Een van de antwoorden op deze vraag ligt zeker in Ilhams sterke karakter. Eén voorbeeld is bijzonder veelzeggend. In oktober 2018, toen ze net tot ieders verrassing was benoemd tot hoofd van Solvay, werd een bijeenkomst georganiseerd met een handvol journalisten, maar off the record (microfoons uitgeschakeld). Overvallen door vragen, gaat ze plotseling en handig op een zijspoor: "Nu is het mijn beurt om u vragen te stellen," snijdt ze aan, met een grote glimlach om haar lippen, terwijl ze de journalisten recht in de ogen kijkt. En u, welk advies zou u mij geven voor deze baan? Eén journalist, geconfronteerd met zo'n directe stijl, kwam meteen ter zake: "Wees niet alleen een symbool. Te oordelen naar de sprankelende blik in haar ogen, moet het antwoord het hoofd van de multinational zeer bevallen hebben.
En dit sterke karakter heeft Ilham Kadri ook in staat gesteld veel taboes te doorbreken. Want omdat ze noch van een geweldige school noch van een geweldige familie komt, had ze heel wat doorzettingsvermogen nodig (naast haar intelligentie natuurlijk) om daar te geraken. "Het is waar dat haar benoeming uiteindelijk meer leek op een sociale gebeurtenis, vooral op sociale netwerken, dan op een strategische beslissing voor het bedrijf," lachte de vertrekkende baas, Jean-Pierre Clamadieu, die zeer betrokken was bij het aanwervingsproces.
Het zou oneerlijk zijn deze chemicus van opleiding te portretteren zonder haar grootmoeder te noemen. Want het staat vast dat ook zij de verdienste heeft voor het succes van haar kleindochter, die haar heeft opgevoed. Het was namelijk Fatima, een analfabete schoonmaakster, die Ilham na de scheiding van haar ouders opnam in haar kleine eenkamerwoning. "Ik denk elke dag aan haar, zij gaf me de ingrediënten om te worden wie ik ben. Een prachtige verklaring van liefde en dankbaarheid!
Tijdens deze periode van haar jeugd zocht Ilham Kadri haar toevlucht in het lezen en verslond ze auteurs als Mishima, Baudelaire en Tahar Ben Jelloun. "Met dit voedsel voor de ziel kon ik ontsnappen. Fatima leerde haar dat onderwijs de enige manier is om te ontsnappen aan het gezegde dat een meisje slechts twee uitkomsten heeft in het leven: het huis van haar man of het graf. Een derde weg, kortom. "Bij haar was niets onmogelijk. Het bewijs: op 17-jarige leeftijd behaalde Ilham, ondanks een tyfusinfectie waaraan ze bijna stierf, haar baccalaureaat en zelfs een beurs om in Frankrijk te gaan studeren. Vrijheid! Ze vervoegde haar moeder in Besançon, de geboorteplaats van Victor Hugo, voor haar voorbereidende lessen. Haar analytische geest werd aangetrokken door het spel van de wetenschap in het algemeen en scheikunde in het bijzonder. Na haar studies in Frankrijk en Québec vindt ze haar eerste baan bij Shell in België. De rest is geschiedenis...
Dit is in meerdere opzichten een inspirerend verhaal. Ilham Kadri is een uitzonderlijke vrouw en LOBBY is blij haar te hebben kunnen opnemen in de lijst van 2022 winnaars.
Als u meer wilt weten over Ilham Kadri, zie dan het artikel van LOBBY over deze bijzondere vrouw hier, op pagina 30.
Weet u ondertussen hoeveel vrouwen een Frans CAC40-bedrijf leiden? Orange, Engie en Veolia, dus slechts drie bedrijven, worden geleid door vrouwen... Dus wat ons betreft: "Kan beter!