Bijgewerkt op 23 februari 2023

Twee op de hoogste trede van het podium!

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin
Voor het eerst sinds de oprichting van de LOBBY AWARDS konden de leden van de jury niet kiezen tussen twee mannen die het jaar 2022 hebben gemarkeerd, elk op hun eigen gebied: Giles Daoust en Laurent Hublet.

Voor het eerst sinds de oprichting van de LOBBY AWARDS konden de leden van de jury niet kiezen tussen twee mannen die het jaar 2022 hebben gemarkeerd, elk op hun eigen gebied: Giles Daoust en Laurent Hublet.

Na onze aandacht voor Ilham Kadri, die tijdens de uitreiking van de LOBBY AWARDS werd uitgeroepen tot Vrouwelijke Leider van het Jaar 2022, was het vanzelfsprekend dat we ons deze week zouden richten op de Mannelijke Leider. En het was een grote verrassing!
In deze categorie heeft de jury besloten... niet te beslissen! Voor het eerst sinds de oprichting van de LOBBY AWARDS konden de juryleden namelijk geen keuze maken tussen twee mannen die het jaar hebben gekenmerkt, elk op hun eigen gebied. We hebben het over Laurent Hublet en Giles Daoust.
Ik moet toegeven dat ik, als moderator van deze jury, bijzonder blij was met dit gelijkspel. Ik ben des te meer tevreden omdat ik nog nooit twee mannen zo gelukkig had gezien om samen op de hoogste trede van een podium te staan. Ik voelde een echte vreugde in hen. Zij vonden het vanzelfsprekend dat de jury hen beiden tegelijk op het podium zette en hen hun boodschap liet overbrengen op de avond van 24 januari in de AG Campus. Beiden zijn echte ondernemers, die risico's nemen, werken en verantwoordelijkheid nemen. Ze zijn niet bang! Dat bleek duidelijk uit de "elektroshock"-brief van Laurent Hublet aan de betrokken minister en aan premier Alexander De Croo, die zijn ontslag indiende uit de regeringsgroep rond tech in België... Iedereen sprak erover! Kortom, deze twee blinken uit door iets heel fris, jong en innovatief, en ook heel geëngageerd, te brengen voor de grote uitdagingen van vandaag, waartoe uiteraard ook de menselijke dimensie behoort.
Hoewel ze in verschillende sectoren werken, hebben de twee winnaars veel punten gemeen, zoals we zojuist al vermeldden. Thomas de Bergeyck, gastheer van de avond, zegt het al: "Het is moeilijk kiezen, want onze twee laureaten tikken alle vakjes aan. Integriteit, het algemeen belang en onafhankelijkheid. Dat zijn drie begrippen die passen bij Laurent Hublet, de oprichter van BeCentral, een digitale campus in hartje Brussel die elk jaar duizend nieuwe tech-talenten naar buiten helpt. Laurent nam onlangs ontslag uit de groep deskundigen die de federale regering bijeengeroepen heeft om haar te adviseren over digitale kwesties. Geen afzegging, maar een signaal dat de overstap niet de juiste is. Giles Daoust van zijn kant stelt het onomwonden: "Managers, leer je ego opzij te zetten. Als een van uw acties wordt ingegeven door uw ego, keer dan terug en doe iets anders. Giles weet dat beter dan wie ook, als hoofd van het uitzendbureau van zijn familie, dat is uitgegroeid tot de tiende grootste werkgever in het Brusselse gewest, en als de man die bijna twintig jaar geleden zijn eigen film- en boekproductiebedrijf, Title Media, heeft opgericht.
Ook al zijn deze twee namen u waarschijnlijk bekend, bij het grote publiek zijn ze niet noodzakelijkerwijs bekend. Dat is ook een kenmerk van onze laureaten: ondanks hun briljante carrière bewaren zij een zekere afstand en discretie. Dus wie zijn zij?
Giles Daoust is een echte duizendpoot: CEO van Daoust Interim en Title Media, hij is ook stichtend vennoot van LN24, columnist voor l'Echo en Brussels Business, lid van het Strategisch Comité van het VBO, bestuurder van Ommegang, scenarioschrijver en schrijver. In 2021 publiceerde hij het boek Workaholic! Een jaar geleden vroegen we hem in dezelfde nieuwsbrief naar het begrip leiderschap en dit is wat hij ons vertelde over de kenmerken van een goede leider: "Als je te aardig bent, lukt het niet; als je geobsedeerd bent door resultaten, word je onmenselijk. Het gaat erom waarden te formuleren die specifiek zijn voor het bedrijf. Het lijdt geen twijfel dat hij bij DAOUST INTERIM het juiste evenwicht heeft gevonden...
Laurent Hublet heeft iets meer bekendheid... maar waarschijnlijk ondanks zichzelf. Als lid van de groep deskundigen die Mathieu Michel heeft samengebracht in zijn taak als staatssecretaris voor Digitalisering, heeft onze laureaat de deur dichtgeslagen. Een vorm van ontkenning van de digitale strategie van de regering. Vandaag pleit hij voor een "herverbinding tussen politici en tech-ondernemers" en voor "het omzetten van goede bedoelingen in concrete daden". De taak is groot, maar met uitzonderlijke mannen en vrouwen zoals onze laureaten is alles mogelijk!
Als u meer wilt weten over onze twee ex-aequowinnaars, bekijk dan ons artikel in de vorige LOBBY over hen, op bladzijde 26: hier.
Ondertussen, wij Belgen die zo van de Franse politiek houden, weten wat er zou gebeuren als in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de twee kandidaten gelijk zouden staan? Ook al is de kans daarop klein, we zouden nieuwe verkiezingen moeten organiseren... En bang!