Gepubliceerd op 19 mei 2023

"Mijn visie is om nog een laag toe te voegen!"

Door Shana Devleschoudere
Deel op Delen op Linkedin
Francis Metzger is de drijvende kracht achter een bureau van bekroonde architecten (MA2) dat hij in de vroege jaren 1980 oprichtte en dat respect afdwingt in binnen- en buitenland. en buiten onze grenzen.

Francis Metzger is de drijvende kracht achter een bureau van bekroonde architecten (MA2) dat hij in de vroege jaren 1980 oprichtte en dat respect afdwingt in binnen- en buitenland. en buiten onze grenzen.

Deze week gaan we verder met onze vooruitblik op het komende LOBBY Special Property magazine, met fragmenten uit een interview dat voor velen interessant zal zijn. En niet zomaar een beetje!
 
Het nieuwe nummer van LOBBY verschijnt op dinsdag 6 juni. Het is een nummer gewijd aan een zeer trendy thema: "Innovaties en revoluties in de vastgoedsector". Nieuwe technieken, nieuwe regelgeving, originele realisaties, innovatieve projecten... je komt alles te weten over dit snel veranderende beroep.
 
Natuurlijk zullen ook experts hun inzichten bijdragen. Onder hen Francis Metzger. Hij is de drijvende kracht achter MA², een architectenbureau dat hij begin jaren 1980 oprichtte en dat zowel in binnen- als buitenland respect afdwingt.
 
Als puur Brussels product (hij is geboren in de Marollen) en met een reeks bekroonde projecten op zijn naam, is hij een enthousiasteling wiens expertise en creativiteit even goed thuis zijn in het restaureren van architecturaal erfgoed als in hedendaagse projecten met een sterke identiteit. Het was dus vanzelfsprekend om hem aan het woord te laten. Het volledige interview met Francis zal worden gepubliceerd in LOBBY, maar hier zijn een paar fragmenten om uw eetlust op te wekken.
 
Een van de originele kenmerken van Francis Metzgers denken is zijn visie op de stad, die op zijn zachtst gezegd haaks staat op die van veel van zijn collega's: "Meer dan 20 jaar geleden schreef ik samen met Luc Deleuze een boek. Het heette 'De Gerecycleerde Stad' en het ging in tegen de filosofie van de modernisten van de vorige eeuw, een filosofie die een visie op de stad voorstelde die in tegenspraak was met haar geschiedenis. Ze wilden de stad vernietigen en een andere bouwen. In die tijd had hun benadering ook een sociale inhoud, namelijk iedereen laten profiteren van wat lange tijd het lot van de bevoorrechten was geweest. Maar als je zo denkt, is er geen stedelijke samenhang. Een stad is een beetje als een versleten mille-feuille, met lagen die in de loop der tijd zijn toegevoegd om haar identiteit te vormen. Met straten, pleinen en parken die allemaal plekken zijn om te leven. Mijn visie is om een nieuwe laag toe te voegen, zelfs als dat betekent dat de fouten uit het verleden moeten worden opgenomen, in plaats van alle lagen te verwijderen en opnieuw op te bouwen. Ik denk dat dit een stedelijke, ecologische en verantwoordelijke houding is. De visie op de stad die ik voorstel is in overeenstemming met het idee van tijd.
 
De verwezenlijkingen van Metzger zijn ontelbaar. Deze omvatten de Villa Empain, de Solvay bibliotheek, de huizen Autrique en Saint-Cyr, het Aegidium in Sint-Gillis, het Gare Centrale, de Galeries Louise, het nieuwe Théâtre Le Public in Ukkel, de Royale Belge, de Serres Royales in Laken, het Hotel Astoria en de stallen van Fontainebleau. En de lijst gaat verder...
 
Dus rijst onvermijdelijk de vraag: wat is niet zijn favoriete project, maar wel het belangrijkste in zijn ogen? "Ik zou zeggen het Astoria hotel, dat in 2024 onze hoofdstad het paleis zal geven dat de grote Parijse of Angelsaksische etablissementen waardig is die het mist. Gebouwd in 1910 voor de wereldtentoonstelling, heeft het bijna een eeuw lang ononderbroken gekroonde hoofden ontvangen. Om verschillende redenen is het de afgelopen zeventien jaar gesloten geweest. Het is een project van zeldzame schaal en complexiteit, met vijf gebouwen rond het oorspronkelijke hotel, met verschillende niveaus. Het nieuwe Astoria wordt veel groter en luxueuzer, met iets meer kamers, badkamers, wellnessfaciliteiten, zwembad, spa, koninklijke en presidentiële suites van 350 m² op de bovenste verdiepingen, en grote terrassen. Zoals je je kunt voorstellen, zijn hier aanzienlijke bedragen mee gemoeid. Het is echter niet de omvang van het budget dat het project zo moeilijk maakt, maar de coherente symbiose die we nastreven tussen de historische, gerenoveerde en nieuwe delen. Een van de hoogtepunten van deze renovatie is het immense glazen dak boven de ontvangsthal, dat meer dan twee verdiepingen beslaat en in de naoorlogse jaren was verdwenen. Het bolle en holle glas was niet langer waterdicht. Het woog tonnen, dus we deden wat onderzoek en reconstrueerden het aan de hand van oude foto's. We konden het glazen dak uit 1910 herstellen en het gebouw de 21e eeuw binnenbrengen. Laten we eerlijk zijn, die beschrijving alleen al maakt dat we het nieuwe Astoria willen bezoeken.
 
Als we je hebben kunnen prikkelen, kun je de fascinerende Francis Metzger ontmoeten in de volgende LOBBY en op ons LOBBY Forum, dat plaatsvindt op dinsdagavond 6 juni in het CBR-gebouw (meld je aan via sde@highlevelcom.be).
 
Ondertussen moet u weten dat het MA2-kantoor ook werkt aan de zeer ingewikkelde kwestie van het Paleis van Justitie in Brussel. Wat, in het licht van wat er al gezegd is, nogal geruststellend is. Nee ?