Bijgewerkt op 14 mei 2023

Ontmoeting met Diane von Fürstenberg

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin

De tentoonstelling "Woman Before Fashion" in het Musée Mode & Dentelle in Brussel is de allereerste museumtentoonstelling gewijd aan Diane von Fürstenberg in Europa. Exclusief interview met de fantastische vrouw en ontwerpster.

Diane von Furstenberg. Woman Before Fashion presenteert het werk en de persoon van de beroemde Belgisch-Amerikaanse modeontwerpster. De tentoonstelling werpt een intiemere blik op de hoogtepunten uit haar carrière. Het doel is om de ontwerpster te belichten als een ontwerpster in de design zin van het woord. Aan de hand van een selectie van meer dan 50 modellen en een uitgebreide iconografie begint de tentoonstelling met mode en eindigt ze met vrouwen. Het eerste hoofdstuk is gewijd aan een analytische presentatie van de wikkeljurk. De beroemde wikkeljurk, het hoofdthema van de tentoonstelling, viert zijn 50e verjaardag. Ontworpen door Diane, wordt het bedrukte jersey silhouet in een bredere context geplaatst. De rondleiding gaat verder met een blik op haar inspiratiebronnen, zowel in de prints die ze gebruikt als centraal onderdeel van haar creatieve proces, als in de vormen die ze bedenkt. In een meer documentaire benadering gaat het derde hoofdstuk over de aankomst van de ontwerpster in de Verenigde Staten en haar Amerikaanse droom. Een exclusief gesprek met Diane von Furstenberg, een van de meest invloedrijke vrouwen in de mode volgens Forbes.

Roger Prigent

Eventail.be - Herinner je je het moment waarop je deze wikkeljurk creëerde?

Diane von Fürstenberg - Vroeger werkte ik voor een bedrijf dat prints maakte. Dat was het eerste wat ik leerde, hoe je prints maakt. Daarna werd ik aangetrokken door stoffen, voornamelijk jersey. Eerst dacht ik aan een t-shirt, toen aan een t-shirtjurk, dat werd een polo, toen een polo-jurk, uiteindelijk een wikkeltop zoals de dansers dragen, en uiteindelijk was de wikkeljurk geboren.

Ryan Dorsett

- Hoe is het in de loop der jaren herzien?
-Het origineel bestaat nog steeds. Het is nog nooit voorgekomen dat een jurk een leven van 50 jaar heeft gehad. Kort, lang, met of zonder mouwen... Het is een uniform geworden en is herzien op het gebied van materialen, kleuren, vormen, prints... Maar altijd met het idee tijdloos te zijn.

© E. Laurent

- Hoe is deze tentoonstelling tot stand gekomen?

- Ten eerste is het niet mijn tentoonstelling, ik ben slechts het onderwerp. Nicolas Lor, een jonge man, is de curator. Dit was zijn eerste tentoonstelling en ik ben erg gevleid dat hij mij heeft gekozen. Natuurlijk heeft hij tijd met me doorgebracht en is hij naar het land gekomen om in mijn archieven te kijken. Hij koos het thema van de jurk, maar er was ook het hele aspect van vrijheid, prints en natuur dat hij benadrukte. Er ontstond een echte band met Nicolas. Ik waardeerde het echt dat iemand anders mijn werk bekeek.

DR

- Een tentoonstelling die gaat reizen?
-Heel graag...(als het op het moment van schrijven nog niet bevestigd is, zou dat in de toekomst wel moeten gebeuren, noot van de redactie).

- Wat zijn je gewoonten als je weer thuis bent, in Brussel om precies te zijn?
- Allereerst zie ik natuurlijk mijn broer. Ik blijf meestal bij hem. Ik ga wandelen in het Terkamerenbos, ik zie mijn jeugdvriendin, Mireille de Hanovre, we zaten samen op de kleuterschool. Ik ga ook graag heerlijk eten... In de Verenigde Staten is dat niet hetzelfde...

Foto omslag: © E. Laurent


Artikel geschreven door Florence Thibaut, gepubliceerd op Eventail.be. Lees andere artikels over gastronomie, de gotha, kunst en cultuur, mode, interieur, erfgoed en ondernemerschap op www.eventail.be.